Прокуратурата иска КЗД да се активизира по проверка за приема в първи клас

Върховната административна прокуратура (ВАП) настоява Комисията за защита от дискриминация (КЗД) да разгледа всички сигнали на родители за дискриминационни критерии за прием в първи клас.

Те започнали да заливат държавното обвинение след като беше огласено, че то е поискало от съда да отмени правилата за прием на първолаци в София т. нар. Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община. Тя дава право на училищата сами да въвеждат критерии. С тях от педагогическите съвети масово се въвеждат предимства за деца, чиито родители работят в Министерството на образованието и науката, Столичната община или държавната администрация

"Констатациите на ВАП относно стореното от педагогическите съвети налагат необходимост от преценка за наличие на дискриминационни практики. Ето защо, в изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността, в защита на държавния и обществения интерес, е сезирана КЗД в качеството ѝ на специализиран държавен орган за осигуряване на равенство в третирането с оглед образуване на производства за проверка на спазване на нормативните изисквания при прилагане на критерии за прием на ученици в първи клас в страната", посочват от прокуратурата.

И обясняват, че са получили сигнали от граждани с конкретни твърдения за прилагане на дискриминационни критерии не само в столицата, но и в цялата страна.

"От ВАП е уточнено изрично, че нормата от системата е оспорена по съдебен ред, но въпреки това представените сведения сочат, че от КЗД са ангажирани единствено МОН, Регионално управление на образованието, Председател на Столичен общински съвет и Кмет на Столична община", посочват от държавното обвинение. И заявяват, че неуведомяването на ВАП за предприемане на действия за проверка за наличие на дискриминация в други училища на територията на цялата страна, "получената информация не сочи на цялостно изпълнение на правомощията на КЗД".

От КЗД съобщиха, че преписката по сигнала на ВАС е във фазата на проучване, която може да продължи до 2 месеца. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно