Обновена  11 юли 14:44
Светла Петкова се закле като съдебен заседател
Светла Петкова се закле като съдебен заседател

Снимки: СГС

Членът на Висшия съдебен съвет Светла Петкова днес се закле като съдебен заседател заедно с още 180 души пред общото събрание на съдиите на Софийския градски съд.

Председателят на СГС Калоян Топалов пожелал на новите съдебни заседатели да бъдат независими, да се вслушват в сърцето, но и в разума си, да са готови за всякакви предизвикателства, тъй като Софийският градски съд често е в окото на бурята. 

По информация на "Правен свят" Петкова няма да поеме новите си функции веднага, а след края на мандата ѝ като член на ВСС. Петкова е депозирала молба да бъде спряна от разпределение до 30 ноември т.г. като е посочила служебни и лични причини за това.

Според Закона за съдебната власт мандатът на съдебните заседатели е четири години и започва да тече от датата, на която полагат клетва.

Законът предвижда също така в срок до три месеца след клетвата съдебният администратор или административният секретар на съответния съд и Националният институт на правосъдието организират и проведат начално обучение на съдебните заседатели.

По информация на "Правен свят" Светла Петкова се е записала на обучение на 20 юли.

   
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
13
Нема лошо
|
нерегистриран
12 юли 2017, 01:22
13
0
До коментар [#11] от "нерегистриран":
Член на УС на НИП се записва за обучение в НИП-а
Човек се учи докато е жив. Лошото е друго. Че някои хора не прихващат, а и не само. Те просто не искат да прихванат! Това е положението како Сийке.

А другите които са се родили научени, като умните и красивите? По принцип няма лошо да е съдебен заседател, даже е добре. Като ги знам какви са и лошо ми става. Поне едно особено мнение да дадат, ама трябва да го мотивират и затова ... наш'та работа. А иначе са "вътрешно убедени" в противното. Е, това правосъдие ли е?
12
До 8
|
нерегистриран
12 юли 2017, 00:38
12
-3
Ватмаката и продавачката ли са правно по- грамотни, или някоя акушерка?!
Иде реч за съдебен заседател все пак! Май наистина се оказахме /магистратите, де/ много "тясна кройка".
11
|
нерегистриран
11 юли 2017, 21:07
15
-6
Член на УС на НИП се записва за обучение в НИП-а
9
ние, магистратите
|
нерегистриран
11 юли 2017, 16:11
44
-8
Сме такива - злобни. Елате в СРС, ако ви стиска и ако не ви е мил животът. Повечето са стари моми и ергени, вторачени в дневното разпределение на делата, сакън колегата да не получи по-малко от другите. Злобни, нещастни кариеристи и клюкари, никога нерадващи се на успехите на колегата. Разбира се, че този колега е с връзки, иначе нищо не става от него. Толкова е вредна обстановката, толкова е тъжна, че горките хора, които разчитат на справедливост от нас. Лично при мен е въпрос на няколко месеца да напусна, докато не се разболея от злобата и завистта наоколо. Тъжно е, колеги, и е срамно.
8
До 7
|
нерегистриран
11 юли 2017, 16:10
38
-10
Светла Петкова правно грамотна ?
7
магистрат
|
нерегистриран
11 юли 2017, 15:58
16
-30
Е, какъв е проблемът? Хайде стига толкова злоба! По- добре ли е някоя не особено правно грамотна "другарка" да бъде съдебен заседател. Нагледали сме се на такива, за които по- важна е "клюката" от закона, а и трябва да им пишеш особеното мнение, ако могат да изразят такова. И каква е разликата от това да си съветник на депутат, министър или пр. след приключване на основната трудова дейност или на мандат? С опита си от ВАС може само да е в помощ на съдията. Все пак не решава самостоятелно, а в състав и от значение за резултата по конкретното дело е мнозинството от членовете му. А, и е хубаво, че явно не се взема на сериозно, за разлика от много други от този "смешно -тъжен" ВСС!!!
6
***
|
нерегистриран
11 юли 2017, 15:42
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5
ттттт
|
нерегистриран
11 юли 2017, 14:49
39
-6
Егати пердето !
4
Vanitas
|
нерегистриран
11 юли 2017, 14:45
17
-1
До коментар [#2] от "нерегистриран":
Хайде да ни е честита ученичката!
Хубаво е да се ползва огледало повсеместно. Дори в "независимата" съдебна власт. Дори и във ВКС, а не да се вика ПОЛИТИЧЕСКИ:

НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!

3
Обучение
|
нерегистриран
11 юли 2017, 14:43
25
-2
То обучението си е постоянно, обаче като се осъществява с външно финансиране нещата стават СТРАШНИ.

За справка - съседите по парцел на югоизток.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно