Красимир Шекерджиев:
Съдиите не избраха най-добрите във ВСС, защото те не се кандидатираха
Членът на новия съвет е категорично против кариерните бонуси за съдебните кадровици
Съдиите не избраха най-добрите във ВСС, защото те не се кандидатираха

Съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Шекерджиев, който беше избран за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съдиите, заяви, че колегите му не са избрали най-добрите си представители в кадровия орган, защото те изобщо не са се кандидатирали. Това той сподели в интервю за БНР в коментар за избора на петима върховни съдии в новия ВСС.

"Със сигурност не бяха избрани най-добрите, защото най-добрите не се кандидатираха", каза Шекерджиев. По думите му, високото представителство тъкмо на върховни съдии означава, че колегите му са търсили "генерална промяна", тъй като в настоящия ВСС няма нито един върховен съдия, с изключение членуващите по право председатели на ВКС и ВАС. Шекерджиев каза, че преди избора на съдиите е имало идея за противопоставяне "София - провинция", но тя не е проработила основно заради прекия избор, който е попречил на административните ръководители да упражнят власт върху вота на всеки един съдия

"Противопоставяне Върховен съд срещу всички останали съдилища категорично нямаше по ред причини. Когато със съдия Цветинка Пашкунова (бел. ред. избрана още на първия тур за член на ВСС от съдийската квота) обявихме кандидатурите си, въобще не беше ясно, че ще има още кандидатури от Върховния съд, а кандидатурата на съдия Олга Керелска (бел. ред. също избрана за член на ВСС) въобще не беше съгласувана извън нейната колегия", обясни Шекерджиев.

Относно предстоящия избор на членове на ВСС от парламентарната квота той каза, че не му е ясно как политиците избират кандидатите. Шекерджиев допълни, че познава част от предложените от депутатите кандидати и е работил с тях, но има и такива, за които изобщо не е чувал. По думите му обаче сред номинираните "има немалко хора, които са подходящи за тази работа".

Относно работата на досегашния съдебен съвет, той призна, че не следи дейността му изкъсо, защото не искал да поглежда нещата, които правят

"На първо място, един от големите недостатъци на предходния ВСС и тяхната дейност е, че много бързо успяха да забравят, че са представители на гилдията. Започнаха да действат, без да имат каквато и да е комуникация със съответната общност", каза Шекерджиев. И допълни: "ВСС работеше като един орган, който изглеждаше да е самодостатъчен, което категорично трябва да бъде променено". Той се обяви за голям противник на начина на работа с мнозинства в кадровия орган и допълни, че този ВСС много бързо се е разделил на отбори.

"Гласуванията на този ВСС са точно по отбори, като имам чувството, че хората, които гласуват въобще не се интересуват какво точно се предлага. Достатъчно е то да е предложено от противниковия отбор, за да бъде отхвърлено или съответно да се гласува против. Всяко разумно предложение трябва да се подкрепя, без значение кой е неговият предложител", допълни Шекерджиев.

Той коментира и последните предложени от депутатите промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), като акцентира върху т.нар. кариерен бонус за членовете на ВСС и забраната за чуждо финансиране на магистратските организации.

"Тези промени са истинско безобразие. Абсолютен противник съм на кариерния бонус", заяви Шекерджиев и обясни, че избраните за членове на ВСС отиват там по собствено желание, а освен това получават достатъчно бонуси.

"Част от колегите, които сега работят във ВСС получават заплата, която е в пъти по-голяма от заплатата, която са получавали преди да дойдат. Има и доста привилегии. Аз с учудване разбрах, че имат коли с шофьори - във ВКС нямаме не само коли, но и паркоместа", добави Шекерджиев и поясни, че той няма да ползва служебна кола, защото имал "прекрасен трамвай седмица", който щял да му свърши прекрасна работа.

Според него кариерен бонус за членове на съвета е неприемлив и заради положението на останалите магистрати.

"Има строго разписани от този ВСС правила за преместване и повишаване на магистрати. Не би следвало те да бъдат заобикаляни. Системата е напълно запушена, конкурсите не са обявени, дори да се обявят, няма да приключат скоро, защото изискват дълга процедура. Ето защо в тази система, в която нормалните магистрати не могат да помръднат нито по хоризонтала, нито по вертикала, да се предвиди кариерен бонус за хора, които са били във ВСС, е нещо, което е трудно да бъде обяснено", заяви избраният член на бъдещия ВСС.

Относно ограниченията във финансирането, Шекерджиев подчерта, че за него по-голям проблем е, че те ще рефлектират и върху Националния институт на правосъдието (НИП).

"Ако се отреже финансирането, то голяма част от дейността, която се развива, ще бъде поставена в опасност. Ние сме членове на европейската съдебна мрежа, десетки, стотици магистрати пътуват, като това е част от обмен, стажове. Ако бъде прекратено това финансиране, нито една делегация няма да може да отиде на учебно посещение нито в Страсбург, нито в съдилищата в Люксембург. Във всички случаи няма да могат да бъдат провеждани международни семинари и ако готовият текст се приложи, това значи българската магистратура изцяло да бъде изолирана от всички други сходни организации", допълни Красимир Шекерджиев. Според него, ако тези промени бъдат приети, ще има съпътстващи щети, за които вносителите не са и подозирали. В тази връзка той добави, че на последния пленум на ВКС законопроектът е бил обсъден като извънредна точка и в следващите дни се очаква становище на върховните съдии.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
27
?
|
нерегистриран
22 юли 2017, 10:48
3
0
До коментар [#26] от "до 1":
моя е майка му?

А на Мавров кой е баща му?
26
до 1
|
нерегистриран
20 юли 2017, 22:01
0
0
моя е майка му?
25
|
нерегистриран
19 юли 2017, 19:55
9
0
Браво на колегата Шекерджиев.Ако знаете че над 150 000 лв. получи като хонорари от НИП в последните 10 години.Само 8 000 лв. взе по един проект за изготвяне на помагало, не мога да си спомня за какво беше. Непрекъснато беше по семинари и лекции. В декларацията, която подаде във връзка с избора за член на ВСС описа толкова много имоти, които един средностатистически върховен съдия освен ако няма съпруг адвокат не би и могъл да си представи.
24
Бонбонев
|
нерегистриран
18 юли 2017, 19:19
10
-2
До коментар [#23] от "Ще мълча я":
Говорил нещо колегата от ВКС/ВСС, и какво от това? Това са само приказки. Ще коментираме като видим/не видим дела. Българите на приказки са върха, на дела хич ги няма.
Много е силен на приказки. Затова и риве за НИП-а. Иначе ела да видиш! Само с трамвай 7 не става.
23
Ще мълча я
|
нерегистриран
18 юли 2017, 16:02
5
-1
Говорил нещо колегата от ВКС/ВСС, и какво от това? Това са само приказки. Ще коментираме като видим/не видим дела. Българите на приказки са върха, на дела хич ги няма.
22
Това "дело" го "докладва":
|
нерегистриран
18 юли 2017, 14:20
5
0
До коментар [#20] от "XXL":
Това дело, благодарение на което изгря на небосклона "звездата" на модерната /щях да кажа мизерната/ юриспруденция - ТОПадвокатЪт Менко Менков, ще влезе в аналите на историята, и в учебниците по наказателно право и процес, като антиправосъдие и антисправедливост. Те милите даже не схванаха "какво толкова" се е случило.

Е да, сега си искат "онова ми ти финансиране". Понеже некак си не върви да го караме по правилата, а? То не беха молитвени закуски, то сега са изтребители /ама от правилните/, утре пак ще ги хващаме "лошите", ще разбиваме на хората къщите и ще ги тръшкаме по земята като "абсолютни престъпници" и хоп ... невинен. Бравос.

Но, всяка крушка си има опашка.

Видяхме я, а и вече го чухме. В прав текст. От най-високия възможен етаж на съдебната власт. Няма нужда от повече доказателства, всичко е ясно като бял ден.С приза „Юрист на годината” за 2011 г. „Правен свят” отличи съдия Мая Цонева от Софийския апелативен съд (САС) за изключително високото ниво на професионализъм, което трайно демонстрира и надгражда.

ps. БЕЗПРАВЕН СВЯТ, вижте се в огледалото какво представлявате и вие с грантовете! Грозна картинка, даже бих казал отвратителна.
21
|
нерегистриран
18 юли 2017, 09:23
20
-9
Този реализирал се кариерист всъщност плаче за грантаджийските пари на ССБ.
Колко от редовите съдии дето блъскат по делата ходят по международни семинари и обучения. А като гледаме колко е информиран, явно ги е обиколил всичките
20
XXL
|
нерегистриран
18 юли 2017, 00:00
5
-5
До коментар [#18] от "HD":
Eййййййййййййййййййййййййййййййй ......... самодостатъчни, самодоволни, самовлюбени, самопредлагащи, самоизбиращи, самонаказващи, самообжалващи, самоналагащи, самоналежащи, самолентяйстващи, самозаконодателстващи, само, само, само, само и самофинансиращи се от ... и Народното събрание да изпълнява всичките ни съкровени желания, като в истинска съдебна република /щях по грешка да кажа бананова/ на $КОЙ?

Захарлиев ли си, Бонбонев ли си, ти нещо във 2-3 курс основни правни дисциплини да си пропуснал, а? Парите са заместими или бъркам, а? Значи да получаваш от бюджета не може ... това е безобразие, обаче ... външно ПРОСТО НЯМА КАК, НАЛИ? И няма как от Норвегия, нали? С трамвая.

Все ми се струва, че това е повече от безобразие! И се е направо да не казвам ... преди убийството по систематиката, върховната и при условията на чл. 1 от новата К.

Е НЕ, НЕ, НЕ, НЕ, НЕ, НЕ ... тоя път номера нема да мине! Даже се събрали разбираш ли и ... без да ги питат, обаче ... те си казали всичко. В ефир. По националното радио. А не може ли догодина, заради оная работа лани по Анадола, така малко да излезете на свободния пазар върховно, ама да ви видим как ще се представите, а? При условията на пазарна икономика и свободна стопанска инициатива. Без оправдателен уклон. Значи ние си искаме да си взимаме, ама не от тука, ама от другаде ... така ли стана, ама вие май си взимате и ... нещо друго обещавате и може и да го изпълните, като с "оная ми ти върховна работа":

НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!
Това дело, благодарение на което изгря на небосклона "звездата" на модерната /щях да кажа мизерната/ юриспруденция - ТОПадвокатЪт Менко Менков, ще влезе в аналите на историята, и в учебниците по наказателно право и процес, като антиправосъдие и антисправедливост. Те милите даже не схванаха "какво толкова" се е случило.

Е да, сега си искат "онова ми ти финансиране". Понеже некак си не върви да го караме по правилата, а? То не беха молитвени закуски, то сега са изтребители /ама от правилните/, утре пак ще ги хващаме "лошите", ще разбиваме на хората къщите и ще ги тръшкаме по земята като "абсолютни престъпници" и хоп ... невинен. Бравос.

Но, всяка крушка си има опашка.

Видяхме я, а и вече го чухме. В прав текст. От най-високия възможен етаж на съдебната власт. Няма нужда от повече доказателства, всичко е ясно като бял ден.19
СерГей Бубка
|
нерегистриран
17 юли 2017, 22:50
13
-3
До коментар [#12] от "нерегистриран":Вярно ли е, че Шекерджиев е единственият съдия, издигнал се в системата /когато нямаше конкурси/ до съдия във ВКС на невръстна възраст от 35 г.? Друг такъв случай и досега не бил записан в Книгата за рекорди.
Сещам се за един Красьо от Плевен. От другата колегия.
18
HD
|
нерегистриран
17 юли 2017, 22:46
7
-11
Eййййййййййййййййййййййййййййййй ......... самодостатъчни, самодоволни, самовлюбени, самопредлагащи, самоизбиращи, самонаказващи, самообжалващи, самоналагащи, самоналежащи, самолентяйстващи, самозаконодателстващи, само, само, само, само и самофинансиращи се от ... и Народното събрание да изпълнява всичките ни съкровени желания, като в истинска съдебна република /щях по грешка да кажа бананова/ на $КОЙ?

Захарлиев ли си, Бонбонев ли си, ти нещо във 2-3 курс основни правни дисциплини да си пропуснал, а? Парите са заместими или бъркам, а? Значи да получаваш от бюджета не може ... това е безобразие, обаче ... външно ПРОСТО НЯМА КАК, НАЛИ? И няма как от Норвегия, нали? С трамвая.

Все ми се струва, че това е повече от безобразие! И се е направо да не казвам ... преди убийството по систематиката, върховната и при условията на чл. 1 от новата К.

Е НЕ, НЕ, НЕ, НЕ, НЕ, НЕ ... тоя път номера нема да мине! Даже се събрали разбираш ли и ... без да ги питат, обаче ... те си казали всичко. В ефир. По националното радио. А не може ли догодина, заради оная работа лани по Анадола, така малко да излезете на свободния пазар върховно, ама да ви видим как ще се представите, а? При условията на пазарна икономика и свободна стопанска инициатива. Без оправдателен уклон. Значи ние си искаме да си взимаме, ама не от тука, ама от другаде ... така ли стана, ама вие май си взимате и ... нещо друго обещавате и може и да го изпълните, като с "оная ми ти върховна работа":

НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно