Обновена  18 юли 07:39
Захариева: ЕС да спре да стимулира трафикантите на хора
"Ако знаят, че ще бъдат върнати, биха се замислили дали да рискуват живота си", казва външният министър на България

Европейският съюз не прави достатъчно, за да разубеди икономическите мигранти да рискуват живота си, за да пристигнат нелегално в Европа.

Това каза днес българският външен министър Екатерина Захариева пред журналисти след съвет по външни работи в Брюксел, където миграционният натиск от Либия през Средиземно море към Италия беше централна тема.

"Ако те знаят, че ще бъдат върнати, ... биха се замислили дали има смисъл да рискуват живота си, плащайки немалко пари на трафикантите освен това", каза тя.

Над 65 000 души са се удавили или са загинали при други обстоятелства в опити да влязат незаконно в ЕС, откакто се води тази статистика.

В момента ЕС изпълнява военноморска операция в международни води северно от либийския бряг, чиято цел е да прекъсне нелегалния трафик и да спасява хората натоварени на трафикантски лодки.

След като бъдат натоварени на европейските фрегати обаче, по закон те трябва да бъдат свалени на италианския бряг, след което започва бавна процедура на отделяне на действителните бежанци от икономическите мигранти и връщането на последните в страните им на произход.

"Тези фрегати не могат да влизат в либийски води и се ползавт от трафикантите за спасяване на хората, които трафикират. Качват ги на лодки, които е ясно, че няма как да стигнат до Италия", каза Захариева. "Общо взето съобщението е: ето там са фрегатите, те ще ви спасят, тръгвайте".

Макар като страна от южната граница на ЕС България да подкрепя искането на Гърция и Италия за солидарност и преразпределяне на пристигащите там мигранти, правителството смята, че "не трябва да стимулираме тази смъртоносна туристическа агенция", както Захариева нарече трафикантския бизнес.

Тя каза, ЕС трябва да работи по-активно с икономическа помощ и информационни кампании в страните-източници на миграция и транзитните държави като Либия, където мигрантите от Африка преминават през лагери с "ужасни" по думите й условия.

ЕС трябва да финансира мигрантски центрове под наблюдението на ООН и на Световната организация за миграцията в Либия, да настоява за сключване на споразумения за реадмисия и доброволно връщане с държавите-източници на миграция, каза още Захариева.

Министрите днес решиха да удължат до 31 декември 2018 г. мисията си за обучение на либийските гранични власти и наложиха ограничения за износа на надуваеми лодки и мотори за тях за Либия.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно