ВСС е единодушен - адвокатите трябва да имат достъп до всички дела
Той ще бъде гарантиран с новия правилник за администрацията на съдилищата
ВСС е единодушен - адвокатите трябва да имат достъп до всички дела

Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно реши, че ще направи такива промени в Правилника за администрацията на съдилищата, че да гарантира достъп на всички адвокати по делата, независимо дали са пълномощници на страните. Това стана, след като на днешното му заседание вижданията на адвокатурата по въпроса изрази председателката на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) Ралица Негенцова, която дойде заедно със заместниците си Людмил Рангелов и Атанас Стоянов и с главния секретар на съвета Стефка Въжарова.

Повод за посещението на адвокатите беше готвеният от ВСС нов правилник за администрацията на съдилищата.

Негенцова започна с това, че иска да обясни защо и адвокати, които не са пълномощници по делата, трябва да имат достъп до тях. Тя даде пример с това, че когато се извършва продажба на имот и адвокатът установи, че има вписана искова молба, той трябва да види какво е делото, за да прецени дали с него се засягат правата на неговия клиент.

"Във всички правилници адвокатите се определят като отделни субекти с индивидуален достъп до информация, различни от страните по делото. В проекта се предвиждат две хипотези на достъп. Първата е, когато те са представители на страна и когато срещу адвокатска карта трябва да направят справка. Съгласни сме, че в чл. 78 от правилника задължително трябва да се запише, че се отразява в картона кой адвокат за какво взема съответното дело. В чл. 78, ал.2 сега се заличава разликата между реда за получаване на копия и преписи и срокът става тридневен. Щом едно лице е страна, неин представител може да се запознава с делото на общо основание, може да взема и съответните копия от книжа. Досега съществуващите норми дават тази възможност. Този начин на удължаване на срока създава не само неудобство, но е и в противовес с всички виждания за реформа и намаляване на административната тежест", каза Негенцова. И заключи: "Вместо да се избегне бумащината, се получава нова - с постоянно подаване на молби, преминаване в деловодство, доклад на съдията, връщане в деловодството".

Тя каза, че ВАдС предлага чл. 78 ал. 2 от правилника да се раздели на две части. "Копие в деня на поискването се дава на страните и техните представители, които могат сами да копират, а на адвоката, който не е пълномощник, това да става с писмено искане и разпореждане на съдията докладчик. При писмено поискване на удостоверения и преписи, те да се предоставят в деня на поискването или най-късно в следващия ден с разпореждане на докладчика", обясни Негенцова. Според нея е дошло времето, когато на адвокатурата да не с гледа като на опонент, а на партньор.

Каролина Неделчева  заяви, че всички правилници досега са препращали към чл. 31 от ЗА, по отношение на достъпа на адвокатите до делата. И посочи, че проблемът е дошъл от издадената наскоро заповед на председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов, с която беше органичен достъпа на адвокатите само до тези дела, по които са упълномощени. "Досега много рядко някой съд си е позволявал това и ще се наложи да детайлизираме регулацията в правилника, така че чл. 31 ЗА да се прилага еднакво от всички", каза тя.  

Соня Найденова припомни, че и друг път при други председатели на СГС са възниквали такива конфликтни ситуации с адвокатурата. "Запознах се с мотивите на ВАдС и ги споделям и с предложената промяна бихме избегнали всякакви възможности един или друг административен ръководител да тълкува различно разпоредбите", каза тя. И попита дали адвокатурата би се съгласила да бъде възобновена една забравена традиция, съществувала до 40-те години на миналия век - за съвместно откриване на съдебната година през септември. "Дали бихме могли да направим нещо да я възродим, за да покажем, че представителите на различните юридически професии работят в един общ интерес", каза Найденова.  А Негенцова приветства това предложение. Така на работната група, която работи по правилника за администрацията на съдилищата беше възложено да прецизира текстовете, които касаят достъпа на адвокати по делата. "Този проблем е стар и се надявам най-после да се реши", заяви Васил Петров. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
57
Моисей със скрижалите
|
нерегистриран
22 юли 2017, 11:51
7
0
До коментар [#49] от "до 48":
https://www.youtube.com/watch?v=-OMeOq75oS8
(4:38)
цитат : "Не е тайна за никой от нас, че минимум 20% от всички адвокати са си живи престъпници! Нищо по този въпрос никой не прави!"


Да се позволи свободен достъп, значи и въпросните 20 процента криминалковци да имат достъп до чужди дела.
Да, да, да, да, да, да.

Рогата се виждаха, копитата са във форума, показа се и опашката. А всяка "крушка" /АзБ/ си има ... опашка. ВъпросниЯт господин да си прави адвокатската реформа ... в Израел и ... на Израел.

ps. Много точно, обаче сред тези 20% обаче са и ... Нужда от повече доказателства НЯМА. Всичко е ясно като бял ден. Изнасилихме и историята.

АМИН

56
до 54
|
нерегистриран
21 юли 2017, 15:05
6
-1
Няма наказателно право-специална част. А има особена част.Това един юрист трябва да го знае. Голямата секира директно пишеше двойка , ако някой кажеше наказателно право-специална част.Та кой , викаш използва неточна терминология?
55
ndnd
|
нерегистриран
21 юли 2017, 15:04
7
-1
До коментар [#53] от "до 52":
Теб съвсем те е напекло слънцето.
Абе ти ако продължаваш с подобни писания току виж си докараш мерки по ЗЗ.

А ти понеже си трол - спрямо теб да прилагаме Закона за биологичното разнообразие ли трябва?
Има подходящи за разнообразни случаи законови мерки и там.
54
адвокат–сак
|
нерегистриран
21 юли 2017, 14:56
3
-1
До 53- Остави Зздр. намира! Пак питам- защо едно лице, което твърди, че е юрист използва юридическа терминология, която НЕ СЪОТВЕТСТВА на актуалната българска нормативна база? Ако пък твърдиш, че съществува криминално право в България- докажи го с цитиране на актуалната българска нормативна база. Ще е добре да очертаеш и приликите и разликите между криминалното право от една страна и наказателно право - обща и специална част и наказателен процес - от друга страна :D:D:D
53
до 52
|
нерегистриран
21 юли 2017, 14:51
2
-2
Теб съвсем те е напекло слънцето.
Абе ти ако продължаваш с подобни писания току виж си докараш мерки по ЗЗ.
52
адвокат–сак
|
нерегистриран
21 юли 2017, 14:47
0
-5
До 49- Имам един директен въпрос към Вас- Вие руски гражданин ли сте? Питам , защото в българското законодателство НЕ СЪЩЕСТВУВА криминално право и “криминалковци“, а НАКАЗАТЕЛНО право и лица, изтърпяващи наказателна присъда в местата за лишаване от свобода:D А в руското право СЪЩЕСТВУВА криминално право- http://yurist-online.com/uslugi/yuristam/literatura/krim_pravo/010.php Понятие криминального права
1. Криминальное право как самостоятельная, отдельная область права имеет ряд признаков как общих для всех областей права, так и специфических только для нее...:) Та- Вие руски гражданин и руски кибервойник ли сте? Руската държава ли Ви възложи срещу отделно възнаграждение, да пишете остракизиращи коментари за българските адвокати и да ги публикувате в правен сайт, под статия за правата на българските адвокати?
51
до 50
|
нерегистриран
21 юли 2017, 14:46
2
-4
Що така лично прие нещата? Аз мислех,че си от под 80-те процента честни адвокати. Ти да не се припозна в другите над 20-те процента? Ние те смятаме, за честен и законопослушен, че си част от честните.
Клипчето е автентично, и думите са изречени(и ги намирам за истина). Ако имаш съмнение, можеш да питаш организацията, която го е качила дали има такова изказване, или не.
А да-има ти правиш ли разлика между "изявление", и "волеизявление"?
50
адвокат–сак
|
нерегистриран
21 юли 2017, 14:38
2
-5
До 49- Хайде сега- опитайте да осъдите за извършването на неясно какво престъпление ВСИЧКИ адвокати в България, чрез наказателно съдебно производство, въз основа на това клипче:D Вие изобщо не сте наясно каква глупост сте написал/а:D Изобщо не коментирам волеизявленията на лицето от клипчето, защото ВСЕКИ с малко умения може да създаде такова клипче и да сложи същите думи в устата на всяко едно физическо лице:D Продължавайте така и накрая ще стигнете преждевременно до СЦЗ :) Или Вие ВЕЧЕ сте там и за това никак, ама никак не обичате който и да е юрист, защото юристите ви “мътим водата“ и не ви оставяме безнаказано да си вършите престъпленията, а? ;)А и се оказва, че не всички юристи са подкупни- изненадаааа:)f
49
до 48
|
нерегистриран
21 юли 2017, 14:25
8
-6
https://www.youtube.com/watch?v=-OMeOq75oS8
(4:38)
цитат : "Не е тайна за никой от нас, че минимум 20% от всички адвокати са си живи престъпници! Нищо по този въпрос никой не прави!"


Да се позволи свободен достъп, значи и въпросните 20 процента криминалковци да имат достъп до чужди дела.
48
адвокат–сак
|
нерегистриран
21 юли 2017, 14:10
6
-2
До 47 Пишете неверни неща и от контекста на коментара Ви става ясно, че конкретно Вие НЕ СТЕ адвокат. Бих Ви препоръчала да си гледате проблемите във Вашата професия, преди да се опитвате да философствате за адвокатите. Или Вие НЯМАТЕ друга професия, освен публикуване на платени коментари , в които се остракира личността на НЕЗИВЕСТНИ вам адвокати и в които умишлено поставяте под общ знаменател всички адвокати? Наказателната отговорност в Р. България е ЛИЧНА. За това- предайте на онзи, който Ви плаща, за да публикувате коментари, че атаката му срещу адвокатите не дава резултат:) Повече нямам какво да кажа на неюрист като Вас.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно