ВСС ще иска от президента да наложи вето на промените в ЗСВ заради отстраняването на магистрати
ВСС ще иска от президента да наложи вето на промените в ЗСВ заради отстраняването на магистрати

Приетата днес от парламента промяна в Закона за съдебната власт (ЗСВ), предвиждаща отстраняване от длъжност на магистрат, обвинен за всяко тежко умишлено престъпление от общ характер, успя да обедини Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) за това, че ще поиска от президента Румен Радев да наложи вето на това изменение в закона.

Членовете на съвета решиха, че правната комисия на ВСС ще изготви становище по приетите днес промени в ЗСВ и е възможно кадровиците да поискат от държавния глава вето и по други от окончателно гласуваните днес текстове в Народното събрание, но дебатът в кадровия орган протече минути след приемането на промените и те още не знаеха окончателните формулировки на разпоредбите.

Пленумът обаче беше единодушен за измененията в чл. 230 ЗСВ, който след тях предвижда: "Когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление от общ характер, съответната колегия на Висшия съдебен съвет временно го отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство".

До момента редакцията на текста предвиждаше отстраняване от длъжност само по обвинения за престъпления, свързани с правораздавателната дейност и препращаше към чл.132 от Конституцията.

"Мисля, че ние чисто институционално трябва да направим следващата стъпка. Евентуално да сезираме президента да наложи вето върху най-драстично неприемливите текстове, какъвто например е текстът на чл. 230 ал. 1. Текстът придоби редакция, която нарушава всякакви основни принципи за защита на правата, включително и конституционни принципи. Затова аз предлагам да извървим следващата институционална стъпка", каза Галя Карагьозова.

Членовете на ВСС възразяват остро срещу отнетата им възможност да преценяват в кои случаи на повдигнато обвинение на магистрат, той да бъде отстранен, като с последната редакция това трябва да бъде извършено императивно от съответната колегия.

Карагьозова беше подкрепена и от Румен Боев, който каза, че миналата година ЗСВ е бил променен в тази му част именно, за да няма безконтролно отстраняване на магистратиир затова действащата в момента редакция предвижда отстраняване само за престъпления срещу правосъдието.

"Не може да се отстранява магистрат за едно тривиално престъпление, което се точи 4 години. Практиката показва, че съдебната фаза е достатъчно продължителна. Това е чисто антиконституционно решение, просто не са разбрали за пореден път какво става дума", каза Боев.

Шестима от членовете на ВСС изпратиха още вчера в правната комисия становище срещу целия законопроект, но единодушие едва ли ще бъде постигнато, за да бъде искано от президента да наложи вето на всички текстове.

Незабравка Стоева, която е член и на правната комисия на ВСС, каза, че напълно подкрепя искането, свързано с отстраняването на магистрати. Тя реши да сподели обаче становище по текст от закона, който не е част от законопроекта. Става дума за чл. 195, ал. 3 от ЗСВ, който посочва, че магистратите, заемали постове на министри, зам.-министри, шефове на ДАНС се възстановяват на заеманата преди избора или равна по степен длъжност в органите на съдебната власт.

Стоева каза, че е против цялата разпоредба. "През цялото време на мандата ми съм твърд противник на цялата разпоредба. Това е норма, която съществено смущава независимостта на съдебната власт. Нуждае се от сериозна ревизия до степен на цялостната отмяна. Няма сила, която да може да ме убеди, че по предложение на управляваща партия ставаш част от кабинета и след това се връщаш в съдебната система и продължаваш да си независим, и ще продължиш да говориш, че искаш гаранции за независимостта на съдебната система", обясни виждането си Стоева.

Румен Георгиев предложи да бъде уточнена и една дата през август, на която членовете на Пленума могат да се съберат на извънредно заседание и да решат по кои текстове ще искат от президента да наложи вето.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
11
|
нерегистриран
28 юли 2017, 23:14
4
-3
Г.Карагьозова отново е на линия и в Правната комисия на НС и във ВСС. Миналата година С.Найденова и К.Калпакчиев бяха дежурни на заседанията в Правната комисия когато се обсъждаха промените в ЗСВ и още се носи тътена на едно единствено изказване на К.Калпакчиев относно съдийското самоуправление(справка протокола от 14.07.2016 год.) когато Ч.Казак достойно го постави на място заради елементарни понятия.А неговия цитат"че Съдилището е черупка,която е създадена с цел да обслужва процеса на правораздаването бе уникален.Кой знай какви нови идеи е сътворила и Карагьозова или някои други членове участвали в сряда на заседанието в ПК.
10
|
нерегистриран
28 юли 2017, 16:06
2
-3
Ами да се вземат в ръце и хубавичко да помислят като се съберат, и да поискат от президента налагане на вето на противоконституционните поправки в ЗСВ.
Питам в случая със забраната за получаване на възнаграждения/доходи от договори с ФЛ, ЕТ ??? -В хипотезата попада ли например договор за наем с ФЛ ???? и не се ли ограничава правото на собственост, и на свободното разпореждане с това право???Ако си отдал имот под наем- СИО, за да издържаш студент и да подпомагаш семейния бюджет???Това какво е? търговска дейност ли???Защо да не получаваш страничен доход, при това го декларираш и плащаш данък на държавата като фЛ? Пълно безумие! В бързината да приемат поправките, на тия "законотворци" им е липсвала правна мисъл,ако изобщо имат такава, без дори опит да вникнат в казаното като възражение в пленарната зала преди гласуването !Ама то едва като установят,че са засегнати по този начин интереси, не на когото трябва, тогава ще се усетят, че са сгафили.
В разгара на лятото и сезона на отпуски, ще се занимаваме с декларации, кой къде членувал!??А за кариерните бонусчета и отстраняването на магистрати!!!Безобразие!Пълна гавра с достойнството на магистратите и принизяване на една от най-уважаваните в цял свят професии!До кога ще продължават тези "опасни"за хората и обществото, "упражнения" върху съдебната система и в частност на гърба на магистратите??
9
АБСУРДНА ИСТОРИЯ
|
нерегистриран
28 юли 2017, 08:00
6
-2
ПОСЛЕДНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ, В ЧАСТТА ИМ ЗА ДОХОДИТЕ, СА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!!!
АБСОЛЮТНО ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА НОРМА Е ТАЗИ, КОЯТО ОГРАНИЧАВА МАГИСТРАТИТЕ ДА ПОЛУЧАВАТ ДОХОДИ ОТ НАЕМИ!! СЕГА СЕ НАЛАГА ДА ПРЕКРАТЯВАМЕ ДОРИ ДОГОВОРИТЕ ЗА НАЕМ И АРЕНДА НА ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ, ЗА ДА СПАЗИМ НОВОИЗЛЮПЕНАТА НОРМА В ЗАКОНА!!!
8
Танц за без пари по синьо-чрвения оркестър от САЩ
|
нерегистриран
27 юли 2017, 22:57
8
0
Департаментът на Щатите маскира пряката си намеса във всички дейности у нас под формата на "благодетелната" фондация "Америка за България"
28. Юли 2017 , брой: 146 Светла Василева
Не че ни е за пръв път. Не е! Помните ли посещението на Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън през юни 2014 г.? И как проектът "Южен поток" отплува в небитието след срещите, които тримата американски сенатори проведоха на българска земя. Дали имате въображение да си представите какви условия са ни поставили, иначе казано, как са ни шантажирали? Защото тези разговори на високо ниво не са нищо друго освен рекет, шантаж и извиване на ръце. Разбира се, участниците в тях не биха ги определили по този начин. Но ние не сме участници.
Ние, гражданите на България, сме тези, които плащат сметката. На всички. На чутовните безлимитни американски "интереси", които имат амбицията да определят едва ли не всички сфери на живота ни и пъхат носа си навсякъде. На калпавите ни политици, които слагат наколенките и гънат гръбчетата, колчем долети тук отвъдокеански сановник. Дори да не им съответства на ранга, те си го слушкат, козируват и изпълняват. Защото това е ВИП-картата им за властта, до която иначе я се добрали, я не. Я останали в лоното й, я не. А мнозина от тях, знаем, извън властта за нищо не стават.
Тази седмица имахме пореден повод да си дадем сметка

кой всъщност командва държавата ни

Както и че нашият вот, на всички български граждани, е подменен. Защото ние не сме гласували правителството на САЩ да ни управлява, нали? Българският народ за трети път си пожела още от същото. ПП ГЕРБ състави кабинет и управлява. Ама наужким. Като в детските имитационни игри.
В началото на месеца управляващите внесоха законопроект, който ограничава финансирането от външни донори на съсловните професионални организации. Ако станеше закон, Съюзът на съдиите, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите щяха да се лишат от щедрите дарения на международни донори като "Норвежкия фонд", фондация "Америка за България", Американската агенция за международно развитие, както и на стажове и обучения за членовете им, финансово осигурявани от Държавния департамент на САЩ. Срещу което нашата съдебна система играеше по свирката на чужденците.
Проектът веднага беше етикиран от "засегнатите" като недемократичен, като посегателство на основните права на съдии и прокурори, и като подражание на Путин и Орбан. Имаше декларации и медиен шум, след което помощник държавният секретар на САЩ Хойт Ий след среща с Бойко Борисов си позволи публично да заяви, че готвената забрана е "антиамериканска". Вместо отпор и съвет САЩ да не си пъхат носа в работата на българската изпълнителна и законодателна власт, последва незабавно оттегляне на законопроекта, обявено от Цветан Цветанов. Понеже фондация "Америка за България" била наш голям благодетел...

Що за фондация е "Америка за България"

Американците се настаняват тук през 1991 г. основавайки Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ) с 55 млн. долара, отпуснати от американското правителство след приемането на Закона за подпомагане на демокрациите в Източна Европа. БАИФ прераства през 1996 г. в Българо-американска кредитна банка (БАКБ). "Една от най-печелившите и ефективни банки" - самохвалят се на страницата си "Америка за България". Замислете се, какво се крие зад тези думи... Равнище на лихви, условия за кредитиране, обезпечаване на заеми и прочие неща на нива и в размери като за африканска държава. В пъти над европейските стандарти.
Година след като България става член на ЕС, БАКБ е продадена (2008 г.) на ирландската Allied Irish Bank за 400 млн. долара. Това е възвръщаемост на първоначалната инвестиция в размер на 800%. Тя отрежда първо място на БАИФ сред десетте американски инвестиционни фонда, създадени през 90-те години на миналия век. "Успех за една нощ", както го определя президентът на фондация "Америка за България" г-жа Нанси Шилер. А вие си въобразявайте, че те работят тук безкористно, от алтруизъм и загриженост за хората от България и Източна Европа. Не! Нека си го кажем честно,

17 години те правиха пари

Много пари на наш гръб. Дори неприлично много. Толкова не биха спечелили в никоя държава от Стара Европа. Че дори и в Америка. Да беше само до парите, да махне човек с ръка. Но не е.
Има и друго и то е по-чудовищно. Нарича се по много начини - "мека сила", "купуване на симпатизанти", "разширяване на влиянието" и прочие. Иначе казано, с финансирането на различни проекти чрез неправителствени организации във всякакви сфери на обществения живот, плащане на обучения, командировки, семинари, кръгли маси на държавни и общински чиновници, съдии, прокурори, учители американците къде директно, къде индиректно влияят на случващото се в България в посока, угодна на тях. При това в продължение на години. Безотказно. И последователно. В доклад на Държавната агенция за национална сигурност от 2016 г. пише за "използването на субекти от неправителствения сектор като част от прилагания комплексен инструментариум за влияние и въздействие" и за "реализация у нас на чужди държавни доктрини, които увреждат българските национални интереси".
През 2009 г. с парите от продажбата на банката се създава частната фондация "Америка за България". Тя е "независима, неправителствена, необвързана политически", по думите на президентката й (Нанси Шилер, януари 2017 г.). Ако наистина е такава, защо Хойт Ий - висш държавен чиновник, се застъпва за нея, понеже правителството й пречело да реализира програмите си? Той дали няма някакъв интерес, финансов например? Да не би фондацията да му плаща? Или пък е друго - фондацията не е частна, както ни уверява президентката й, а държавна и изпълнява задачи на правителството на САЩ? Въпроси, на които отговор със сигурност няма да получим. Съвсем отделно е питането дали случващото се не е

намеса във вътрешните ни работи

след като чуждестранен чиновник квалифицира готвена промяна в законодателството ни като "антиамериканска" и "съветва" правителството какво да прави. Може ли да се счита за суверенна държава тази, която на мига хуква да угоди на чужденеца? Чиновникът дори не е от ЕС, на който все пак сме страна член и би могло да се търси някакво извинение за действията му!
През януари тази година изведнъж "Америка за България" изненадващо обяви, че излиза на светло. Че името й олицетворява прозрачността. Че няма тайни и скрити планове. Чудно в годините между 2009 г. и 2016 г. какво е правила организацията? На тъмно и в сянка. Частично се вижда от отчетите. Нейните и на онези неправителствени организации, които са създадени в обществена полза и присъстват в регистъра на Министерството на правосъдието. Онова, което не се вижда, за него се досещаме.
Последният гранд, даден от "Америка за България" за 2016 г. например е в размер на 902 960 лв. - с него се подпомагат "гражданското общество и демократичните институции". Сумата е отпусната на фондация "Антикорупционен фонд", регистрирана в съда дни преди получаването на парите. Първата пресконференция на членовете й е на 14 юни т.г. - датата, сложила начало на протестите #ДАНСWithMe. Част от лицата, ръководещи "Антикорупционния фонд" са участвали или близки до "Правосъдие за всеки", "ДА България", Български институт за правни инициативи (също с грант от "Америка за България" в размер на 1 184 760 лв.) и полу- или разпадналата се "Протестна мрежа". Грантополучателите се опитаха да организират "Марш за европейско правосъдие" (също на 14 юни както и пресконференцията им) пред Съдебната палата в София, но присъстващите полицаи и журналисти бяха повече от протестиращите.
Изглежда в София номерата на американците вече не минават. Никой не се впечатлява нито от натрапваната прозрачност, нито от новото им лого, според което "американският оптимизъм среща българският потенциал". Хората се отвратиха и изплашиха протестите им да не бъдат подменени, окупирани от грантоеди и употребени за цели, угодни на спонсорите. Вероятно заради това усилията на фондацията се префокусират към провинцията, където "гражданското общество" ще бъде "присадено" чрез нови инженерингови проекти, такива каквито видяхме в годините в столицата. 585 000 лв. отпуснати на "Работилница за граждански инициативи" ще размножат професионалните грантоеди в страната. Ама какво се чудим, като уж за много демократичната дейност по осигуряването на достъп до информация за гражданите, през тази 2017 г. получава 826 500 лв. програмата "Достъп до информация", с изпълнителен директор Гергана Жулева - наследник на стара комунистическа номенклатура и... съпруга на Красен Станчев, който пък е съосновател на неолибералния Институт за пазарна икономика, председател на съвета на това НПО. Кръгът се затваря.
От общо 38 гранта, подписани от началото на 2017 г., 8 са в сферата на образованието, 22 за изкуството и културата, 5 за развитие на гражданското общество и демократичните институции, и 3 за развитие на частния сектор. Образование, изкуство и култура. Меката, но въздействаща сила. Интересът към образованието тук е особено съществен. "Америка за България" се меси едва ли не във всички образователни дейности, при това, представете си, с любезното съдействие на Министерството на образованието и науката. Програмите са, насочена към училищните директори, учителите, а чрез тях към децата и към младите, понеже са по-лесни за влияние и са по-податливи и понеже всяка доктрина най-лесно се насажда чрез образованието. За дълги години напред. Танцът продължава. Под свирката на САЩ.
7
|
нерегистриран
27 юли 2017, 19:24
3
-4
Един градски п-р беше казал "ти си го избра". Като избраха на първа линия бб, цц, дк от димитровградско, кк, вс и нашата милиция, това е увертюра към по срашна сцена. Чакаме следващо действие. Да пази Господ. А всс-то да прощава. Когато бб нахълта да им прави строева, всички взеха "за почест". То не бяха вайбъри, жалене от всеки срещу
всеки, грозни сцени,които дадоха оценка 2,82 и искане на всеки шести гласоподавател бб-то да оправи съда. Разтуриха къщата, да правят колиба, а времето бърза, само милицията е в час за дейността си. Късно, господа от съдебното правителство, а че няма да сте единни, всеки го знае.
6
Едър
|
нерегистриран
27 юли 2017, 16:56
5
0
До коментар [#5] от "Дребен":
Ако някой главен разпореди да се повдигне едно несъставомерно обвинение на някой магистрат, по чието дело няма никакво движение и се чакат давности, това значи ли че за периода на мандата на този гл, магистрата ще си е отстранен. Намирам това за крайно безумно. Ами ако този гл вземе че в пристъп на неронов гняв образува досъдебни на 1/2 от магистратурата в бг това сериозно ще се отрази на правораздаването. И накрая последно какво озноачава не може да осъществява търговска дейност под всякаква форма. Такова ултра абстрактно понятие създава повече въпросителни от колкото удивителни.
Съгласен съм. Обаче виж какво се случва. ВСС просто не спазва законодателството и второ - ЛОШО И КОРУМПИРАНО УПРАВЛЕНИЕ.

Следователно трябва да има регрес, за да има прогрес. Аз също съм против това, обаче другия вариант е ВНС и натам са тръгнали нещата.
5
Дребен
|
нерегистриран
27 юли 2017, 15:56
22
-2
Ако някой главен разпореди да се повдигне едно несъставомерно обвинение на някой магистрат, по чието дело няма никакво движение и се чакат давности, това значи ли че за периода на мандата на този гл, магистрата ще си е отстранен. Намирам това за крайно безумно. Ами ако този гл вземе че в пристъп на неронов гняв образува досъдебни на 1/2 от магистратурата в бг това сериозно ще се отрази на правораздаването. И накрая последно какво озноачава не може да осъществява търговска дейност под всякаква форма. Такова ултра абстрактно понятие създава повече въпросителни от колкото удивителни.
4
|
нерегистриран
27 юли 2017, 15:52
11
-11
Гнусни плазмодии! В коя нормална държава обвиняем съдия или прокурор продължава да работи в това си качество и не го отстраняват до приключването не делото ?Хората там за едно съмнение намират за нормално да им покажат вратата ,тук се чудите как да спасявате кожите на корумпетата Нищо ново,все пак болшинството сте такива-нагла,самозабравила се сган!
3
Така така
|
нерегистриран
27 юли 2017, 15:43
8
-6
Мъка, мъка, мъка, а? С вашите камъни по вашите тикви в бостаня у Банки.

Точели се по 4 години. А за обикновените потребители на "услугата правосъдие" на външно чуждо финансиране не се точат 4 години и защо досега нямаше акция "Голямата метла", а сега ще е за всички ... ДА!
2
мнение
|
нерегистриран
27 юли 2017, 15:23
21
-2
Вето трябва да има заради "кариерния бонус" за членовете на ВСС. Като искат да останат в София-да се явят на конкурс. както го правят другите магистрати. Никой не става задължително член на ВСС, и ако някой мисли,че това спира кариерата му-да не отива във ВСС.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно