Премиерът и президентът се договорили за антикорупционната комисия
Премиерът и президентът се договорили за антикорупционната комисия

Бойко Борисов при откриването на нов завод за автомобилни части на германската фирма "Костал" в Пазарджик, където направи коментара си за новия антикорупционен орган.

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че с президента Румен Радев са се договорили за структурата и начина на избиране на новия антикорупционен орган. Това съобщи Борисов в коментар, направен след церемонията по откриването на нов завод за автомобилни части в Пазарджик

"С Радев разговаряхме и се договорихме, че дирекция "Антикорупция" в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще отиде към бъдещия антикорупционен орган. Ръководителят на цялото звено ще се избира и назначава от парламента и така то ще е равно отдалечено", каза Борисов.

Именно с прехвърлянето на дирекцията от ДАНС в новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов обясни днес правото ѝ да извършва оперативно-издирвателна дейност, включително и да използва специални разузнавателни средства и доброволни сътрудници.

По думите му, работната група, написала проекта на нов Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, чийто ръководител беше той, е решила, че ако вливането на тази дирекция от ДАНС в комисията, без да бъдат запазени оперативните ѝ възможности, би било удар срещу нейната ефикасност. Стоянов посочи, че новата  комисия няма да разполага със собствена техника за подслушване, а след като получи разрешение за използване на СРС от съда, председателят ѝ ще разпорежда използването на спецсредствата, но те ще са на Държавната агенция "Технически операции".

Днес зам.-министър Стоянов представи проектозакона, като подчерта, че основните му цели са ефективно противодействие на корупцията и предотвратяване на възможността за незаконно забогатяване. "С него се преодоляват слабостите на досегашната фрагментирана уредба и липсата на единен подход в борбата срещу корупцията", каза той.

Стоянов обясни защо в последния вариант на проектозакона е предвидено членовете на новия антикорупционен мегаорган, в който се сливат няколко действащи институции (Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликта на интереси, БОРКОР, звеното от Сметната палата, свързано с дейността по отменения Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, както и дирекцията от ДАНС за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности) да бъдат избирани само от парламента. Имаше предложения за паритетно участие на президента, Народното събрание и Министерския съвет, във формирането на комисията, но е предпочетено петимата ѝ членове да бъдат избирани от парламента. "Първата причина е, че България е парламентарна република. Освен това именно с процедура по избор в Народното събрание може да бъде гарантирана максималната му прозрачност и възможност за участие на гражданското общество", каза зам.-министър Стоянов. Той изтъкна и друг аргумент - на Народното събрание е възложено да контролира дейността на новата антикорупционна комисия.

В отговор на въпрос дали няма опасения, че антикорупционната агенция може да се превърне в наказателен отряд срещу неудобни хора, Стоянов изтъкна, че гаранция срещу то9ва е именно парламентарният контрол на дейността ѝ.

Според зам.-министъра на правосъдието с новия закон не се прави просто механично събиране на институции, а с обединяването им в една структура се преодолява един от основните проблеми при противодействието на корупцията – че се къса връзката между различните звена, които имат са ангажирани с нея. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Участие на гражданското общество
|
нерегистриран
01 август 2017, 16:49
10
0
с най-тъпите и продажни куки, които друго не могат освен да подслушват, злоупотребяват и търгуват с информация я за конкуренцията в бизнеса, я за некой богат бизнесмен който иска да знае какво прави жена му, тъща му и петте му любовници едновременно, а може и експорт за колегите от разных стран. Кой повече даде или просто от сърце да е!

Резултатите от дейността на тези органи не е нулева, тя е отрицателна величина!
3
**************
|
нерегистриран
01 август 2017, 16:45
6
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2
Късала се връзката
|
нерегистриран
01 август 2017, 15:47
4
0
Да му имам папионката на тоя г....к.
1
*****
|
нерегистриран
01 август 2017, 14:59
4
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно