Съюзът на съдиите поиска от президента вето на промените в НПК и ЗСВ
Съюзът на съдиите поиска от президента вето на промените в НПК и ЗСВ

Съюзът на съдиите в България (ССБ) поиска от президента Румен Радев да наложи вето на приетите от парламента промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Основен акцент в обръщението на организацията до президента във връзка с НПК е промяната, с която делата за корупция по високите етажи на властта вече ще са подсъдни на Специализирания наказателен съд (СНС). Става дума за над 40 престъпления, включително подкуп, безстопанственост и пране на пари, извършени от министри, депутати, магистрати, шефове на държавни агенции и т.н. До момента делата за такива престъпления се гледаха от Софийския градски съд (СГС).

Според ССБ изземването на тази компетентност и прехвърлянето ѝ на съд, специализиран по организирана престъпност, представлява девалвация на идеята за държавност и допуска внушения за възможен политически произвол.

"Независимо от поддържаната теза от вносителите на законопроекта, че така се постига специализация на правораздаването, приетото изменение променя характера на СпНС и АСпНС в извънредни, което нарушава забраната на чл. 119, ал. 3 Конституцията", посочват от Съюза на съдиите. В тази връзка те допълват, че се смесват критериите за специална и особена компетентност, тъй като лица с имунитет ще бъдат съдени в спецсъда по само определен вид обвинения, а по други ще бъдат съдени все така в градския съд.

От ССБ съзират 3 белега за създаване на извънредни съдилища - смесването на специализация по материя със специализация по лица, изземването само на част от компетентността на СГС и липсата на мотиви, защо се прави тази промяна.

В позицията си съдийската организация обяснява и виждането си, защо досегашната компетентност на СГС да гледа делата срещу лица с имунитет не е извънредна, за разлика от въведената с промените за СНС. Те посочват, че за разлика от спецсъда, който ще гледа дела за описаните престъпления, само ако са извършени от ограничен брой хора, то на СГС са подсъдни всички такива, независимо кой е извършителят в рамките на столицата.

"Особеността на Софийския градски съд е продиктувана единствено с цел постигане на унификация и за да бъде преодоляна опасността от местни политически въздействия при осъществяване на правосъдието, но не изисква създаване на нова предметна компетентност", пишат от ССБ.

От организацията стигат и до извод, че при това положение "се създава убеждението, че законодателната промяна не цели укрепване на независимо правораздаване, а тъкмо напротив - създаване на политически целесъобразно правораздаване".

Според съдиите няма да има ефект и от промените в НПК, които бяха мотивирани с идеята да се намали формализмът в наказателния процес и да се ускори производството. Една от тях беше въвеждането на задължително разпоредително заседание, на което се преклудира възможността за връщане на делото на прокуратурата заради допуснати отстраними съществени процесуални нарушения на досъдебната фаза.

"С въвеждането на непознатия до момента в българското наказателнопроцесуално право институт на преклузията на процесуални права се прави сериозно отстъпление от иначе останалите непроменени принципи на наказателния процес, сред които са осигуряване на правото на защита и разкриване на обективната истина. По сериозен начин се засяга правото на защита и чрез по същество лишаването на защитниците от самостоятелните права, които те винаги са имали досега, като страна в наказателното производство", пишат от ССБ до президента.

За да поиска от президента вето и върху промените в ЗСВ, съдийската организация акцентира на промяната, с която магистратите задължително ще бъдат отстранявани от длъжност до края на делото срещу тях след повдигане на обвинение за тежко умишлено престъпление. До момента редакцията на текста предвиждаше отстраняване от длъжност само по обвинения за престъпления, свързани с правораздавателната дейност и препращаше към чл.132 от Конституцията. С промените отстраняването става задължително за всички тежки умишлени престъпления от общ характер, без значение дали са свързани с правораздаването, или не.

"С приетото изменение се дава възможност за отстраняване на магистрати от длъжност, което може да продължи прекомерно дълго, без да може засегнатите съдии, прокурори  или следователи да се защитят срещу такова засягане на техни основни права. Така приетото изменение поставя магистратите в драстично по-неравнопоставено отношение спрямо всички останали граждани", посочват от ССБ.

На следващо място те критикуват текстовете, с които членовете на ВСС и на Инспектората към ВСС могат да избират равен по степен орган от съдебната власт, в който да се върнат на работа след изтичане на мандата им. Според съсловната организация депутатите са им създали привилегия, която е недопустима в правова държава. "Кариерното израстване на българските магистрати е организирано чрез провеждането на конкурси както за повишаване, така и за преместване. Законовото въвеждане на изключение от този принцип и премирането на ограничен кръг лица не само не е обществено необходимо, не просто не е социално оправдано, но е неприемливо, дори цинично", заявяват от ССБ и допълват, че усещането в обществото за награждаване на членовете на ВСС е натрапчиво.

Неоправдани според тях са и текстовете, с които магистратите бяха задължени да декларират членствата си и в съсловни организации, а отделно законодателят ограничи правото им да участват в управителни органи на организации, различни от съсловните.

"В този смисъл и макар и преформулирана, остава забраната за участие на български магистрати в управителните органи на Съюза на юристите в България и в международните организации на магистрати", твърдят от ССБ.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
14
|
нерегистриран
02 август 2017, 21:53
0
0
Светла Петкова се закле като съдебен заседател
13
а, а
|
нерегистриран
02 август 2017, 20:14
5
-1
До коментар [#12] от "я,я":
Само стачка на адвокатурата ще ги вразуми, като се блокира работата на съда и досъдебните органи, заради ОТНЕМАНЕ НА ПРАВОТО НА ЗАЩИТА , ама нали от ВАдС са тези дето са взели милионите хонорари на ДЕЛЯНЧО и компания по делата със СИНДИЦИТЕ и са върнали ресто, ама им е останало нещо и за екскурзийка и сега мълчат като БИТИ ........ БУЛГАРИСТАН
Каквото повикало, такова се обадило! Или като сееш вятър, ще жънеш бури!

Истина ли е че СГС беше овладяно и някак си поделено на сфери на влияние между Яневата и ССБ-то?! Сега писъци, ми то пак добре че няма ВНС да ви ометат с голямата метла и да видите тогава що е то несменяемост и има ли прекия избор и мандат почва в българската съдебна система!

Нагли, нагли, грантаджии, ССБ.

А суджук не искате ли от онзи дето а да го осъдите и НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ НЕ!
12
я,я
|
нерегистриран
02 август 2017, 14:47
4
-4
Само стачка на адвокатурата ще ги вразуми, като се блокира работата на съда и досъдебните органи, заради ОТНЕМАНЕ НА ПРАВОТО НА ЗАЩИТА , ама нали от ВАдС са тези дето са взели милионите хонорари на ДЕЛЯНЧО и компания по делата със СИНДИЦИТЕ и са върнали ресто, ама им е останало нещо и за екскурзийка и сега мълчат като БИТИ ........ БУЛГАРИСТАН
11
Ти
|
нерегистриран
02 август 2017, 12:52
7
0
Частично вето няма. В указа за връщане на закона президентът може да оспори само някои текстове, но ефектът е че целият закон трябва да се обсъди наново. Не може да се публикуват част от разпоредбите.
10
Аз
|
нерегистриран
02 август 2017, 11:54
3
-3
От търсачката на държавен вестник може да се направи справка, че измененията в НПК ще бъдат публикувани в бр.64, тоест другия вторник.За ЗСВ пише само предстоящо обнародване, но не пише кой брой все още.Но щом е постъпил за обнародване би следвало да има издаден указ и вето няма да има.
Виждам че в преходните на НПК пише че влиза в сила 3 месеца след обнародването, което ще рече от 09.11.2017г.
Все пак може да има частично вето за определени параграфи и едната част да е пратена за обнародване, но предполагам, че ако имаше вече щеше да е оповестено.
9
адвокат
|
нерегистриран
02 август 2017, 09:19
4
-3
До коментар [#3] от "прокурор":
Да не са раздавали аванси под формата на суджуци сутринта на ул. "Козяк", а?


Нещо по умно не можа ли да измислиш? Като за ПРБ пак е добре.
И все пак не мислете, че всичко е в София. Все пак разбрах какво има на въпросната улица с гоогле мапс.
Та нека не падаме на толкова ниско ниво. Тук въпросът е принципен, а с промените явно се иска пълното овладяване на съда.
Надявам се, че още има мислещи хора.
пп - суджук не ям имам болно сърце
8
И аз искам тате да ми купи колело,
|
нерегистриран
01 август 2017, 23:46
8
-4
ама няма, няма и няма!

Играта свърши, днес започна процеса при съседите - скоро и у нас. От централата питат Калпакчиев дали ще ползва вазелин. Все още е разрешено.
7
ССБ
|
нерегистриран
01 август 2017, 22:35
3
-4
За вас няма и суджук! Има само два края.
6
fata morgana
|
нерегистриран
01 август 2017, 21:03
19
-7
Страхотни аргументи - чудо на чудесата просто! Голям страх, че ще трябва да гледат делата, вместо да ги връщат! И чии права се преклудират? Звучи като да са на мрънкащите, макар да е маскирано другояче :)
5
|
нерегистриран
01 август 2017, 19:49
11
-2
Ако го прочетат толкова, колкото четат съдиите, нищо няма да се промени ! Защо да четат, като ЗНАЯТ ! На тази територия всички знаят, а глуп...ците - най-много. Такива - съвършени, са концентрирани, напр.в района на Добрич.
Голям срам сте, хей, чудя се вие как се издържате !
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно