Обновена  08 авг 07:38
Лидерът на Samsung може да бъде осъден на 12 години затвор
Лий Джае-юн, който де факто управлява технологичния конгломерат, е обвинен в корупция, злоупотреби със служебно положение, лъжесвидетелстване и др.

Заместник-председателят на Samsung Electronics Лий Джае-юн може да бъде осъден на 12 години затвор по обвинения в корупция, злоупотреби със служебно положение, лъжесвидетелстване и др. За това настоява прокуратурата в Южна Корея, която в понеделник обяви исканията си по делото срещу него.

Лий, който де факто управлява технологичния конгломерат заради влошеното здраве на баща си Лий Кун-хи, е в ареста от февруари, припомня Reuters. Той беше задържан заради предполагаемата му роля в корупционния скандал по високите етажи на властта в страната, който доведе до отстраняването на президента Пак Гън-хе през декември.

Ако бъде признат за виновен, Лий може да получи най-голямата в историята присъда, налагана на корпоративен мениджър в Южна Корея, отбелязва Reuters. Решението на съда ще бъде оповестено на 25 август – два дни преди изтичането на настоящия срок на арест на задържания 49-годишен милиардер, който е един от най-богатите хора в страната.

При оповестяването на исканията на прокуратурата в понеделник Лий отрече да е извършил нещо нередно. Останалите повдигнати срещу него обвинения включват неправомерно прехвърляне на активи в чужбина и укриване на приходите от престъпление.

"Никога не съм искал от никого, включително от президента, каквото и да е за компанията или за своя собствена облага", е обявил мениджърът с треперещ глас в заключителната си реч пред съда. На няколко пъти по време на изказването си той е правил паузи, за да овладее сълзите си, предава Reuters. "Дълбоко съжалявам, че съм причинил такова разочарование, и се извинявам", е казал още той.

От Samsung Electronics не са коментирали исканията на прокурорите по делото. В понеделник книжата на технологичния конгломерат приключиха търговията с понижение от 0.3%, като изтриха натрупаните по-рано през борсовата сесия минимални повишения.

От прокуратурата са поискали затвор и за други мениджъри на Samsung, свързани със случая, в това число и 10 години лишаване от свобода за бившия ръководител на отдела по корпоративната стратегия на компанията Чой Ги Сун, предава още агенцията.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно