Обновена  10 авг 07:33
Трафикът на работници е втори след сексуалната експлоатация

Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ място по жертви в България след сексуалната експлоатация. Това сочат данните на на фондация "Асоциация Анимус", която организира за поредна година кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация.

Само за първите шест месеца на т.г. в Националната комисия за борба с трафика на хора са постъпили 14 сигнала за потенциални жертви на трафик с цел трудова експлоатация. За 2016 г. са 43, каза Стефан Ралчев, главен експерт в комисията. Той цитира данни на Върховната касационна прокуратура, според които за м.г. от общо 447 жертви на трафик, 31 са пострадали от трафик с цел трудова експлоатация.

По официални данни за 2013 г. броят на идентифицираните жертви е бил 44, през 2014 - 16, а през 2015 г. жертвите са 22, съобщават от "Анимус". Най-често български работници стават жертви на експлоатация в Италия, Германия, Испания, Гърция.

Българите са в най-голямата група сред жертвите на трафик с цел трудова експлоатация, поясни Надя Кожухарова, координатор на проекта на фондацията. Според нея през летния сезон, когато най-често се търси нискоквалифицирана работна ръка, рисковете са големи.

Тази година кампанията започнала с пускане на фалшива обява "за работа в чужбина за събиране на зелен хайвер в Дания с атрактивното заплащане от 130 евро на ден". По думите на Кожухарова обявата, разлепена на много места в София, съдържала всички белези на фалшива обява, въпреки това 150 души са написали имейл, че проявяват интерес. От Асоциацията им отговорили с подробни обяснения за рисковете при подобни обяви и белезите на измамата.

Всички желаещи да проверят възможните рискове при търсене на работа в чужбина могат да се обадят на горещата телефонна линия 0800 186 76.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно