Правната комисия на ВСС в становище
Отстраняването от длъжност на магистрати на всяка цена създава опасност от несъразмерна рестрикция
Комисията призовава органите, ангажирани със законодателния процес, да намерят решение, което да не лишава съдиите и прокурорите от правото да упражняват професията си
Отстраняването от длъжност на магистрати на всяка цена създава опасност от несъразмерна рестрикция

С последните промени в Закона за съдебната власт в частта за временното отстраняване от длъжност на магистрати на всяка цена се създава опасност от несъразмерна рестрикция, която ще се отрази на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Това състояние е не по-малко опасно за правораздавателния процес от положението, при което привлечените като обвиняеми лица продължават да изпълняват функциите си. Това се казва в становище на Комисията по правни и институционални въпроси на Висшия съдебен съвет (ВСС), взето вчера на извънредно заседание.

Комисията призовава всички органи, които участват във всички фази на законодателния процес, да потърсят решение, което да не създава за съдиите, прокурорите и следователите условия за неоправдано лишаване от правото да упражняват професията си и надвишаващо обществения интерес от прилагането на мярката "временно отстраняване от длъжност".

В края на юли Народното събрание прие на второ четене няколко изменения в ЗСВ. Според ВСС едно тях задължава съвета "във всички случаи на повдигане на обвинение от общ характер, без оглед на неговата тежест, степен на обоснованост и вид на вмененото престъпление, да прилага временното отстраняване от длъжност". Тази редакция (и други изменения) стана повод съсловни организации и дори членове на ВСС да поискат президентът Румен Радев да наложи вето на промените в съдебния закон. Малко по-късно днес обаче стана ясно, че държавният глава е подписал указ за обнародване на измененията в ЗСВ.

В становището на правната комисия на ВСС се прави преглед на текста на чл. 230 от ЗСВ през последните години. До промените през лятото на миналата година имаше две хипотези за отстраняването от длъжност на магистрати. Първата беше при привличането им като обвиняеми за престъпление, свързано със служебните му действия (аргумент от чл. 132 от КРБ), съдията, прокурорът и следователят задължително се отстранява временно от длъжност до приключване на наказателното производство. Във всички останали случаи, когато срещу магистрат е образувано наказателно производство от общ характер, временното отстраняване от длъжност бе предоставено на преценката на ВСС.

От комисията напомнят, че в началото на 2016 г. Конституционният съд беше сезиран с искане за обявяване за противоконституционни на ал. 1 и ал. 2 от чл. 230 от ЗСВ, защото съществено нарушават принципа на пропорционалност между отстраняването от длъжност за неопределено време и без възможност за последващ съдебен контрол, от една страна, а от друга - правото на труд и обществено осигуряване, свободата за избор на професия и други основни права и свободи.

Междувременно обаче чл. 230 от ЗСВ беше променен. С изменения в сила от август 2016 г. отпадна възможността за временно отстраняване от длъжност във всички случаи на образуване на наказателно производство по преценка на Висшия съдебен съвет, остана само задължението му да приложи тази мярка в случаите на привличането на съдия, прокурор или следовател като обвиняем за престъпление, свързано със служебните му действия.

"При обсъжданията на проектите за изменения и допълнения на ЗСВ се търси формула, която да осигури баланс между оправданата обществена нетърпимост към факта, че обвинени в престъпление съдии, прокурори и следователи продължават да участват в правораздавателната дейност и правно положение, което да реши въпроса за съразмерността при временното отстраняване от длъжност. С изменението на чл. 230 ал. 1 от ЗСВ, прието на 27 юли 2017 г., търсеният баланс не е намерен. Направената промяна не предвижда право на пълноценна защита на отстранения. Актът на постановлението за привличане като обвиняем, което не подлежи на съдебен контрол, е достатъчно основание за отстраняване. Висшият съдебен съвет е задължен във всички случаи на повдигане на обвинение от общ характер, без оглед на неговата тежест, степен на обоснованост и вид на вмененото престъпление, да прилага временното отстраняване от длъжност. С новата редакция съществува опасност от несъразмерна рестрикция, която да се отрази на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Това състояние е не по-малко опасно за правораздавателния процес от положението, при което привлечените като обвиняеми лица продължават да изпълняват функциите си", се казва в становището на Комисията по правни въпроси.

Затова тя призовава да се потърси решение, което не създава условия магистратите неоправдано да бъдат лишавани от правото да упражняват професията си.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
ot dans i koi ......
|
нерегистриран
11 август 2017, 22:46
1
0
Nyama smisal ot takova napavane ,za magistratite jivote e ednakav kakto za vsichki ,shtom trqbva shte se otsrani ! A MONE LI OBYAVEN ZA ,,PERSONA NONGRATA,, DA E IZOBSHTO MAGISTRAT DA NE GOVORIM ZA GLAVEN PROKUROR ? OTGOVORA E ,TVARDO NE ! TAKA CHE AKO BADE OBYAVEN ZA TAKAV ,CACAROV TRYABVA DA NE E MAGOSTRAT IZOBSHTO FOREVER !
9
********************************
|
нерегистриран
10 август 2017, 22:34
3
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8
Тук Магнитски, тук Магнитски ...ЦУМ обади се
|
нерегистриран
10 август 2017, 18:17
10
-4
Цацаров да се отстрани по процедурата Магнитски!
7
Тук е вече RT
|
нерегистриран
10 август 2017, 15:41
8
-2
До коментар [#6] от "Ало ЦУМ, тук е Магнитски,чуваме ли се ?":
хаххаха, а това сега за гл. прокурор след като е обвиняем по закона Магнитски, маже ли да се приложи или не.Има ли връзка поне с етичният кодекс на магистрата или не.Или пък прокурорите не са магистрати. Или Магнитски да си гледа работата, той няма никаква правна сила на територията България.Или да чакаме решение на г-н Тръмп ,пък после ще видим? Какво правим сега.Някой учен човек да каже на нас по простите ? Коя алтернатива да се приложи от гореизброените ?
Изпращаме те при Магнитски.

6
Ало ЦУМ, тук е Магнитски,чуваме ли се ?
|
нерегистриран
10 август 2017, 14:39
14
-8
хаххаха, а това сега за гл. прокурор след като е обвиняем по закона Магнитски, маже ли да се приложи или не.Има ли връзка поне с етичният кодекс на магистрата или не.Или пък прокурорите не са магистрати. Или Магнитски да си гледа работата, той няма никаква правна сила на територията България.Или да чакаме решение на г-н Тръмп ,пък после ще видим? Какво правим сега.Някой учен човек да каже на нас по простите ? Коя алтернатива да се приложи от гореизброените ?
5
|
нерегистриран
10 август 2017, 14:31
7
-19
Корумпетата в системата и кукловодите им отвън-политически , икономически , мафията , като цяло много са се активизирали да квичат чрез съответните журналистически подлоги, че работата отива на зле за така работещата до момента схема на пълна безотговорност и недосегаемост на боклуците в тоги!Щом е този вой значи нещата се движат в правилната посока!
4
За (зло)вещите лица
|
нерегистриран
10 август 2017, 13:01
13
-2
Реформацията изяжда реформаторите.

3
Нежна е смъртта,
|
нерегистриран
10 август 2017, 12:58
16
-7
Калпакчиев. Въжето е безплатно и подарък от парламента.2
Смъртта на Дантон
|
нерегистриран
10 август 2017, 12:53
11
-16
Другари и другарки на външно финансиране от Америка ...

Досега къде бяхте, след като всички български граждани бяха подложени на същото понеже на всеки без значение на професия /юрист или всякакъв/, пол, етническа принадлежност, възраст и т.н. любимата Цацаратура на Пеевски можеше да привлече който си иска за каквото си иска и да го дискредитира, а вие наместо да сложите логичен КРАЙ на това безобразие си мълчахте съзаклятнически към безобразието понеже бяхте на практика извън обхвата. Искахте да сте "самостоятелни" в отделна съдийска колегия. Имате я. Сега, ако обичате, да приемете и пасивите!

... за България.

АМИН

1
No pasaran
|
нерегистриран
10 август 2017, 12:42
10
-11
На скапана круша - зъл прът!

ps. Мнение на гнила ябълка.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно