Обновена  11 авг 07:50
Никой не разчиства мините от Горни Лом

Кметът на община Чупрене Ваньо Костин за пореден път сигнализира за притесненията на хората от Горни Лом заради необезопасените мини, които се съхраняват в местния завод за боеприпаси "Миджур". Той е изпратил сигнал до министрите на отбраната и вътрешните работи, видинския областен управител и до народни представители. През 2014 г. при взрив в предприятието загинаха 15 души.
Костин подчертава, че местните жители се притесняват, че един-двама охранители на завода не са достатъчни. Хората питат има ли видеонаблюдение и функционираща пожарна система. Според кмета заради сезона има риск от пожари, които могат да стигнат до складовите помещения.
Хората в Горни Лом не са сигурни и колко точно боеприпаси са останали на територията на завода след инцидента.

Преди месец жители на Горни Лом изпратиха отворено писмо до български и европейски институции, в което алармираха, че в "Миджур" се съхраняват над 190 хил. мини, съдържащи 74 тона тротил. Според тях това създава риск за нов, по-голям взрив. Сигналът е изпратен до председателя на ЕП Антонио Таяни, до премиера Бойко Борисов, до председателя на НС Димитър Главчев, до главния прокурор Сотир Цацаров и др.
Местните жители се притесняват и за националната сигурност, и нарушаването на международната конвенция за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване.
Настояваме прокуратурата да привлече към лична отговорност всички държавни служители от най-високите нива на властта, написаха през юли недоволните жители. Сред хората, които алармираха за необезопасените мини, е и Димитър Димитров, баща 26-годишния Михаил, който загина при инцидента през 2014 г.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно