Обновена  11 авг 07:50
Прокуратурата се отказа да рови имотите на екскмета на Ботевград

Столичната окръжна прокуратура прекрати наказателното производство срещу бившия кмет на Ботевград Георги Георгиев. Обект на проверка бяха сделки, чрез които Георгиев и негови приближени придобиват атрактивни общински имоти на занижени цени.
След като сигналите за схеми с ботевградски имоти бяха раздухани в медиите, държавното обвинение образува наказателно производство на 4 май 2015 г. Делото обаче бе срещу неизвестен извършител - "длъжностно лице от община Ботевград, което според прокуратурата е нарушило или не е изпълнило служебните си задължения при провеждане на търгове за продажба на имоти - общинска собственост, с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за община Ботевград - престъпления по чл. 282, ал. 1 от НК". Обект на разследване бяха сделки между 2006 и 2014 г., когато кмет е Георги Георгиев.
Установено е, че в проверявания период Георгиев и семейството му са придобили няколко имота, които доскоро са били общинска собственост. Парцелите обаче са продадени чрез публични търгове с тайно наддаване, а едва след това купувачите прехвърлят собствеността на съпругата на Георгиев Деспина. Цената е още по-ниска от тази, на която са закупени от общината.
В постановлението на прокуратурата са споменати 11 реализирани сделки с общински имоти на цени между 1205 и 113 400 лева. Прави впечатление, че купувачите са все доверени лица на семейството Георгиеви. Сред тях са сестрата на кмета Радка Първанова, брата на съпругата му Васил Късметски, бившият шеф на общинското дружество "ВиК Бебреш" Гачо Гачев, Милен Марков, Стефан Андонов и Младен Апостолов. Като свидетели са разпитани Андонов, Апостолов, Марков и Гачев. Всички те посочват пред разследващите органи, че продали имотите си на Деспина Георгиева, тъй като не им били вече необходими, а освен това имали нужда от парични средства. Затова приели предложената им от съпругата на бившия кмет продажна цена, независимо че била по-ниска от тази, на която те придобили имотите.
В крайна сметка прокуратурата заключва, че липсват достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл. 282, ал. 1 на НК от страна бившия кмет на Ботевград при продажба на общински имоти. Обвинението приема, че Георгиев нито е нарушил служебните си задължения, нито е превишил властта и/или правата си, мотивът - изпълнявал е решение на Общинския съвет в Ботевград за продажба на имотите и определена първоначална цена. Негово задължение било да изпълни решението на ОбС, т.е. няма нарушение на служебните му задължения. Прокуратурата смята още, че няма и превишаване на правата и властта на кмета, след като той се е съобразил с общинарите.
В постановлението ясно се посочва, че за осем имота оценката, изготвена за публичния търг, е значително по-ниска от пазарната стойност на имотите към този момент. Това обаче не може да доведе до "ангажиране отговорността на бившия кмет, доколкото оценителите в показанията си заявяват, че Георги Цветанов Георгиев не им е оказал натиск при изготвяне на оценките от тяхна страна". "Отделно от това, тази оценка е била предмет на разглеждане и одобрение от Общинския съвет", застрахова се с общинарите държавното обвинение.
Според прокуратурата и обстоятелството, че впоследствие имотите - обект на търговете, са придобити от бившия кмет и неговото семейство, също "не навежда на извод за извършено от Георгиев престъпление по чл. 282, ал. 1 от НК, доколкото не се установява последният да е уговарял лицата, явили се на търга, да закупят имоти - общинска собственост, вместо него".
Прокуратурата е отказала да разчита и на "Свидетел 01", защото е анонимен. Показанията му били "изолирани и неподкрепени от останалите доказателства по делото". Макар да се признава, че думите на анонимното лице са индикация за възможна злоупотреба, те не са взети предвид, защото нямало доказателства.
"Възможността за наказателно преследване за инкриминираното престъпление е погасена по давност, тъй като собствеността върху имотите била прехвърлена на Георгиев и семейството му през 2007-2009 г. За престъпление по чл. 283 от НК е предвидено лишаване от свобода за 3 г. В кодекса обаче има разпоредба, според която наказателното преследване се изключва по давност, ако не е възбудено в продължение на 5 г. за деяние, наказуемо със затвор повече от година. Според прокуратурата давността за преследване е изтекла през 2014 г.
Лицата, изготвили по-ниската оценка за общинските имоти, също няма да понесат отговорност, отново защото нарушенията им са с изтекла давност. По закон те също биха могли да получат 3 г. затвор, но за целта е трябвало да им се повдигнат обвинения още през 2011-2012 г. Само за една оценка давността за наказателно преследване не е изтекла, но прокуратурата счита, че не трябва да се отделят материали с цел възбуждане на наказателно преследване срещу лицензиран оценител, тъй като оценката е "незначително по-ниска от пазарната такава".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно