Обновена  11 авг 07:50
ДАНС потвърди решението си за отнетия достъп до информация на Георги Гатев

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) потвърждава решението си, с което отне достъпа до класифицирана информация на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на СРС (НБКСРС) Георги Гатев. Още в сряда тя е препратила жалбата му към (Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ), която взема решението в двуседмичен срок. Това научи "Дневник" от самата комисия.

Ако и ДКСИ не отмени отнемането на достъпа, Гатев може да обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). Ако и ВАС не го отмени, това означава, че зам.-председателят на НБКСРС е де факто уволнен, тъй като по закон не можеш да бъдеш член на бюрото, камо ли зам.-председател, ако нямаш разрешение за достъп до класифицирана информация.

Достъпът до класифицирана информация на Гатев бе отнет от ДАНС на 27 юли - три дни след като прокуратурата пусна прессъобщение, че по извършена проверка са установени нарушения на служебни задължения от зам.-председателя на НБКСРС.

По информация от разследването искането за отнемането на достъп е било заради връзки на Гатев с подслушания междувременно варненски съдия Светозар Георгиев, който е и съдия-докладчик по делото на варненската прокуратура срещу бизнесмена и лидер на "Воля" Веселин Марешки. Скандалното в този случай беше обстоятелството, че искането за подслушване на съдията е било направено от прокурорката по делото на Марешки. Съдията се обърнал към НБКСРС да установи дали е бил подслушван неправомерно. Предполага се, че именно указанията, с които Гатев е помогнал на съдията Георгиев да си подаде молбата и срещите с него, са интерпретирани от ДАНС като нарушение на служебните задължения, и затова е бил отнет достъпът му.

В интервю за "Дневник" председателят на НБКСРС Бойко Рашков коментира случая като натиск над институцията и сплашване на служителите, за да не бъдат разкривани нарушения на конституционни права на гражданите при употребата на СРС и виновните за нарушенията.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно