Според мотивите на съда
Арестантът Куцаров е починал заради уголемено сърце и приет амфетамин, а не от побой
Арестантът Куцаров е починал заради уголемено сърце и приет амфетамин, а не от побой

Арестантът Пламен Куцаров, който преди повече от осем години почина мистериозно в бус на ГДБОП, е имал уголемено сърце и смърта му е резултат от внезапна остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност.

Това става ясно от мотивите на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд (СГС) към присъдата, с която през април тя оправда подсъдимите за причинена по непредпазливост смърт на арестанта бивши служители на ГДБОП Божидар Проданов и Ирен Вълев.

Делото е в съда от 2011 г. и е включено в списъка на дела, които наблюдава Европейската комисия. Случаят беше във фокуса на общественото внимание заради изнесената информация, че арестът на Куцаров изобщо не е бил документиран от МВР, а служители на министерството са били арестанта, за да изтръгнат показания, докато го превозват в микробус, държали са го притиснат на земята по очи и с белезници на ръцете, закопчани на гърба, което в крайна сметка е довело до задушаването му.

Финалът на делото на първа инстанция показва, че за съда не е станало ясно кой и кога е бил Куцаров, но получените травми категорично не са причина за смъртта му. Колкото до подсъдимите, съдия Крънчева пише в мотивите си, че единствено възможният и катергоричен извод е, че с поведението си те "не са причинили, а дори не са се явили и съпричина за настъпване на смъртта на Куцаров".

Изводът, че сърдечно заболяване, а не задушаване от притискане е причина за смъртта на Куцаров, съдът е направил след назначени последователно петорна, седморна, деветорна и единадесеторна съдебно-медицински експертизи, като всички са били категорични за сърдечния проблем на жертвата. Уголеменото сърце на Куцаров било установено едва след смъртта му, тъй като приживе той нямал оплаквания и не се е лекувал. За внезапното влошаване на състоянието му е допринесло и приемането на амфетамини, което според заключения на експертите може да е станало и няколко дни преди задържането му.

Пламен Куцаров е бил арестуван вечерта на 21 януари 2009 г. в дома му, където живеел с приятелката си. Тя също е свидетелствала по делото, като в показанията си казва, че полицаите са го повалили на земята, при което той е ударил лицето си. Впоследствие лекарите описаха множество кръвонасядания по тялото на Куцаров, охлузвания и отоци. Единствено кръвонасяданията по ръцете обаче е доказано, че са в резултат от поставените почти през целия ден белезници.

Видими следи от насилие по него обаче не са забелязали нито служителите в Института по психология към МВР, където Куцаров е бил преди да бъде качен в буса, в който е починал, нито лекарка в "Пирогов", където е откаран, след като се почувствал зле. Проданов и Вълев трябвало да върнат арестанта в ГДБОП, след като той бил "пробит" на полиграфическото изследване. При него Куцаров бил питан за безследно изчезналия тогава Кирил Божилов-Цигането, като според МВР той е бил отговорен за отвличането му заедно с Валентин Янев-Бореца и още един мъж.

Проданов и Вълев отричат при конвоирането на арестанта той да е бил притиснат на земята. За белезниците казват в обясненията си, че имало заповед да се поставят на гърба. Дори като влезли в Института и видели Куцаров, прекият им началник Сергей Куртев се обърнал към него с думите: "Какво, ще слагаме ли белезници?", при което Куцаров се усмихнал, сам си сложил ръцете отзад и Проданов му поставил белезниците.

Според обясненията на подсъдимите, които съдът приема за достоверни, при пътуването Куцаров бил седнал в буса и в един момент казал, че му е лошо. Куртев го попитал след това как се чувства, а Куцаров казал, че му няма нищо. Шефът на групата наредил да спрат колата и тогава Проданов попитал арестанта дали иска вода, но той отговорил: "Не ви ща водата". След като минали още 100-200 метра обаче Куцаров изхъркал неестествено и полицаите му свалили белезниците и пак спрели колата. Като видели, че арестантът е неконтактен, Куртев го напръскал с вода, ударил му леки шамари, извадил му езика и започнал изкуствено дишане и масаж на сърцето.

Според съда част от констатираните по тялото наранявания на Куцаров може да са резултат и от тези действия на полицаите, когато са опитвали да му окажат първа помощ.

"Настоящата инстанция не изключва възможността телесните увреждания да са получени в хода на реанимационните мероприятия, провеждани от подсъдимите и от св. К. на пода на служебно зачисления им лек автомобил Ван, но доколкото това не е единствената възможна механогенеза на нараняванията, прецени, че не може да формира еднозначни фактически изводи в тази насока.

За съда е безспорно, обаче, че констатираните телесни увреждания по трупа на Куцаров, не са в причинна връзка с настъпилата смърт", се казва в мотивите на съда. В тях съдия Крънчева пише още, че по делото не е установено нито едно пряко или съвкупност от косвени доказателства, които да позволяват да се направи извод, че Куцаров е бил бит, докато е конвоиран от подсъдимите.

Бившите антимафиоти бяха оправдани и по обвиненията за длъжности престъпления по чл. 387 от НК за т. нар. допустителство - че не изпълнили задълженията си по служба и така по непредпазливост причинили смъртта на Куцаров. Докато делото приключи обаче, този текст от Наказателния кодекс беше променен и по него служители на МВР носят наказателна отговорност само за деяния, извършени във военно време или бойна обстановка. След тази редакция беше оневинен окончателно още на първа инстанция и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов по едно от делата срещу него.

Оправдателните присъди на Проданов и Вълев не са окончателни и прокуратурата може да протестира пред Софийския апелативен съд. До момента обаче разноските по делото са за над 24 000 лева и засега остават за сметка на държавата.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
към Държавата!!
|
нерегистриран
16 август 2017, 10:56
0
0
От 2000г.до сега документално е установено,че съдиите са разделени в мненията си кога е влязла в сила присъдата № 245 от 9.7.99г. по нох.д. №522/98г.РС Враца по чл.148 ал.2 ,вр. чл.147 НК.
Закона казва,че РАЗЛИЧИЯТА , противоречията, разногласията, СЪМНЕНИЯТА,й уеднаквяването на този елементарен казус в които моментът на влизане в сила на присъдата са пречка ТЯ да бъде изпълнена.НО Е ИЗПЪЛНЕНА,И ВПИСАНА В бюлетина за съдимост гр. Оряхово,което е недопустимо,тъй като има разногласия:

-според писмо №2003-С-1 от 20.3.2003г.на председателя на ОС Враца Т.Александрова . до мин. правосъдие инспектор Шаранкова , нох.д. №522/98г.РС Враца е приключило пред първата и въззивната и КАСАЦИОННАТА инстанция към 1.02.2000г.,същото твърди в писмото си и инспектор МП-. Шаранкова .

.-.според писмо 307 от 6.6.2000г.ВКС,председателя на състава Б. Попова , потвърдил присъдата пише ,че решението по н.д № 50/2000г.ВКс е произнесено/обявено в съдебна зала/ на 10 март 2000г.

-според писмо на бившия председателя на РС Враца П. Тошев №Н522/98 от 6.6.2000г. до РП Враца , присъда е влязла в сила на 10.5.2000г..

- според писмо изх.№94-С-83/17 от 10.4.2017г. на мин.правосъдие производството по нох.д. № 522/98г.РС Враца е приключило с н.д. №258/08г.ВКС от 10.7.2008г.

-според писмо на председателя на ВКС Р. Янков до ВСС на №1605/14.7.2000г.,състава на съда е взел отношение по всички оплаквания на ТЪЖИТЕЛЯТ, като изпраща препис от решение 166/10.5.2000г.,но по вписаното в писмото вече,като ГРАЖДАНСКО ДЕЛО 50/2000г. 1 н.о.,

-според писмо 173/2 Х от 2002г.на председателя на ВКС Ив.Григоров , НЯМА ДАННИ ЗА ИЗВЪРШЕНО НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРОПУСК от страна на съдебния състав на ВКС / по н.д. № 50/2000г./ включително и от председателя Б. Попова и докладчика Пламен Томов. .Обратното твърди прокурора от ВКП –Чобанова с писмо изх.№94-С-83/17. от 10.4.17г.,твърди :- при постановяване на решение № 166/10.5.2000г. по н.д. №50/2000г.ВКС Е ДОПУСНАТО СЪЩЕСТВЕНО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА – НЕЕ ПРИЛОЖЕНА РАЗПОРЕДБАТА НА ЧЛ.78 А НК.
Потресен съм от факта,че никой не обръща внимание на гореописаното ?!
Сега схващате ли, що в Грузия уволниха ВСИЧКИ съдии(включ. и честните-ЗАЩОТО СИ МЪЛЧАХА ПРЕД БЕЗОБРАЗИЯТА ), и назначиха нови, а част от съдиите отведоха в затвора за съдии до Тбилиси?11
към пост 9,
|
нерегистриран
14 август 2017, 11:25
0
-7
1.Въпреки , очевадното ,че изпълнителните листа от 2002-04,06,07г.касаят четири на сто ДТ по ГПК в полза на съдилищата Враца ,Видин и Монтана ,,, й не са ДТ на осн. чл.458 от ГПК в полза на държавата , И.Листа попаднат в АДВ-НАП Враца ,въпреки ,че в тях НАП ,даже не е имал качеството й на присъединен взискател.
За да докаже мощта си над Закона ,преди да образува ИД, №№№21938/02,26436/02,58/10г.,, публичния изпълнител пристъпва към принудитеилнож изпълнение по чл.221 отДОПК,без покана за доброволно изпълнение , съгласно чл.182 от ДОПК .,който е ,началният момент ,преди принудителното изпълнение от който да тече 7 дневния срок за изпълнение на” дължимата “сума.
След което в нарушение на Закона , публичния изпълнител пристъпва направо 2006г. към принудително изпълнение, със СДИ по чл. 221 от ДОПК, по изпълнителни дела №№21938/02,26436/02 , образувани със задна дата и година въпреки ,че е пропуснал първото изпълнително действие предприето за събиране,а именно
-образуване на изпълнителното дело ,.Което по аргумент от чл.221, ал.1 от ДОПК ,е изпращането на съобщение за доброволно изпълнение.,което липсва.
Видно от горното на осн. чл.225,ал.1 т.7 от ДОПК ,ПИ е следвало да прекрати ИД,поради липса на служебно начало. За да докажат мощ над Закона , публичния изпълнител изпраща заграбените ни пари на ВСС,които ВСС също е никои в изпълнителните листа /,а оттам е и никой в съдебното и изпълнителното производство.
Гореописаните фалшиви изпълнителни производства се развиват пред очите на всички контролни органи.,до които имаме стотици жалби., включително и до административен “съд” Враца ,,който отказва съдебен контрол .Довело до факта ,че по- нито една от жалбите ни няма адекватна институционална реакция. ,въпреки, ,че няма член от закона който да не е нарушен от публичния изпълнител при образуването, воденето и приключването на фалшиво образуваните изпълнителни дела №№№21938/02,26436/02,58/10г., ,които са нищожни ,й не пораждат валидни правни последици, ,й валидни правни задължения. Въпреки ,че
разполагат с огромен държавен инстументариум ,до сега гореописаното се прикрива от икономическа полиция,прокуратура на РБ, и “съда” Враца ,което действително доказва ,че МВР, съдебна власт са мощна организирана група, която просто унищожава всеки на пътя и .Те това е демокрация за едни ,а за други като нас ПОСТАВЕНИ В - РОБСТВО,за които няма Закон?!!


10
дърдорко,
|
нерегистриран
14 август 2017, 09:03
9
-3
нас може да излъжат,ОНЯ ГОРЕ- никога!?
9
|
нерегистриран
14 август 2017, 08:15
13
-4
Същата история и при жестоката смърт на Чората, убит ,вероятно заради ноторното си тефтерче с вписани подкупи за полиция и съдебна власт, които е плащал. Близките донеса трупа му пред полицията, и медии направиха снимки на помляното от бой лице на Чората, но първоначално прокуратурата дори правеше опити да прекрати разследването, полицията изобщо отричаше насилието, а после прокуратурата повдигна неубедително и слабо обвинение. Въпреки,че службите се постараха снимките на тялото на Чората да изчезнат от мрежата, при по-задълбочеено търсене ужасяващите снимки на тялото на Чолата, помляно от бой могат да бъдат открити. Според ВКС смъртта е била естествена. ЕСЗПЧ заяви,че нарушено правото на живот, тоест,че е убит. И до момента делото Чората е някъде, вероятно във военно-апелативния съд, като явно се чака да изтече давността.

Очевидно е,че между МВР и съдебна власт има симбиоза и обвързаностти, и съдебната власт пази кукловодите си от МВР. Да се търди,е случаят е естестевена смърт-сино се надявам близките на УБИТИЯ да изнесът случаят до Страсбург. А Страсбуг обича такива казуси.


А що се отнася до експертизите-напомням, как преди години проф. Раданов направи експертиза, която не се хаеса на МВр, и после беше жестоко самоубит. Да напомним, какво проф. Раданов каза, малко преди да го самоубият https://www.blitz.bg/article/7609 "Проф. Стойчо Раданов: ЗАПЛАШИХА МЕ! СТРАХ МЕ Е!"

Това е-МВР, съдебна власт са мощна организирана група, която просто унищожава всеки на пътя и. А да-ако още някой се съмнява-да напомним как милицията подхвърли през 2002г наркотик в джоба на прок. Н. Колев, а после някой застреля същия този прокурор Колев. Съпругата му, също прокурор-тогава директно заяви пред медиите кой е поръчителя.
8
Нерегистриран
|
нерегистриран
13 август 2017, 22:14
23
-6
Не виждам нищо манипулативно в мотивите! Защо не коментирате мотивите на Магдалинчева, с които оправда лекарите за смъртта на родилката Надежда Узунова! Или акълът стига само за когото са ни казали да плюем! Ей тоя Градски съд, по.-големи интриганти и лицемери трудно можеш да видиш другаде! Малко е да им вземат дела, трябва да ги разхвърлят по останалите съдилища с превъзпитателна цел и да не допускат по две съдийки от техните да са в един съд, та да не отровят средата !
7
Единадесеторна съдебно-медицински експертиза
|
нерегистриран
13 август 2017, 22:00
22
-5
Чичко Гинес пасти да яде пред чудото на световната юриспруденция леля Крънч. Уникално.
6
Бай Ставри
|
нерегистриран
13 август 2017, 21:56
12
-7
До коментар [#5] от "ИзводЧе ":
Крънчева заслужава същото. А защо е още съдия Топалов и ВСС трябва да отговарят?
В Сливен трябва да е новата месторабота на всеизвестната поръчкаджийка с търговската марка "Крънч"!
5
ИзводЧе
|
нерегистриран
13 август 2017, 21:15
12
-7
Крънчева заслужава същото. А защо е още съдия Топалов и ВСС трябва да отговарят?
4
Цветанчо
|
нерегистриран
13 август 2017, 20:59
16
-2
Каквото заръчах това получих.Ще хапна суджук, после ще видя какво да свърша.
3
boiko
|
нерегистриран
13 август 2017, 20:37
17
-4
Голямо реанимиране ще да е било! Съдийката май си спечели помощ при израстване в кариерата!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно