Валери Симеонов подаде сигнал в ИВСС срещу Панайот Генков
Вицепремиерът иска да бъде извършена проверка за почтеността на и.ф. председателя на Административния съд в Бургас, заради произнасяния по актове на НАП за заведения по морето
Валери Симеонов подаде сигнал в ИВСС срещу Панайот Генков

Вицепремиерът Валери Симеонов е подал сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет срещу и.ф. председателя на Административен съд - Бургас Панайот Генков, съобщи "Медиапул", позовавайки се на пресслужбата на Министерския съвет.

"Предмет на проверката следва да бъде почтеността на съдията и установяване дали е оказвал натиск, както и пряко или косвено влияние върху други магистрати - членове на състави на Административния съд - Бургас, по отношение на произнасяне, свързано с отмяна на предварителното изпълнение и отмяна на актове на ТД на Национална агенция за приходите - Бургас, за незаконна дейност в редица заведения и дискотеки по българското Черноморие", посочват от пресслужбата.

Освен това Симеонов настоява да се установи дали са налице действия, които накърняват престижа на съдебната власт, както и дали с действията си, председателят на Административен съд - Бургас компрометира честта на съдията и професията в обществото.
Според вицепремиера е недопустимо членове на съдебната власт да саботират действията на органи на изпълнителната власт срещу нарушители на законите в България.

Преди два дни Симеонов съобщи в интервю за БНТ, че Националната агенция за приходите среща сериозни проблеми с работата си по Черноморието.
След проверките на НАП Бургас по Южното Черноморие са издадени заповеди за затваряне на 79 заведения. "Те в момента работят с пълна пара, защото бургаският съд отхвърля актовете", каза тогава Симеонов. По думите му имало случай, при който акт за затваряне се съставя в населено място извън Бургас и докато екипът се върне с хартиения документ в града, съдът вече е отменил забраната за работа. Някои инспектори дори са били заплашвани, допълни вицепремиерът.

"По Черноморието държавата воюва с държавата", обобщи вицепремиерът и се обяви за бърза промяна в съдебната система.

От Административен съд - Бургас излязоха с прессъощение, в което се казва, че съдът не е отменил нито една от заповедите на Директора на ТД на НАП в града за налагане на принудителна административна мярка "запечатване на търговски обект", срещу които са постъпили жалби от 1 юли до 8 август 2017 г. Делата, образувани по тези жалби, са насрочени и предстои разглеждането им в открито съдебно заседание.  Съдът се е произнасял единствено по искания за отмяна на допуснато предварително изпълнение на тези заповеди.

От АдС-Бургас припомнят, че според чл. 60 от АПК разпореждане за предварително изпълнение на административния акт се включва, когато това се налага, за да се осигури животът или здравето на гражданите и да се защитят особено важни държавни или обществени интереси и при опасност, че може да бъде осуетено изпълнението на акта, или от закъснението може да последва значителна или трудно поправима вреда. "Това означава,че тази мярка трябва сериозно да е мотивирана от административния орган и не може с едни и същи мотиви да се подхожда към всеки отделен случай. Допуснатото предварително изпълнение подлежи на обжалване пред съда, който разглежда делото, в закрито заседание в състав от един съдия и се произнася "незабавно", обясняват от съда.

Според данните на АдС-Бургас от началото на юли до 8 август са постъпили 91 жалби срещу разпореждане за допускане на предварително изпълнение на заповедите, с които като принудителна административна мярка (по чл. 186 от Закона за данъка върху добавената стойност) се запечатват обекти. За този период съдът е отменил, поради липса на мотиви, както и поради бланкетни такива, допуснатото предварителното изпълнение на 82 заповеди и е отхвърлил жалбите срещу 9 акта на НАП, като жалбите по същество срещу самите заповеди все още не са разгледани.

"Всички дела, с изключение само на 5 са решени, както изисква законът, в срок от 24 часа, като забавянето по петте дела е поради непредставяне на преписката своевременно от административния орган. Теоретически и практически е невъзможно да има произнасяне от съда, преди жалбата и административната преписка да е постъпила в деловодството, и такъв случай по тези дела категорично няма", заявяват от АдС-Бургас.

Освен това от съда съобщават, че местната дирекция на НАП е обжалвала пред Върховния административен съд по-малко от половината от постановените от съда определения за отмяна на предварително изпълнение - 40. До момента върховните магистрати са се произнесли по три от жалбите на НАП, като и по трите са потвърдили актовете на бургаските съдии.

В съобщението на съда се казва още, че по време на съдебната ваканция са осигурени дежурства на съдии, "определени на случаен принцип, по предварителен график, изготвен месеци по-рано". Председателят на съда Панайот Генков обаче не е разглеждал бързи производства. Като това се обяснява с "установената практика във всички административни съдилища в страната административните ръководители да не дават дежурства".

"Делата в Бургаския административен съд се разглеждат от съдиите само въз основа на представените писмени доказателства, въз основа на закона и по вътрешно убеждение, а не по разпореждане на председателя или на който и да е друг орган и подлежат на проверка по реда на инстанционния контрол от Върховния административен съд. По тази причина председателят на съда не носи отговорност за решенията на отделните съдии, каквито и да са те", заявяват още от съда. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
22
*************************
|
нерегистриран
14 август 2017, 21:43
1
-1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
21
|
нерегистриран
14 август 2017, 15:26
6
-2
Хотелчето - на четири, почти пет етажа и сега си е на носа на Приморско и си личи, че за него добре се грижат и чакат по-добри времена, да поутихнат скандалите и да се пенсионира Генко, че да си го поеме и да се наслаждава на гледка и доходи.
20
Нов
|
нерегистриран
14 август 2017, 12:52
6
-1
Имало то правосъдие и независимост на съда.....хи хи, то е само на хартия, Ха някои с власт е недоволен от съда и хоп я проверчица или делце.....
19
Нещо не разбираме
|
нерегистриран
14 август 2017, 00:21
17
-4
Нещо Съюза на Съдиите в БГ да излезе с декларация или друга форма на защита на независимостта на съдиите от Адм. Съд Бургас?
Или егидата се простира само за членове на ССБг
18
кака сврака
|
нерегистриран
13 август 2017, 22:46
15
-5
Няма как Генков да бъде отзован. Той е инсталиран от баш милиционера на ВАС, за да бъде избран в кОнкурса за председател. Пет спокойни и доходоносни години до пенсия...
14
Да
|
нерегистриран
12 август 2017, 14:17
30
-14
Този мазен,"правен корифей "трябва незабавно да бъде отзован от АС Бургас,където се паркира за сезона.
13
Хайдрих
|
нерегистриран
12 август 2017, 13:22
24
-4
До коментар [#12] от "Шеленберг":
На 12.01.2004 г. едно 18-годишно момиче, днес студент в Югозападния университет в Благоевград, се обръща със сърцераздирателна молба до община Приморско, в която декларира, че живее в града, в апартамент от 80 кв. м с още петима човека, и моли като гражданин в крайна жилищна нужда да получи имот.

Само три месеца по-късно сключва договор с общината и предоставя право на строеж върху 430 кв.м на носа (Буруната) в града, за което заплаща 1677 лева (или 3.9 лева на квадратен метър).
Изпадналото в крайна нужда момиче е Ваня Генкова. Дъщеря е на председателя на Първо А отделение във Върховния административен съд (ВАС) Панайот Генков. Тя е от София, а не от Приморско, а адресът, на който е декларирала, че живее с още петима, в действителност е хотел "Мария". Собственост е на Димо Парушев, кандидат за кмет на Приморско през 2007 г. и според местни жители дясна на ръка на бившия кмет Димитър Димитров (при чието управление са се случили всичките подобни сделки с имоти).

И докато Ваня Генкова е живеела на ръба на мизерията и е учила в Благоевград, тя е била управител и собственик на дружеството "Челесте", регистрирано в София.

Имотът, който получава, е на изключително привлекателно място - на самия нос на Приморско. През пролетта на 2009 г. вече е изградила четириетажна сграда там, на ул. "Зунарита". На 24 април 2009 г. продава на баща си - съдия Панайот Генков, два апартамента от по 57 кв.м, един от 67 кв.м и един гараж. Съответно съдията от ВАС плаща на дъщеря си 248 333 лв. (или 1047 лв. за кв.м).

На същата дата Ваня Генкова продава три апартамента на бизнесмена Лука Ангелов за общата сума от 322 060 лв. В края на 2009 г. родителите й (Панайот Генков и съпругата му Жанета) продават същите жилища на брата на Лука Ангелов - Иван. Сделката е на стойност 231 000 лв.

Взаимоотношенията между фамилията Генкови и Ангелови не се развиват само на плоскостта на търговията с имоти. Те се пресичат и в съдебната зала. В края на 2008 г. Лука Ангелов се обръща към Върховния административен съд с жалба, с която иска да бъде отменен данъчно-ревизионен акт, който НАП е издала на фирмата "Бисер Олива" АД. Ревизията на данъчните е показала, че фирмата, в която Лука Ангелов е член на управителния съвет, а заедно с брат си са и собственици на близо 50% от дяловете, трябва да възстанови над 200 хил. лв. в държавния бюджет. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Делото е образувано през есента на 2008 г. и е разпределено на Първо А отделение във ВАС, чиито председател е... Панайот Генков. През февруари 2009 г. то е разгледано и решено в полза на Лука и Иван Ангелови. След два месеца братята ще започнат да изкупуват апартаменти в сградата на семейство Генкови.

Лука Ангелов коментира, че се познава от 15 години с Панайот Генков, който със съпругата е кръстник на детето му. Но не можа да си спомни откъде е научил за имотите, по принцип това ставало през интернет. Ангелов твърди, че няма дело във ВАС. След като записа името на репортера на "Капитал", Лука Ангелов каза: "Ако мислите да ме вкарате в някакви филми..." След което приключи разговора с пожеланието: "Предстоят ви приключения в живота."

Мобилният телефон на Панайот Генков беше изключен. Той не отговаряше и на телефона в кабинета си. Телефонът, който Ваня Генкова е посочила при регистрацията на фирмата й "Челесте", също беше изключен.
На Генков му предстоят приключения в живота. Две мнения няма, както обича да се изразява др. Сталин по въпроса за плурализЪма.
12
Шеленберг
|
нерегистриран
12 август 2017, 13:18
23
-5
До коментар [#10] от "аха":
Имаше преди време друг един вицепремиер на ББ, който се оплакваше от съда, че си върши работата, а после като стана клиент на прокуратурата друга песен запя.
На 12.01.2004 г. едно 18-годишно момиче, днес студент в Югозападния университет в Благоевград, се обръща със сърцераздирателна молба до община Приморско, в която декларира, че живее в града, в апартамент от 80 кв. м с още петима човека, и моли като гражданин в крайна жилищна нужда да получи имот.

Само три месеца по-късно сключва договор с общината и предоставя право на строеж върху 430 кв.м на носа (Буруната) в града, за което заплаща 1677 лева (или 3.9 лева на квадратен метър).
Изпадналото в крайна нужда момиче е Ваня Генкова. Дъщеря е на председателя на Първо А отделение във Върховния административен съд (ВАС) Панайот Генков. Тя е от София, а не от Приморско, а адресът, на който е декларирала, че живее с още петима, в действителност е хотел "Мария". Собственост е на Димо Парушев, кандидат за кмет на Приморско през 2007 г. и според местни жители дясна на ръка на бившия кмет Димитър Димитров (при чието управление са се случили всичките подобни сделки с имоти).

И докато Ваня Генкова е живеела на ръба на мизерията и е учила в Благоевград, тя е била управител и собственик на дружеството "Челесте", регистрирано в София.

Имотът, който получава, е на изключително привлекателно място - на самия нос на Приморско. През пролетта на 2009 г. вече е изградила четириетажна сграда там, на ул. "Зунарита". На 24 април 2009 г. продава на баща си - съдия Панайот Генков, два апартамента от по 57 кв.м, един от 67 кв.м и един гараж. Съответно съдията от ВАС плаща на дъщеря си 248 333 лв. (или 1047 лв. за кв.м).

На същата дата Ваня Генкова продава три апартамента на бизнесмена Лука Ангелов за общата сума от 322 060 лв. В края на 2009 г. родителите й (Панайот Генков и съпругата му Жанета) продават същите жилища на брата на Лука Ангелов - Иван. Сделката е на стойност 231 000 лв.

Взаимоотношенията между фамилията Генкови и Ангелови не се развиват само на плоскостта на търговията с имоти. Те се пресичат и в съдебната зала. В края на 2008 г. Лука Ангелов се обръща към Върховния административен съд с жалба, с която иска да бъде отменен данъчно-ревизионен акт, който НАП е издала на фирмата "Бисер Олива" АД. Ревизията на данъчните е показала, че фирмата, в която Лука Ангелов е член на управителния съвет, а заедно с брат си са и собственици на близо 50% от дяловете, трябва да възстанови над 200 хил. лв. в държавния бюджет. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Делото е образувано през есента на 2008 г. и е разпределено на Първо А отделение във ВАС, чиито председател е... Панайот Генков. През февруари 2009 г. то е разгледано и решено в полза на Лука и Иван Ангелови. След два месеца братята ще започнат да изкупуват апартаменти в сградата на семейство Генкови.

Лука Ангелов коментира, че се познава от 15 години с Панайот Генков, който със съпругата е кръстник на детето му. Но не можа да си спомни откъде е научил за имотите, по принцип това ставало през интернет. Ангелов твърди, че няма дело във ВАС. След като записа името на репортера на "Капитал", Лука Ангелов каза: "Ако мислите да ме вкарате в някакви филми..." След което приключи разговора с пожеланието: "Предстоят ви приключения в живота."

Мобилният телефон на Панайот Генков беше изключен. Той не отговаряше и на телефона в кабинета си. Телефонът, който Ваня Генкова е посочила при регистрацията на фирмата й "Челесте", също беше изключен.
11
Р
|
нерегистриран
12 август 2017, 13:18
23
-18
Какво общо има Генков с отменените разпореждания на НАП?! И каква ще е ползата за Генков съдът да отмени разпорежданията на НАП, по- скоро той би имал интереси от обратното, за да в добре с властта и да го изберат за председател и да не се разправя НАП с него. Изглежда Симеонов е активиран да провали избора на Генков за председател на съда, но чии ли интереси обслужва Симеонов този път?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно