Великобритания предложи нова институция за решаване на съдебни спорове с ЕС
Великобритания предложи нова институция за решаване на съдебни спорове с ЕС

Великобритания няма да остане под юрисдикцията на Европейския съд след Брекзит, но е склонна на отстъпки за преходния период след 31 март 2019 г. Това се казва в последния от публикуваните тази седмица документи на правителството, които обясняват позицията на Лондон в преговорите, пише "Дневник".

Съдът в Люксембург да няма власт на Обединеното кралство бе едно от основните обещания на премиера Тереза Мей за Брекзит. Формулировките в документа обаче са смекчени – те отхвърлят категорично "пряката" юрисдикция на Съда на ЕС, но сочат, че Великобритания е готова да остане под нея по време на преходния период след Брекзит, както и че е склонна да се подчини на друга европейска институция, която да съблюдава спазването на бъдещо споразумение с ЕС.

"Лондон призовава за "преходен период", с който да се избегне "падането в пропастта". Великобритания ще работи заедно с ЕС по условията на преходния период, включително уговорките за съдебния надзор, прилагане на закона и решаване на спорове", пише в документа.

"Позицията на ЕС е, че европейското право ограничава степента, до която ЕС може да бъде обвързан от международно съдебно тяло, различно от Съда на ЕС. В случаите, в които международно споразумение, приключено от ЕС, има условия, които по същност са идентични на европейското право, Съдът на ЕС е заел възгледа, че отделна институция няма да получи юрисдикция да дава определителни интерпретации по тези условия. От това обаче не следва, че Съдът на ЕС трябва да има властта да прилага и интерпретира международни споразумения между ЕС и трети държави", пише британското правителство.

Лондон дава за пример споразуменията за свободна търговия с трети държави, които включват механизми за решаване на спорове чрез арбитраж – като CETA, договора със Сингапур и споразуменията за асоцииране на Украйна и Молдова. Друга възможност са съдилища или "квазисъдебни институции" като тези, отговарящи за прилагането на законодателството на Европейската икономическа зона или на Европейската зона за свободна търговия.

Великобритания смята, че е в интерес и на двете страни да се създаде механизъм за решаване на спорове. Основното ѝ желание е съдилищата на една страна да не получават пряка юрисдикция върху тази дейност.

През януари Мей настояваше, че предпочита Лондон да напусне ЕС "без сделка", отколкото с "лоша сделка". След поражението на изборите, които тя сама свика, кабинетът остана раздиран от противоречия към какъв Брекзит трябва да се стреми страната.

Преговорите започнаха през юни, но представители на Европейския съюз неколкократно изразяваха разочарование от мъглявите позиции на Лондон и от липсата на напредък.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
От борда на "Титаник"
|
нерегистриран
24 август 2017, 14:08
4
0
«Терминът „Евроатлантически ценности“ не съществува в класацията на юридическите термини на ООН. За първи път терминът „Евроатлантически ценности“ е употребен в първоначалната чернова на учредителния акт на Северно атлантическия военен пакт и гласи: „Под формата на евроатлантически ценности ще се обяснява, заемането на територията чрез военна сила и военни действия на страни, които не са членки на този пакт.“ Тоест – войната ще бъде оправдавана с този термин. Или още казано – заличаване на културния код на страните приобщени към този пакт.»

2
Ние знаем
|
нерегистриран
24 август 2017, 09:57
4
-1
що е то "ПРЕХОД", така че в GB да внимават какво си пожелават...
1
Размисъл
|
нерегистриран
24 август 2017, 08:49
5
-3
Това са част от гърчовете на голямата британска агония... А бе, ще го дъвчат дебелия англичанчетата, та стой та гледай!Болшинството от тях са против брекзита, но бяха лишени от вот, защото не са пребивавали в страната 5 и повече години, т.е. най-засегнатите - образованите, интелигентните, работещите в ЕС - нямаха право на вот. Тепърва ще гледаме английски цирк с разпадане на царството... Щотландия бяга, северна Ирландия се присъединява към РИрландия. Интересни сценарии се очертават!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно