Обновена  24 авг 07:39
Осъдиха мъж на 18 години затвор заради опит да качи взривно устройство в самолет в Лондон

Мъж беше осъден днес във Великобритания на 18 години затвор заради опит да качи в самолет импровизирано взривно устройство, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Надим Мухамад, на 43 години, се опитал да се качи на 30 януари в самолет на компанията Райънеър от Манчестър до Бергамо в Италия с взривно устройство, инсталирано в маркер. Устройството трябвало да бъде задействано ръчно. Според прокурори Надим Мухамад искал да взриви устройството по време на полета. В съда той твърдял, че устройството, съставено от барут, батерии, жици и скоч в тръбичката на маркера, било поставено вероятно от друг човек в багажа му. Той дори казал, че там го е сложило 11-годишното му дете, предаде БТА.

Съдията по делото Патрик Фийлд разкритикува летищния персонал на летището в Манчестър за неправилната им преценка относно Надим Мухамад. Мухамад бил спрян на летището при проверката на 30 януари, при която било намерено взривното устройство. Тогава обаче той не бил задържан, защото персоналът на летището преценил, че става дума за нещо, което не може да се взриви. Мухамад бил пуснат да си отиде у дома. Пет дни по-късно той се качил на друг самолет за Бергамо. Докато бил в Италия, разследващите установили, че става дума за опасно взривно устройство, което е можело да се взриви в самолета и така се стигнало до ареста на Мухамад на връщане от Бергамо за Манчестър. Мухамад е пакистанец с италиански паспорт.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно