Обновена  24 авг 07:39
Румънците отново протестират след министерско предложение за съдебна реформа

Румънци, недоволни от предложение на правосъдния министър за структурна реформа на правораздаването в страната, се стекоха на букурещкия площад "Виктория" само няколко часа след призива във "Фейсбук".

Стотиците събрали се пеят химна на страната и скандират "ПСД - червена чума!". Партията за социална демокрация (ПСД), наследник на бившите комунисти, предизвика преди няколко месеца едни от най-бурните и масови протести за последните 25 години след опит да узакони "дребната корупция".

Инициатор е гражданското движение "Инициатива Румъния", според която предложението на министър Тудорел Тоадер днес е довел до кулминация борбата на управляващите с антикорупционната кампания, независимото правораздаване и специалната прокуратура за разследване на корупцията по високите етажи на властта. "Може тази вечер да сме двама, 10, 100 или хиляда. Но който и да е от тези варианти е по-добър от това да се мълчи. Без участието ни борбата с корупцията ще се превърне само в история", пише в призива на сдружението.

Преди това президентът на Румъния определи като атака срещу върховенството на закона предложението на министъра.

Тудорел Тоадер предложи неговият пост да поеме контрола над съдебния инспекторат, който в момента се назначава и контролира от Висшия съдебен съвет. Анализатори предупреждаваха, че това би довело до политическа намеса съдебната система, която би трябвало да е независима. Той иска да се промени процедурата за назначаване на ключовите прокурори и да се създаде специален прокурорски отдел за престъпления, извършени от магистрати.

"Предложенията са атака срещу върховенството на закона, независимостта и нормалното функциониране на правосъдната система и борбата с корупцията", заяви президентът Клаус Йоханис. "Ако тази смес от мерки бъде одобрена от правителството и парламента, румънските усилия от последните повече от 10 години, ще бъдат заличени и правораздавателната система ще се върне в миналото, когато беше подчинена на политиката", добави той.

Главната прокуратура също заяви, че предложенията са опасни и че предложението не е консултирано с нея. Съгласно румънските закони президентът назначава ключовите прокурори по предложение на правосъдния министър и консултативно одобрение на Висшия съдебен съвет.

Румънските медии припомнят, че министър Тоадер е обсъждал съдебната реформа през юли със зам-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и че предложеният днес пакет ще бъде одобрен от правителството на 1 септември и внесен за гласуване в парламента.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно