Обновена  24 авг 07:39
ЗК "Надежда" обжалва отнемането на лиценза й

Застрахователната компания "Надежда", чиито лиценз бе спрян за 6 месеца, обжалва в съда решението на Комисията за финансов надзор (КФН), тъй като то е неаргументирано, обяви вчера председателят на Съвета на директорите на компанията Валентин Серов, цитиран от БНР. По-късно вчера на пресконференция на въпроса дали може да се обърне към европейски съдебни органи, той каза: "Ние вярваме на българския съд и вярваме, че българският съд ще се произнесе , тъй като това, което се случва, е абсурдно. Но ако така или иначе това не се случи, ние ще се обърнем към европейския съд и към европейския надзорен орган, където ще си търсим правата", заяви той.
Единственото общо между нас и КТБ е, че ни отнемат лиценза. Нищо друго общо няма, обратното, въпреки че лицензът ни е отнет, още от 16 юни и дейността ни е спряна, без да можем да сключваме нови застрахователни договори, ние продължаваме да плащаме, вече 70 дни, от 16 юни насам. Може грубо да ви прозвучи, ама ние сме пълни с пари, каза Серов. Той увери, че компанията ще продължи да изпълнява договорите си и да изплаща задължения.
КФН отне лиценза на застрахователната компания заради неспазване на изискванията за платежоспособност и груби нарушения на застрахователния кодекс, затруднили надзорната работа на регулатора върху дружеството. Решението за крайната мярка е взето на заседание на КФН на 17 август и е подписано от председателя Карина Караиванова, която два месеца по-рано беше назначила квестор в дружеството.
Сред клиентите на дружеството у нас са Министерството на отбраната, НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ЧЕЗ. Отнемането на лиценза на застрахователна компания "Надежда" АД, с която Министерството на отбраната има сключени договори, не освобождава дружеството от задълженията по вече сключени договори. Няма да бъдат засегнати правата на застрахованите лица (военнослужещи и цивилни служители на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия), тъй като те се ползват с всички средства за защита съгласно българското законодателство, съобщиха преди ден от военното министерство.
Ние приемаме решението на КФН като неаргументирано, незаконосъобразно и от чисто морална гледна точка незаслужено и несправедливо, заяви вчера Серов, който е председател на Съвета на директорите на "Ви Веста холдинг", под чиято шапка е ЗК "Надежда". Той посочи, че ЗК "Надежда" макар и една от малките компании на пазара, е с 12-13-годишна история. За миналата финансова година тя е реализирала ръст на премийния си приход от 38 пъти. "Това е компания, която е увеличила за миналата година активите си с 3 пъти. Това е компания, която е платила данъци на българската и на италианската държава за миналата година в размер на 2,6 млн. лв. Т.е. става дума за една преуспяваща българска застрахователна компания, която за 2016 г. е и най-бързоразвиваща се такава", посочи Серов.
Бизнесът на ЗК "Надежда" в Италия вероятно ще бъде продаден, заяви още Серов.
Виктор Серов даде вчера пресконференция

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно