Обновена  24 авг 07:41
Пиян шофьор влиза в затвора за подкуп от 11 лв.
Според съда независимо от кокошкарската сума случаят не е малозначителен

Пиян шофьор без книжка е осъден на 16 месеца затвор ефективно и 160 лв. глоба, защото предложил на полицаите, които го спрели за проверка, 11.15 лв. подкуп. Куриозното е, че не му е повдигнато обвинение, че кара, след като е пил, и без свидетелство за правоуправление.

Строгата присъда е на Окръжния съд в Пазарджик, а случаят е от края на юли. Тогава мъжът е спрян за проверка от автопатрул, докато се движел към Велинград. Според данните по делото полицаите получили информация от дежурната част, че към тях се движи пиян шофьор. В колата се возели и две от децата на шофьора, който бил баща на девет деца, пише в делото.

След като бил спрян, мъжът обяснил на полицаите, че няма книжка, защото от МВР му я взели при предишно нарушение. Нямал и лична карта. Полицаите усетили, че мирише на алкохол, и поискали да го тестват, а той започнал да им се моли да почерпи, защото иначе щял да влезе в затвора.

Дрегерът показал 2.83 промила алкохол, затова шофьорът бил качен в патрулката и потеглили към районното управление. "В момента, в който приближавали сградата на МВР, подсъдимият бръкнал с ръката в предния джоб на панталона си и извадил банкнота и монети и ги хвърлил на предната дясна седалка на служебния полицейски автомобил, като едновременно с това казал: "Е, тука колкото пари има, да се почерпите и ако трябва, ще ви намеря и ще ви дам още" и "Недейте да ми пишете актове, защото ще вляза в затвора", пише в съдебното решение.

По време на делото шофьорът се е признал за виновен. Въпреки малката сума на предложения подкуп съдията не счита, че случаят е малозначителен. "Това престъпление е насочено срещу дейността на държавните органи, чиято функция е установяването на административни нарушения и евентуално престъпления по движение по пътищата, като целта му е да се мотивират полицейските служители да не изпълняват своите отговорни служебни задължения", пише в решението. То не е окончателно и може да се обжалва.

Подсъдимият не е получил условна присъда, защото има предишно осъждане - бил е 5 месеца в затвора пак защото карал пиян.

СРАВНЕНИЕ

За разлика от строгото наказание за кокошкарския подкуп в този случай, България не може да се похвали с присъди за корупция срещу високопоставени чиновници. Докладът на Европейската комисия в началото на годината констатира, че там усилията стигат само до шумното повдигане на обвинения. През 2015 г. прокуратурата отчете 17 души в затвора за корупция. Само двама от тях са по знакови дела, останалите са за дребни подкупи.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
сбъркал е
|
нерегистриран
24 август 2017, 14:35
1
0
Дребна сума предложена за рушвет - голяма обида за органа. Как да не заслужава тежко наказание? За по-прилична сума, даже и фалшива книжка щяха да му издадат.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно