Обновена  29 авг 07:38
Полша отговори на Брюксел: Съдебната ни реформа е по европейските стандарти

Полша заяви, че реформата на съдебната й система отговаря на европейските стандарти и определи като безпочвени притесненията на Европейската комисия за върховенството на закона в страната. В края на миналия месец Брюксел обяви, че ще започне процедура срещу Полша и даде на Варшава един месец да отговори на опасенията, че предвидените реформи подкопават независимостта на съдебната система и нарушават правилата на ЕС, съобщава БТА.

"Законодателният процес, който цели да реформира съдебната система, е в съответствие с европейските стандарти и със социалните очаквания, които се засилваха от години. Опасенията на Европейската комисия без съмнение са безпочвени", се казва в отговора на полското външно министерство.

Миналият месец полският президент Анджей Дуда подписа закон, даващ на министъра на правосъдието правото да заменя председателите на обикновени съдилища, но след масови улични протести наложи вето на два други закона.

Те щяха да позволят на правителството и парламента да заменят съдиите от Върховния съд и повечето членове на Националния съвет на магистратите,

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно