Обновена  11 сеп 16:44
Видео
Георги Чолаков бе избран за председател на ВАС
Георги Чолаков бе избран за председател на ВАС

Димитър Узунов: Връщам се в Сандански

 

Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов обяви, че след края на мандата на съвета ще се върне на работа като съдия в Районен съд-Сандански. Преди да бъде избран за кадровик, той бе председател на същия съд.

В началото на годината се появиха информации в публичното пространство, че именно той ще бъде кандидат за председател на ВАС. По този повод днес Узунов напомни, че името му се е спрягало не само за кандидат на шеф на ВАС, но и за председател на СРС, САС, Специализирания съд. На всички тези слухове той отговори така: „След края на мандата се връщам в Сандански“.

Мандатът на сегашния ВСС изтича на 3 октомври.

Георги Чолаков бе избран за председател на Върховния административен съд. Той бе подкрепен от 20 от членовете на Висшия съдебен съвет. За избор бяха необходими поне 17 гласа.

Петима кадровици подкрепиха Соня Янкулова. Това са вносителите на предложението Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Соня Найденова, както и Калин Калпакчиев и председателят на ВКС Лозан Панов.

Решението на ВСС ще бъде изпратено на президента Румен Радев, който трябва да издаде указ за назначаването на Чолаков. Мандатът на сегашния шеф на ВАС Георги Колев приключва през ноември.

След изслушването се изказаха общо седем членове на ВСС - шефът на ВАС Георги Колев и Юлиана Колева в полза на Чолаков, а Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев, Соня Найденова и председателят на ВКС Лозан Панов - в подкрепа на Соня Янкулова.

Дискусията бе открита от Юлия Ковачева. Тя заяви, че биографията и личните качества на съдия Янкулова изцяло отговарят на профила за председател на ВАС. За нея Ковачева посочи още: "Съдия, който познава работата на съда. На база натрупаните знания и опит отговаря убедително и открито пред колегите си. Проявява качествата на лидер, който би съумял да изслушва, да е толерантен, който поставя съдийската професия на първо място, с уважение и дълбоко разбиране към проблемите на съдийската общност, може да носи отговорност за решенията, които трябва да вземе председателят на съда".

Председателят на ВАС Георги Колев пък се изказа в подкрепа на Чолаков. "Безспорно двама професионалист - съдия Янкулова е изключително ерудиран човек, съдия в истинския смисъл на думата, нищо лошо не може да се каже за нея. Съдия Чолаков също е изключителен професионалист и няма съдия, който да го отрече. Задачите на следващия председател, според моето виждане, са да осигури тази среда, която да осигурява ефективността на работата. Председателят на ВАС е длъжен да осигури такъв микроклимат, който да осигури на съдиите да изпитват удоволствие от работата, която вършат", заяви Колев. И добави, че с тази задача по-добре ще се справи Чолаков.

"Това, което е показал до момента, както към съдиите, така и към администрацията, освен задълбочено познаване на проблемите в административното право, го прави най-добрият кандидат. Няма как повече от половината от колегите да го подкрепят, ако имаха различна оценка. Това са върховни съдии, те много трудно биха били манипулирани. Те имат свое становище и го отстояват. При днешното изслушване бяха поставени много въпроси, оценявам ги като насочени именно към нещата, които аз и председателите на отделенията не сме успели да свършим. Нали затова е въпросът за надграждането и продължението. Следващият председател трябва да доразвие или промени нещата, които не са били добри", каза още Георги Колев.

Председателят на ВКС Лозан Панов на свой ред каза, че ще подкрепи "колегата, който каза, че съдебната независимост е състояние на духа", т.е. Соня Янкулова, защото е показала, че може да поддържа това състояние.

Панов обаче се запита дали ВСС е успял да убеди широката общественост във важността на този избор. И сам си отговори - не е успял и определи цялата процедура като "избор на тишината". Панов е очаквал ВСС да организира сблъсък на идеи, на концепции.

После отбеляза, че съветът е избрал летните месеци, като така 1/3 от съдиите не са присъствали на изслушването на кандидатите пред Пленума на ВАС. Освен това акцентира и на това, че сегашният ВСС избира председател на ВАС в края на мандата си, когато всеки член е съсредоточил своя поглед към изхода. Няма как да не останат съмнения, че е повлиян от договорки, констатира Лозан Панов.

Той каза, че ще подкрепи съдия Соня Янкулова, защото има професионално израстване в системата, има административен опит, опит в областта на европейското право и в администрацията, като там е участвала от страната на административния орган, който е постановява актове, които подлежат на обжалване пред ВАС, прави мост между теорията и практиката, магистрат, който има интереси към науката, проявява характер и ще отстоява интересите на съдиите и който се представи днес достойно.

Калин Калпакчиев направи сравнение между биографиите, професионалния път и концепциите на двамата кандидати и на база това заяви, че ще подкрепи Соня Янкулова. Заяви, че тя има респектираща юридическа компетентност, висока ерудиция и задълбоченост, един от малкото съдии, които познават в детайли практиката на СЕС и ЕСПЧ, умее да се изразява и писмено, и устно по един брилянтен начин, има богат административен опит, демонстрира съдийската си независимост.

Юлиана Колева отбеляза, че е работила с Чолаков преди време в съда в Сливен и изрази подкрепата си за него. Тя направи проста аритметична сметка. На Пленума на ВАС при изслушването на кандидатите са присъствали 61 съдии, 30 са отсъствали, 48 са гласували за Чолаков, а 13 за Янкулова. Дори и тези 30 души да са присъствали на Пленума и да са гласували за Янкулова, пак биха били по-малко на брой гласовете в нейна полза. Колева изтъкна, че Пленумът на ВАС е номинирал Чолаков, което е особено важно и решаващо обстоятелство, освен това заяви, че в негова полза е имало десет становища.

Соня Найденова и Галина Карагьозова подкрепиха Янкулова.

Карагьозова обаче не се съгласи с част от констатациите на колежката си Колева като например, че е от решаващо значение, че Чолаков е номиниран от Пленума. Карагьозова заяви, че Янкулова също е била номинирана от свои колеги, а ВСС не действа при обвързана компетентност. Тя не се съгласи и с думите на Колева, която определи като кураж двукратното напускане на съдебната система от страна на Чолаков. Понякога оставането в съдебната системата е свързано с кураж, отвърна Карагьозова.

А за Янкулова заяви: "Безспорно е, че има прекрасен авторитет в цялото общество, има аналитични способности. По-висок стаж, по-висока професионална компетентност и опит".

Калпакчиев отново взе думата, за да отговори на част от аргументите на Колева. По думите му се спекулира със съдийското самоуправление. "И двамата са предложени на Пленума на ВАС от съдии от този съд. И двамата са от там. Съдийското самоуправление не може да се свежда до груба аритметика. Уважавам гласа на всеки един от съдия от Пленума. Наша работа е да направим оценка за качествата на кандидатите и тя да е добросъвестна. С моята оценка не обиждам и не омаловажавам мнението на колегите от ВАС", заяви той.

По думите му най-важното е председателят на съда да бъде професионален, нравствен лидер – все качества, които безспорно Соня Янкулова притежава.

 

 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
48
до 47
|
нерегистриран
13 септември 2017, 17:09
9
-2
А не е ли много странно, че никоя от комисиите на ВСС, ИВСС, специален отдел на ВКП, ДАНС и т.н служби не са положили никакви усилия да проверят данните и декларациите, подени от кандидатите? Защото ако имаха желание щяха лесно да установят всичко това, което медиите изнесоха, а сигурно и много повече. Не е ли странно, че дори когато беспорно се установи, само от публични регистри, че Чолаков се занимава със сделки, които очевидно са спекулативни и сочат за морал, несъвместим с магистратската професия, ВСС услужливо наведе глава и запуши ушите си, вместо да отложи избора и да извърши проверка на журналистическите разследвания? Не е ли всъщност много миризлив и обиден целия театър от 11 септември и нямат ли право българските граждани да разберат кои са сценаристите му?
47
|
нерегистриран
13 септември 2017, 16:29
4
-6
До коментар [#45] от "::::::::":
Защо винаги на ръководни длъжности си избират компрометирани в обществото хора?? Свършиха ли се честните и достойни, доказали своя професионализъм и независимост.Не е ли крайно време същите тези да излязат на повърхността?Това е за бъдещето на страната и нашите деца.
А не е ли малко странно, че уж компроматите излязоха няколко дни преди избора??? Понамирисва леко на поръчка с цел да се петни име.
46
.....
|
нерегистриран
13 септември 2017, 15:35
10
-7
Г-н Президент! Един път се вслушайте в хората, които най- добре знаят и виждат нещата. Сложето вето върху избора на председател на ВАС от този прогнил с интриги ВСС и го отложете това да извърши новия. Той ще работи с него, а не тези съдии, които са компрометирани до крайност.
45
::::::::
|
нерегистриран
13 септември 2017, 11:07
11
-3
Защо винаги на ръководни длъжности си избират компрометирани в обществото хора?? Свършиха ли се честните и достойни, доказали своя професионализъм и независимост.Не е ли крайно време същите тези да излязат на повърхността?Това е за бъдещето на страната и нашите деца.
44
xenophont
|
нерегистриран
12 септември 2017, 22:22
8
-1
До коментар [#20] от "Зевс":
И нито един глас в полза на Янкулова от прокурорската колегия!И ние на Олимп сме силно впечатлени!То бива единоначалие,субординация,но чак пък толкова вече плаши!

как беше- пирамидална структура ? xD
43
Марко
|
нерегистриран
12 септември 2017, 15:49
5
-10
До коментар [#40] от "Я да видим сега кой лъже":

Публикувано е на 31 юли 2017 г. на сайта на ВАС. Дъщерята на Галя Георгиева е последна в списъка - Мария Куртева.

СПИСЪК НА ДОПУСНАТИТЕ ДО ПИСМЕН ИЗПИТ КАНДИДАТИ В КОНКУРСА ЗА СЪДЕБЕН ПОМОЩНИК

ДОПУСНАТИ КАНДИДАТИ:
1. Петър Борисов Якович
2. Ени Димитрова Койнарска
3. Соня Илиянова Дончева
4. Ралица Божидарова Станоевска
5. Донка Костадинова Костадинова-Данева
6. Георги Станиславов Георгиев
7. Калоян Пламенов Москов
8. Васил Милчев Милчев
9. Соня Евгениева Грънчарова
10. Ирена Исаева Александрова
11. Диляна Янчева Калоянова
12. Ирина Евгениева Медникарова
13. Стефан Радославов Трайков
14. Елена Николаева Дамянова
15. Йоанна Стефанова Георгиева
16. Стефания Валентинова Халваджиева
17. Силвия Симеонова Тодорова
18. Йосиф Свиленов Колипатков
19. Ралина Василева Арнаудова - Симоноски
20. Марина Григорова Григорова
21. Петър Йорданов Чергарски
22. Петя Данчева Кантарска
23. Силвия Василева Свиленова
24. Михаила Руменова Чобанска
25. Петя Захариева Христова
26. Кристина Василева Тасева
27. Радослав Иванов Александров
28. Руска Владимирова Църнелова
29. Мая Бойкова Христова
30. Борислава Валентинова Бориславова
31. Поля Замфирова Игнатова
32. Елена Павлова Павлова
33. Мария Кузманова Куртева

НЕДОПУСНАТИ КАНДИДАТИ – НЯМА

Кандидатите да се явят в 9.00 ч. на 20.09.2017 г. (сряда) в сградата на Националния институт на правосъдието, гр. София, ул. „Екзарх Йосиф” № 14, зала № 42. Влизането ще се осъществява срещу представяне на лична карта. По време на писмения изпит кандидатите ще пишат само със син химикал, могат да се ползват само печатни нормативни актове, забранено е ползването на компютри, мобилни телефони и др. технически устройства. Изпитът ще продължи 3 часа.


Ей ,ще "изядете" на хората децата?:)

Ами по тази логика никое дете на управник не трябва да кандидатства и да заема никакви длъжности ,а пък е възможно да има способности,таланти и познания.
42
Марко
|
нерегистриран
12 септември 2017, 15:46
4
-2
До коментар [#39] от "нерегистриран":

Коя е пък тази Галя Георгиева???


А, кой пък е този кардинал Ришельо?! :)))

Шегувам се с това сравнение,разбира се...
41
|
нерегистриран
12 септември 2017, 14:19
25
0
Не се страхувам, колкото и да се пробват да ме/ ни страхуват !
Но пък много се срамувам и от ВСС, вече 5 години, и от успешните кандидати председатели - адм. ръководители, всеки от които е избран при приложението на един и същ водещ критерий - припознат за наш, част от глутницата.
От първия до последния им ден на членство във ВСС, решаващото мнозинство е водено от една и съща - нездрава, мотивация.
40
Я да видим сега кой лъже
|
нерегистриран
12 септември 2017, 13:56
16
0
До коментар [#35] от "НЕ СТОЙ И НЕ МИСЛИ ,А ПИТАЙ КАТО НЕ ЗНАЕШ...":

ДЪЩЕРЯТА НА ГАЛЯ ГЕОРГИЕВА НЕ СЕ Е ЯВЯВАЛА ВЪОБЩЕ НА КОНКУРС ВЪВ ВАС И ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕРИ ЛЕСНО И НЕ ТЕ СЪВЕТВАМ ДА ГОВОРИШ НЕИСТИНИ.
ГАЛЯ ГЕОРГИЕВА УТРЕ ЩЕ ТИ ВЗЕМЕ ИМЕТО И АЙ ПИ АДРЕСА ОТ РЕДАКЦИЯТА НА САЙТА И ЛИЧНО ЩЕ ТИ ОТГОВОРИ...
СЕГА СТАНА ЛИ ТИ ЯСНО ?!

Публикувано е на 31 юли 2017 г. на сайта на ВАС. Дъщерята на Галя Георгиева е последна в списъка - Мария Куртева.

СПИСЪК НА ДОПУСНАТИТЕ ДО ПИСМЕН ИЗПИТ КАНДИДАТИ В КОНКУРСА ЗА СЪДЕБЕН ПОМОЩНИК

ДОПУСНАТИ КАНДИДАТИ:
1. Петър Борисов Якович
2. Ени Димитрова Койнарска
3. Соня Илиянова Дончева
4. Ралица Божидарова Станоевска
5. Донка Костадинова Костадинова-Данева
6. Георги Станиславов Георгиев
7. Калоян Пламенов Москов
8. Васил Милчев Милчев
9. Соня Евгениева Грънчарова
10. Ирена Исаева Александрова
11. Диляна Янчева Калоянова
12. Ирина Евгениева Медникарова
13. Стефан Радославов Трайков
14. Елена Николаева Дамянова
15. Йоанна Стефанова Георгиева
16. Стефания Валентинова Халваджиева
17. Силвия Симеонова Тодорова
18. Йосиф Свиленов Колипатков
19. Ралина Василева Арнаудова - Симоноски
20. Марина Григорова Григорова
21. Петър Йорданов Чергарски
22. Петя Данчева Кантарска
23. Силвия Василева Свиленова
24. Михаила Руменова Чобанска
25. Петя Захариева Христова
26. Кристина Василева Тасева
27. Радослав Иванов Александров
28. Руска Владимирова Църнелова
29. Мая Бойкова Христова
30. Борислава Валентинова Бориславова
31. Поля Замфирова Игнатова
32. Елена Павлова Павлова
33. Мария Кузманова Куртева

НЕДОПУСНАТИ КАНДИДАТИ – НЯМА

Кандидатите да се явят в 9.00 ч. на 20.09.2017 г. (сряда) в сградата на Националния институт на правосъдието, гр. София, ул. „Екзарх Йосиф” № 14, зала № 42. Влизането ще се осъществява срещу представяне на лична карта. По време на писмения изпит кандидатите ще пишат само със син химикал, могат да се ползват само печатни нормативни актове, забранено е ползването на компютри, мобилни телефони и др. технически устройства. Изпитът ще продължи 3 часа.
39
|
нерегистриран
12 септември 2017, 12:24
11
-1
До коментар [#35] от "НЕ СТОЙ И НЕ МИСЛИ ,А ПИТАЙ КАТО НЕ ЗНАЕШ...":

ДЪЩЕРЯТА НА ГАЛЯ ГЕОРГИЕВА НЕ СЕ Е ЯВЯВАЛА ВЪОБЩЕ НА КОНКУРС ВЪВ ВАС И ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕРИ ЛЕСНО И НЕ ТЕ СЪВЕТВАМ ДА ГОВОРИШ НЕИСТИНИ.
ГАЛЯ ГЕОРГИЕВА УТРЕ ЩЕ ТИ ВЗЕМЕ ИМЕТО И АЙ ПИ АДРЕСА ОТ РЕДАКЦИЯТА НА САЙТА И ЛИЧНО ЩЕ ТИ ОТГОВОРИ...
СЕГА СТАНА ЛИ ТИ ЯСНО ?!

Коя е пък тази Галя Георгиева???
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно