"Господари на ефира" спечели дело срещу "Шоуто на Слави" след деветгодишна съдебна битка

Продуцентът Джуди Халваджиян е спечелил делото, което "Шоуто на Слави" води срещу "Господари на ефира", съобщи "Дневник", позовавайки се на официалния сайт на предаването, излъчвано по "Нова телевизия". Съдебната битка между двете продукции започна преди повече от 9 години и беше за нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права.

Исковете, предявени от продуцентската компания на Слави Трифонов "Седем осми" АД, бяха за неправомерно използване на кадри от шоуто му в "Господари на ефира". На 2 август обаче Върховният касационен съд (ВКС) реши окончателно и без право на обжалване, че нарушение на закона няма.

Спечелилите делото подчертават, че в изминалите години по спора са били постановени 9 съдебни решения, болшинството от които приемат, че използването на откъси от "Шоуто на Слави" е допустима от закона форма на хумористична критика, за която не е нужно съгласието на продуцента и заплащането на възнаграждение.

"Опакован в прозаичен амбалаж на дело за нарушени имуществени права, спорът по същество е за свободата на словото и правото на изразяване на мисли, идеи, убеждения и възгледи, включително по отношение на чужд авторски продукт. Чест прави на българския съд, че не позволи с късогледо тълкуване законът да се използва като инструмент за заглушаване на критични гласове", пише в позицията на "Господари на ефира".

"На десетата година от съдебната сага най-сетне справедливостта възтържествува. От самото начало на тази тежка битка, не сме се съмнявали в обективността и безпристрастието на съда защото вярвахме, че правото е на наша страна", заявява от своя страна продуцентът на "Господари на ефира" Джуди Халваджиян.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
6
|
нерегистриран
12 септември 2017, 19:14
5
-3
И за решаване на този елементарен казус са били необходими девет години. Боже,прибери си версийте от съдебната система.
5
|
нерегистриран
12 септември 2017, 19:00
2
-1
Решение № 112 от 02.08.2017 г. на ВКС по т.дело № 1771/2016 г. І т.о.,ТК.


4
|
нерегистриран
12 септември 2017, 15:02
10
0
Отрязаха достъпа до касация по куп дела за ключови права, но за такива простотии свръхнатоварените намират време.
3
112
|
нерегистриран
12 септември 2017, 09:11
27
0
"От самото начало на тази тежка битка, не сме се съмнявали в обективността и безпристрастието на съда защото вярвахме, че правото е на наша страна" - т.е. ако крайният резултат не бе във ваша полза, съдът нямаше да е обективен и безпристрастен, а корумпиран и неграмотен, нали?
2
Правен свят
|
нерегистриран
12 септември 2017, 08:41
13
0
Е качете решението, де!

Предполагам спорът е за правото на цитат, което е безплатно, и дали то е приложимо към издания, които се състоят само от цитати.
1
Едни чалгари
|
нерегистриран
12 септември 2017, 08:15
13
-1
се съдят с други чалгари.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно