Спор във ВСС за преписана концепция от кандидат за шеф на АдмС-Кърджали
Спор във ВСС за преписана концепция от кандидат за шеф на АдмС-Кърджали

Кандидат за председател на Административен съд-Кърджали се яви на изслушване пред Съдийската колегия на ВСС с почти изцяло преписана концепция от негов колега. Това стана ясно на заседанието на колегията и доведе до спор между членовете ѝ.

За днес бе насрочен вторият опит на ВСС да избере административен ръководител на АдмС-Кърджали. Кандидатите бяха двама - Ангел Момчилов и Иван Йорданов, участвали и в първата процедура. Първият в момента е шеф на РС-Кърджали, а вторият - съдия в РС-Крумовград, който от 1999 г. до 2014 г. е бил без прекъсване негов административен ръководител или е изпълнявал тази функция. До избор не се стигна, но пък представянето на втория кандидат предизвика полемика в съвета.

Иван Йорданов започна изслушването си с пожеланието към кадровиците да имат смелостта да приключат мандата си с чест, която винаги са имали. А после обясни, че концепциите по принцип не са толкова важни.

Последвалия въпрос към него от Галина Карагьозова хвърли повече светлина върху това му изказване. "Явявайки се с чужда концепция, вие заблуждавате, че участвате пълноценно в процедурата. Тези идеи са изцяло от концепцията на колегата Хайгухи Бодикян. Дали това е честно спрямо нас и спрямо колегите съдии", попита Карагьозова.

Кандидатът отвърна, че преценката дали някой от двамата явили се днес ще бъде избран, е на ВСС. Обясни, че концепцията му стъпва на друга негова такава, защитена пред предишния състав на съвета на 9 февруари 2012 г. Добави, че е спазил и стандартите, заложени от кадровия орган.

По време на дискусията Карагьозова напомни, че при първата процедура е подкрепила Ангел Момчилов. Поясни, че не оспорва качествата на другия кандидат - Иван Йорданов. "Той е човек на действието. Виждате колко много подкрепа си е осигурил", добави Карагьозова, имайки предвид становищата в негова подкрепа от Съюза на юристите, от шефа на РС-Крумовград и от зам.-председателя на ОС-Кърджали.

Но на практика, продължи Галина Карагьозова, Иван Йорданов няма как да бъде подкрепен за поста, за който кандидатства на база неговите професионални и нравствени качества. "Той не представя концепция, с която да развие вижданията си, тя е изцяло копирана, дори с дребните технически грешки, от концепцията на колегата Бодикян. Не зная дали изобщо може да участва в конкуренцията. Това не са негови идеи, те са защитени от друг човек, за други условия и за други съд (става дума за концепцията на Хайгухи Бодикян при избора ѝ за председател на АдмС-Хасково през 2015 г. - б.а.)", заяви Карагьозова.

Тя изтъкна, че това е опит за заблуда на съдиите от АдмС-Кърджали. Обясни, че на проведеното изслушване от общото събрание е бил повдигнат този въпрос и отново повтори, че концепцията на Бодикян с копи-пейст е пренесена в неговата.

Карагьозова заяви, че ще подкрепи другия кандидат - Ангел Момчилов, който вече е осъществил по-голяма част от идеите си като шеф на РС-Кърджали. "Между тази конкуренция ще заложа на човека, който има собствени виждания. Ако подкрепим колегата Йорданов, означава да подкрепим опит за заблуда, че се явява със собствена програма", заключи Карагьозова.

Светла Петкова започна изказването си с коментар за поведението на колежката си Карагьозова. "Това, което излъчва г-жа Карагозова нека не ни се отрази на работата, която е съществена", заяви Петкова.

После каза, че в АдмС-Кърджали се забелязва спад в резултатите, а преписаната концепция не влияе на мнението ѝ.

"При този избор трябва да мислим в перспектива. Колегата Момчилов е успешен ръководител, той е по средата на мандата като административен ръководител на РС-Кърджали", каза Петкова. И изтъкна, че ако сега Момчилов бъде избран за шеф на АдмС-Кърджали, ВСС може да допринесе за това районният съд в града да страда, а после и окръжният дори, защото виждала, че Ангел Момчилов е "един потенциален успешен кандидат" за ОС-Кърджали.

Позова се и на мнението на съдиите от общото събрание, които в мнозинството си (трима магистрати) са подкрепили Иван Йорданов. Поясни, че само досегашният председател на административния съд Виктор Атанасов не го подкрепя.

"Колегата Атанасов може би има някакви свои планове за бъдещата си дейност. На събранието направо е атакувал единия кандидат за сметка на другия. Проявил е пристрастност към първия и негативното си отношение към втория. Това не е повлияло на колектива, който всъщност ще остане в Кърджали. Те са единодушни и искат Иван Йорданов. Атанасов изпитва ревност, че трябва да продължи да диктува положението в този съд. Животът си върви напред, има нови кандидати и те са желани от другите. Нека да дадем вяра на техните предпочитания", каза още Петкова.

На финала призова останалите от ВСС да оставят емоциите и да направят избор, за да стабилизират положението.

"Г-жо Петкова, не тълкувайте поведението и емоциите ми. Те са от огорчение, че се прави опит да бъдем заблудени. Не мисля, че трябва да толерираме нагло и драстично преписване на чужда концепция. Не виждам къде видяхте влошаване на показателите откакто Атанасов не е ръководител. Точно обратното. Процентът на свършените в едномесечен срок дела се е повишил. Не виждам на база на какво правите изводите, че Ангел Момчилов няма да се справи с микроклимата в Административния съд в Кърджали. Абсурден е разборът, който направихте - Ангел Момчилов има качества дори за бъдещ ръководител на ОС-Кърджали, но дайте да изберем другия, който се опитва да ни заблуждава без концепция, а и не се представи добре днес. Не гледаме качествата на кандидатите, а преценяваме други ирелевантни към настоящата процедура обстоятелства", отговори Галина Карагьозова.

Калин Калпакчиев на свой ред заяви, че не бива да се опростяват нещата от гледна точка на общото събрание и да не се брои кой колко гласа е получил, да не се гледа само диспозитивът от протокола, а да се гледа по същество. "Подкрепа е дадена и за двамата кандидати, трябва да уважаваме всеки един подаден глас - и малцинството, и мнозинството имат право да заявят позицията си и да ги вземем предвид. Справедливо и демократично е, независимо от числеността, да бъде обсъдено всяко едно мнение. Не може да игнорираме представянето на кандидатите в хода на процедурата пред нас и техните качества", посочи той.

Напомни, че при първата процедура е подкрепил Ангел Момчилов и сега няма причина да промени становището си, ще прояви "тази последователност, която се изисква от член на ВСС".

При вота Ангел Момчилов получи 4 гласа, Иван Йорданов - 5, а четирима членове на ВСС не одобриха нито един от двамата кандидати.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
14
съдия
|
нерегистриран
14 септември 2017, 12:08
1
-1
Изискването за концепция от кандидат за административен ръководител е най-голямата глупост на законодателя (всъщност освен глупости той не създава друго). Като дългогодишен председател на съд мога да кажа ,че концепцията е излишно хабене на хартия и изброяване на високопарни фрази с кухо съдържание. Колегата Йорданов знае това и именно поради това е представил чужда концепция, но очевидно членовете на ВСС не са схванали иронията.
Кадровиците не разбраха ли, че съдът не е производствено предприятие ,за да има план (концепция) за развитие - тая година ще решим 300 дела и ще осъдим 200 човека, а догодина ще решим 400 дела и ще осъдим 350 човека ... Концепцията за развитието на съд се изчерпва в две изречения - стремеж към решаване на делата в максимално кратки срокове и повишаване на качеството на съдебния акт. Всичко друго са празни приказки.
Ето защо поздравявам колегата Йорданов . Аз ,ако реша отново да се кандидатирам, ще отида с посочената по-горе концепция.Защото всичко друго е лицемерие и кухи приказки. Вярно е ,че политиците искат именно това, но не е ли време да се опомним и отново да станем съдии ?
13
|
нерегистриран
13 септември 2017, 10:42
0
-1
виждате, какви хора са съдии, преписвачи.....
12
BRAVO !
|
нерегистриран
12 септември 2017, 19:30
5
0
Kakvi 3 i 4 mandat ? Tia ot Vss ne razbraha li che vece sa dva mandata samo v cqlata struktura ,a ne po dva mandata na otdelni niva ,ne razbraha li che vece sa v minaloto vechnite nachalnici .....ako ne sa shte se naloji sled kato gi izritat da se prerazglqdat tezi naznacheniq i da badat otmeneni !
10
123
|
нерегистриран
12 септември 2017, 15:48
4
0
До коментар [#2] от "нерегистриран":
редакцията прави ли разлика между съюз на съдиите и съюз на юристите
съюз на артистите
9
|
нерегистриран
12 септември 2017, 15:12
6
-1
Знам, че съдия от РС Кърджали не напуска половин година кабинета на настоящия председател ня Адм съд. Знаем кой е посоченият избраник отдавна.
7
|
нерегистриран
12 септември 2017, 14:34
12
-5
Виктор Атанасов на практика кара 3 мандат и ще продължи. Това го има и на други места и трябва да се прекрати. За това е и против Иван Йорданов, който се яви против него и на предходния избор. А за Момчилов, не знам защо се натиска за място където не го искат. А ще оправя микроклимата.
6
|
нерегистриран
12 септември 2017, 14:34
14
-1
В нормалния свят плагиатсвото ако не престъпление е тежко дисциплинарно нарушение, което води до изключване от съответната институция.
Но не - по морала на Цацаров. Повлече крак с Динев, после с Белчев (къде са все така), а после и с любимият му прокурор - Емил Велков Петров. Всички бяха с преписани концепции и всички се издигнаха.
5
**********
|
нерегистриран
12 септември 2017, 14:33
12
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4
Марко
|
нерегистриран
12 септември 2017, 14:29
18
0
Какви концепции и какви изпълнения на същите ,когато никой след избора не държи сметка за казано и направено?!

Дори приказки от "Хиляда и една нощ" да пише и разказва кандидат,да ходи на ръце и да пляска с крака,ако не е "правилния" е безсмислено и именно поради тази причина повечето от знаещите,можещите и добрите администратори въобще и не опитват да ги заемат.

Аз като обикновен редови данъкоплатец питам :

Някой в тази държава въобще изпълнявал ли си е предизборните обещания, та да го очакваме и от кандидати за шефове на съдебни органи?
3
************************************************************
|
нерегистриран
12 септември 2017, 14:29
5
-9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно