Поискаха отвод на съдия Богдана Желявска по колективния иск за мръсния въздух в София
Поискаха отвод на съдия Богдана Желявска по колективния иск за мръсния въздух в София
Завелите през пролетта колективни искове срещу Столичната община заради бездействието ѝ при отчетените високи нива на замърсяване на въздуха в София, днес внесоха и молба за отвод на съдия Богдана Желявска, на която е разпределено делото, съобщи "Офнюз".
 
"От името на представителите на колектива, внесли за разглеждане обективно съединените колективни искове по гр.д. № 6614/17 на I-3 с-в СГС, отправям до Вас искане за отвод на основание чл.22, ал.1, т.6 ГПК, тъй като имаме сериозни съмнения във Вашата безпристрастност. Необоснованото забавяне на допускането на процесното дело говори за това, че вероятно умишлено забавяте разглеждането му, което е във вреда на интереса на колектива. А ние сме длъжни да го защитим.", се посочва в молбата за отвод.
 
На 29 май 2017 г. няколко неправителствени организации и адвокати, обединени в "Група за чист въздух", заведоха колективни искове срещу Столичната община. Колективните искове са подписани от "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2" и Център за независим живот и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.
 
Това са първите колективни искове, защитаващи интереса на живеещите в София, които целят да потърсят отговорност от Столична община за неправомерното й бездействие по отношение на чистотата на въздуха в най-големия град на България.
 
Колективните искове са нова реалност за българското право, те стават факт с влизането в сила на новия Граждански процесуален кодекс през 2008 година. Това, което е специфично за тях е, че те се водят от името на колектив – група граждани, които целят да се защити техния общ, колективен интерес, стоящ над и отвъд индивидуалните им права. Такъв общ интерес е правото на всички живеещи и работещи в София на здравословна и безопасна околна среда, ключова част от която е въздухът, който се диша.
 
Опитът на българския съд с колективни искове е много беден. Основната част от успешните колективни искове са тези, които са заведени от Комисията за защита на потребителите срещу търговци за нарушения на Закона за защита на потребителите. Частни лица и организации много рядко успяват да формулират колективни претенции, които са годни да се допуснат за разглеждане пред съд, защото все още не се разбира какво точно представляват тези искове и защо се водят.
 
Подобен колективен иск за мръсния въздух в Пловдив бе отхвърлен като неоснователен от Апелативния съд във Велико Търново през февруари тази година.
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
5
|
нерегистриран
13 септември 2017, 16:05
7
-3
Така е, ама ако ти разпределят делото на такива като Желявска и не знаеш пътя към вратата на СГС (Мондешки и прочее медиуми), друго ще приказваш. Подозирам прочее, че може да се отведе, за да й се махне от главата.
4
Фен на съдебната система на РБ
|
нерегистриран
13 септември 2017, 15:18
4
-6
Русо гладно нема!
3
льольо
|
нерегистриран
13 септември 2017, 14:03
7
-10
До коментар [#2] от "Николай":
Въпросът не е само в това. А по-точно в това, коя точно е тази съдийка. Нали помните Владимира Янева? А нали помните дисциплинарните дела срещу Желявска? Ами, в това е същината на проблема. Може ли такъв съдия да отсъди по съвест? Силно ме съмнява!!!
Е по тая логика всеки съдия с дициплинарки направо да го уволняват?? Стига глупости - доводите им за отвод са абсолютно несъстоятелни - има дела чакат по година и повече за насрочване.
2
Николай
|
нерегистриран
13 септември 2017, 13:32
14
-9
Въпросът не е само в това. А по-точно в това, коя точно е тази съдийка. Нали помните Владимира Янева? А нали помните дисциплинарните дела срещу Желявска? Ами, в това е същината на проблема. Може ли такъв съдия да отсъди по съвест? Силно ме съмнява!!!
1
С цялото ми уважение ама.....
|
нерегистриран
13 септември 2017, 08:53
29
-2
Симпатизирам на ищците , но ситуацията с натовареността в СГС е ужасна. В цялата купчина от първоинстанционни дела , която залива съда ежедневно , особено по колективен иск /а и по другите дела/ не може да се очаква особена бързина.

Нека неправителствените организации знаят , че тяхното дело не е единственото. Всеки си мисли , че неговото дело е най-важното.

Докато ВСС и Народното събрание не вземат мерки за намаляване на натовареността на СРС и СГС - така ще е .
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно