Парламентът не предвиди избор на членове на ВСС тази седмица
Парламентът не предвиди избор на членове на ВСС тази седмица

Изборът на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота не беше включен в програмата на Народното събрание за тази седмица, която беше гласувана от депутатите в началото на днешния ден.

Номинирани са 18 магистрати и адвокати. Изслушването им в правната комисия се проведе миналия четвъртък, имаше въпроси само към четирима от кандидатите, дебат по представянето им не се състоя.

Очакваше се тази седмица парламентът да избере 11 измежду 18-те номинирани. Не е ясна причината за забавянето на гласуването в пленарна зала. Мандатът на настоящия ВСС изтича на 3 октомври.

За да има избрани за членове на ВСС е необходимо квалифицирано мнозинство, т.е. поне 160 гласа за кандидат. Това означава, че на управляващата коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти, задължително им трябват гласове и от БСП.

Според публикации в медиите ГЕРБ, БСП, ОП и ДПС са си разпределили местата в следващия ВСС по следната схема - 4:3:2:2. С изключение на левицата, останалите групи са номинирали точно толкова кандидати за колкото са се разбрали с останалите парламентарни сили. БСП издигна двойно повече - шестима.

18-те номинирани са Вероника Имова от ВКС, Боян Магдалинчев от ВАС, Калина Чапкънова от ОП-Бургас и Гергана Мутафова от РП-Пловдив (ГЕРБ), Марина Михайлова от ВАС, Диана Хитова от ВКС, Даниела Марчева от САС, Драгомир Кояджиков от Апелативния спецсъд, Маринела Тотева от ВАП и Светлана Бошнакова от ВКП (БСП), адвокатът Боян Новански и Йордан Стоев от САП (Обединени патриоти), следователката Пламена Апостолова и Стефан Гроздев от САС (ДПС), варненският обвинител Владислав Томов и адвокат Ангелинка Николова ("Воля"), Мирослав Джеров (Георги Марков от ГЕРБ) и адвокат Нели Виодорова, издигната от независимия депутат Ангел Исаев.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Альоша
|
нерегистриран
13 септември 2017, 15:42
14
0
Не договорилис ище ,а время прошло.
3
Мнение
|
нерегистриран
13 септември 2017, 15:36
11
0
Текат пазарлъци и наддавания!
2
писанчо
|
нерегистриран
13 септември 2017, 14:35
8
0
Недей да бъдеш толкова убеден.
1
читанчо
|
нерегистриран
13 септември 2017, 11:41
10
-5
Е ама сега наистина ли не се досещате защото се бавят ? Ако е така честито в бг действителността. Умува се кои от 6- те предложени от БСП да бъдат подкрепени за приложение на посочената по- горе схема
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно