По делото за избор на членове на ВСС от съдебната квота
Съдът отхвърли искането на Лалов за отвод на председателката на състава Дария Проданова
Съдът отхвърли искането на Лалов за отвод на председателката на състава Дария Проданова

Съдебният състав по делото срещу избора на членове на Висшия съдебен съвет от професионалната квота отхвърли искането на жалбоподателя Методи Лалов за отвод на председателя на състава Дария Проданова.

В началото на август Лалов депозира искане за отвод на съдия Проданова, защото не хареса поведението й по време на първото заседание по делото.

В молбата си до съда Лалов твърди, че тя е прекъсвала многократно както него, така и адвоката му Искра Кишкова, проявила е "недопустимо поведение и неуважение" като е ограничавала по всякакъв начин двамата да изразяват свободно и пълно позициите си и да аргументират подробно исканията си. Лалов посочи още, че тонът на председателката на състава бил недопустим, което било "предпоставка за невъзможност да бъде постановен по-късно безпристрастен, обективен и справедлив съдебен акт".

В становище ответната страна в процеса – Изборната комисия с председател съдия Светла Димитрова е определила искането за отвод за неоснователно. Постъпило е и становище от съдия Дария Проданова, в което се казва, че е безпристрастна спрямо крайния резултат по делото и личността на жалбоподателя.

С определение от днес съдебният състав отхвърли искането на Лалов за отвод на председателя на състава Дария Проданова. Петчленният смесен състав изтъква следните аргументи: "За да е налице основания за отвод на член на състава, следва същият да е заинтересован от изхода на спора или да е в особени отношения със страна по делото, поставящи под съмнения неговата безпристрастност. По настоящето дело такива данни няма. Произнасянето по доказателствените искания на страната-жалбоподател, както и по основателността на жалбата, като краен резултат от изхода на спора не е еднолично".

Първото заседание по делото на 14 юли действително протече напрегнато. То започна с редица искания на Лалов, който не беше съгласен с определения от състав ред, по който ще се гледа делото. Той поиска да не се дава ход на делото, а да се определят ясни правила, не му бе и известно как е определена Светла Димитрова за представител на ответната страна – Изборната комисия и т.н.

"Процедурният ред е вече определен. Съдът е уведомил страните писмено, въпреки че законът не му вменява това задължение. Възраженията по хода са неоснователни, книжата са връчени на 10 юли от съдебен деловодител", опита да сложи точка тогава Дария Проданова, но това не помогна. Лалов влезе в диалог с председателката на състава, на няколко пъти я репликира, което провокира Дария Проданова да го помоли да не я прекъсва и че редът в залата по това дело се определя от нея.

Делото продължава утре по същество като ще се изслуша заключението на вещите лица по назначената техническа експертиза на електронната система за гласуване на ВСС. Те трябва да дадат отговор на четири поставени въпроса: извършен ли е нерегламентиран достъп до системата за електронно гласуване; ако е извършен, в какво се изразява и дали достъпът се е отразил на резултатите; имало ли е теч на информация от електронната система; да дадат и заключение за невалидните талони за електронно гласуване.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
Цирк
|
нерегистриран
14 септември 2017, 19:07
1
-1
Циркът е изкуство. Като правото. Сцената е ясна. Сценаристите - също. Евала. Да се видят в собственото си ... огледало. Суета. На суетите.
9
Адвокат
|
нерегистриран
14 септември 2017, 12:05
10
0
Методи,няма какво да се правиш на трала-лалов!
Като не си от правилната страна на тоягата,говориш прогресивно,ама преди....
8
Дрънд
|
нерегистриран
13 септември 2017, 22:40
12
-3
Цирк.
Ама циркът е друго изкуство...
7
Целият свят е сцена...
|
нерегистриран
13 септември 2017, 18:20
27
-7
Разпродадоха ли се билетите за утрешния цирк или още се продават! Кой го остави да прави цирковите номера и защо ли- това е по-интересно,,,,
6
|
нерегистриран
13 септември 2017, 17:20
47
-6
А-а, като минеш от другата страна, Лалов, не е същото като на съдебната банка или в председателския кабинет. Колега, колега, ама като му вдигнеш кръвното, жили. Представям си как експертизата ще даде заключение, че изборът е манипулиран. Ама в някой друг живот...
5
до 3
|
нерегистриран
13 септември 2017, 16:27
51
-22
Протоколът го четохме.
Няма как съдия с характер да остави страната да прави цирк в залата за пред медиите, да демонстрира пренебрежение към процедурата и към другата страна и да създадава усещането за хаос само и само до излезе лично той невинен мъченик за пред същите медии.
Тонът може и да е бил твърд, но в протокола се видя, че е било наложително.
4
Марко
|
нерегистриран
13 септември 2017, 15:38
21
-38
"Лалов влезе в диалог с председателката на състава, на няколко пъти я репликира, което провокира Дария Проданова да го помоли да не я прекъсва и че редът в залата по това дело се определя от нея. "

По скоро камила ще премине през иглени уши ,отколкото човек да очаква да се спази закона и да се постанови съобразен с доказателствата съдебен акт на тази територия...

Моите съчувствия на очакващите "чудото"!
3
|
нерегистриран
13 септември 2017, 15:36
54
-8
До коментар [#1] от "RR":
Е, то ако всеки път искахме отвод на Методи, когато тонът му не беше както трябва (да не говорим за другите му небеизвестни безобразия), то нито едно дело с негово участие нямаше да приключи! Крокодилски сълзи са това неговите!
В заседанието и той, и председателката на състава демонстрираха сериозни дефицити във възпитанието. Печеливш от това обаче е само хитрецът Лалов.Той е наясно, че безумната му жалба е неоснователна. Делото е за да вдига пушилка, което значи, че си търси основания за Страсбург затова че му е нарушено правото на защита. Той е пределно ясен. Силно смущаващо е обаче поведението на съдия Проданова, която волно или неволно му налива вода в мелницата.Учудващо беше изнервеното й и непремерено поведение, както и неразумните й реплики. Един съдия във ВКС при това зам-председател не може да се равнява по Лалов. За разлика от него тя е силно губеща от ситуацията, в която сама се поставя.
2
***********************
|
нерегистриран
13 септември 2017, 15:24
5
-3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1
RR
|
нерегистриран
13 септември 2017, 15:20
57
-9
Е, то ако всеки път искахме отвод на Методи, когато тонът му не беше както трябва (да не говорим за другите му небеизвестни безобразия), то нито едно дело с негово участие нямаше да приключи! Крокодилски сълзи са това неговите!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно