След близо две години
Делото срещу акушерката Емилия Ковачева е пред финал
Втора експертиза показа, че записът с побоя над новороденото е автентичен
Делото срещу акушерката Емилия Ковачева е пред финал

Записът от камерата, заснела побоя над 4-дневното бебе Никол в болница "Софиямед", е автентичен. Това потвърди втората експертиза, назначена по делото срещу акушерката Емилия Ковачева и приета днес от Софийския градски съд.

Записът не е наслагван и изображенията са истински, посочва новата петорна експертиза. Тя повтаря и част от свидетелските показания по делото.

Акушерката Емилия Ковачева е обвинена, че на 18 април 2015 г. е направила опит умишлено да умъртви новородено в "Софиямед". Според прокуратурата деянието е извършено по особено мъчителен за бебето начин и с особена жестокост. По делото има и видеозаписи от камерите в болницата от съответната нощ.

"Има много доказателства, че акушерката Емилия Ковачева е нанесла телесна повреда на новородено", заяви днес прокурорът по делото Николай Христов. Той е убеден, че записите, които показват как подсъдимата нанася удари на бебето, не са подправени.

Адвокатът на Ковачева - Владислав Янев, обаче се съмнява в манипулация на доказателствата, защото прокуратурата не била иззела оригиналните записи от болницата. Янев твърди, че е унищожен и компютърът, който ги е правил.

За днес трябваше да бъде готова и антропологичната експертиза, която да каже дали на записите е именно Емилия Ковачева. Но прокурорът се отказа от нея като изтъкна, че обвинението разполага с достатъчно доказателства и не иска процесът излишно да се проточва. 

Делото ще продължи в петък, когато се очаква да започнат пледоариите. Има вероятност подсъдимата да даде обяснения.

Обвинителният акт беше внесен в съда през декември 2015 г. От тогава адвокатът на акушерката по всякакъв начин се опитваше да протака делото. Сред използваните от него похвати бяха няколкократни искания за отвод на съда и на прокурора, постоянни искания делото да се гледа в отсъствието на медиите, защото сатанизирали клиентката му, невъзможност навреме да се запознае с новопотъващите материали, в един момент дори налетя на бой на прокурора.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно