Ако бъдат приети идеи на БСП за промени в ГПК
Камарата на ЧСИ прогнозира връщане на мутренските времена
Камарата на ЧСИ прогнозира връщане на мутренските времена

Връщане на мутренските времена и ликвидиране на съдебното изпълнение. Това прогнозират от Камарата на частните съдебни изпълнители, ако бъдат приети част от обсъжданите в парламента изменения в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Председателят на камарата Георги Дичев заяви, че заради зачестилите коментари на политици срещу ЧСИ положението в канторите е станало нетърпимо. "Заради тази кампания, насаждаща омраза, длъжници влизат с обиди и заплахи и масово отказват да плащат с обяснението, че щели да ни ликвидират", разказа той.

В парламента са внесени четири проекта за изменения в ГПК - на ГЕРБ, БСП, "Воля" и Обединени патриоти. Преди лятната си ваканция депутатите приеха и четирите на първо четене, а в момента работна група оформя обединения проект, който ще бъде предложен за обсъждане.

Основните обаче са два - на ГЕРБ и БСП. Проектът, внесен от депутати от ГЕРБ, начело с председателя на правната комисия Данаил Кирилов, всъщност е плод на две години работа в Министерството на правосъдието от представители на различни правни професии. Той според Камарата на ЧСИ постига справедлив баланс между правата на кредиторите и длъжниците и не поставя под съмнение ефективността на принудителното изпълнение. КЧСИ обаче посочи, че това не може да се каже за внесения от БСП проект, като от левицата сами посочиха, че това са предложения на омбудсмана Мая Манолова.

Именно в него са текстовете, за които от гилдията твърдят, че застрашават не само принудителното изпълнение, но и ще обезсмислят работата на съда, защото актовете му ще остават само листове хартия.

"Представяме нашето становище пред медиите, защото Камарата на ЧСИ не е поканена на обсъжданията в частта за съдебното изпълнение. Надяваме се чрез вас то да стигне до гражданите и депутатите", заяви Георги Дичев на пресконференция. И подчерта: "Камарата не е против промяна на законодателството и подкрепя част от предложените изменения, но иска с тях да се постигне реална защита на правата на длъжници и кредитори, а не ремонти на законовата рамка без оценка на въздействието в полза на монополи, кредитни милионери и събирачи на дългове".

От КЧСИ откроиха няколко основни негативни последици, които ще настъпят, ако бъдат приети предлаганите от БСП промени.

С предложенията се разширява кръгът на обжалване на действията на съдебните изпълнители, но според ЧСИ, които също подкрепят изменения в тази насока, това е доведено до крайност и ще доведе до блокиране на изпълнителното производство.

Дичев припомни, че обжалването, включително и на оценката, беше най-големият проблем на отменения ГПК и при неговото действие България е осъждана многократно в Страсбург. "Безсмислено е в съда да върви процес, който да определя пазарната стойност на вещ, тъй като до приключването му, цените на пазара вече ще са променени", заяви той.

Друго предложение на БСП, което ще блокира изпълнението и ще намали ефективността му, е при подаването на жалба от трето лице автоматично да се спира изпълнението, както и въвеждането на права на такова лице и на участниците в търговете да ги обжалват на основание допуснати нарушения при уведомяването. "По делата масово ще се появяват близки на длъжниците - "трети лица", които ще твърдят, че вещите са техни. Правен абсурд е лица без правен интерес, каквито са наддавачите, да обжалват предхождащи и влезли в сила действия, упражнявайки правата на длъжника", обясни председателят на камарата.

Друго предложение на БСП - да се блокира имущество само в размер на задължението, от КЧСИ определят като неприложимо. Към момента на налагането на обезпечителна мярка липсва оценка на имуществото, а кредиторът, в чиято полза са наложени обезпеченията, може накрая да не получи нищо, защото освен държавата -  присъединен по право взискател по всяко дело и с привилегия, по всяко време на процеса могат да се присъединят и други взискатели. "За резултата ще дам пример с катастрофа, при която е загинал човек и виновният шофьор е осъден на 20 000 лв. кръвнина. Ако длъжникът има само една секвестируема вещ – скъп автомобил, например "Порше", той ще може да го кара без да плаща задължението си, защото е "малко", каза Дичев

Според КЧСИ с друга идея на БСП - да се въведе ограничение сборът от всички такси по изпълнението да не надвишава размера на задължението, малките дългове ще станат практически несъбираеми. "А те са най-масовите -  задължения към общини, съдилища, издръжки на деца, задълженията на голяма част от гражданите и бизнеса. Например - община е наложила глоба от 20 лева, но разходите по нейното събиране надхвърлят размера ѝ. В резултат глобата става практически несъбираема", каза Георги Дичев.

Основен проблем в проекта на БСП е, че напълно погрешно интервенира в принципите за формиране на приходите на частното съдебно изпълнение, твърдят от гилдията.

И сочат, че таксите на ЧСИ (20 % от които винаги са ДДС) са най-малкото перо от размера на всяко задължение по изпълнително дело, тъй като юрисконсултските възнаграждания (дори след последните изменения в ГПК, и намалени те пак са между 300 и 1 000 лв.), адвокатските хонорари (общо минимум 650 лв.) и държавните такси пред съда в пъти ги надхвърлят.

"Изменението, предвиждащо върху сумата, погасена в срока за доброволно изпълнение, такса да не се събира, е предлагано многократно и винаги е отхвърляно, включително и от Върховния административен съд, тъй като не е в полза на гражданите, които практически не могат да погасят дълга си в този срок, а обслужва корпоративни интереси на силните икономически субекти - монополисти, застрахователи, финансови институции и др., които могат да си позволят да погасят целия дълг веднага след образуване на изпълнително дело", обясни Дичев. И представи изчисления как това ще се отрази на дълг от 100 лв. (виж илюстрацията).

От камарата са против въвеждането на таван за таксите. Според тях подобна промяна ще засегне 0.5 % от делата, по които задълженията са в размер на стотици хиляди и милиони левове. "Което поставя въпроса кои са тези длъжници и защо точно те трябва да ползват привилегии спрямо останалите 99%, които ще плащат таксите в пълен размер? Въвеждането на таван на таксите е защита за кредитните милионери и силните финансови структури, които, освен че ще плащат по-малко, на практика трудно ще получат реално изпълнение на постановените срещу тях съдебни решения", заяви Дичев.

Позицията на камарата е, че ако бъдат приети тези промени, правото вече няма да има отношение при решаване на спора между кредитор и длъжник, а ще се стимулира нерегламентираното и силово уреждане на споровете и задлъжнялостта. Освен това те са в интерес на монополистите и на т.нар. компании за събиране на дългове, в чиято дейност "права на длъжника" не съществуват. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
10
|
нерегистриран
14 септември 2017, 13:19
6
-7
До коментар [#9] от "Комп":
Най-голямата глупост е обжалването на оценката. При обжалване ще се слушат експертизи , ще се надува и надува оценката ....след което ЧСИ ще обяви продажба и ще констатира ....че няма купувачи и ще започне....да сваля оценката . Важното е да кипи безсмислен труд .

Който иска да си пази имуществото си - въобще да не стига до ЧСИ . Длъжникът трябва да има и известен страх от ЧСИ , иначе кой ще плаща доброволно в страна като нашата.

Добре е разни левичари да не се упражняват със съдебното изпълнение . Помним какво беше при държавните съдии-изпълнители - никой не работеше и съдебните решения не се изпълняваха. Към това ли да се връщаме ????

Трябва да има баланс. Вярно е, че при ДСИ балансът беше нарушен в полза на длъжниците. Но сега се мина в другата крайност - ЧСИ станаха слуги на кредиторите и длъжникът стана безправна фигура в изпълнителния процес - той има правото единствено да плати.
Който си мисли, че длъжниците ще бъдат възпитани да си плаща от страх, много се лъже. На повечето им е за първи път и изобщо не знаят какво ги чака. А тези, на които не им е за първи път, стават "професионални длъжници" и претръпват. Живеят без секвестируемо имущество и не им пука.
Плащат само добросъвестните, а недобросъвестните да ги плашиш е все едно да плашиш куче с кокал.
Но това е логиката в нашата страна - Болен здрав носи. Добросъвестните плащат и за недобросъвестните. А ЧСИ никога не си дават зор да правят разлика между двете групи - за тях всички са недобросъвестни. Между другото, и в НАП мислят така. И в колекторските фирми. И банките. И Топлофикация. Но един ден всичко се връща и този, който е преследвал, става преследван. Особено много ме радват проверките на НАП спрямо ЧСИ - когато ги има.
9
Комп
|
нерегистриран
14 септември 2017, 12:05
18
-5
Най-голямата глупост е обжалването на оценката. При обжалване ще се слушат експертизи , ще се надува и надува оценката ....след което ЧСИ ще обяви продажба и ще констатира ....че няма купувачи и ще започне....да сваля оценката . Важното е да кипи безсмислен труд .

Който иска да си пази имуществото си - въобще да не стига до ЧСИ . Длъжникът трябва да има и известен страх от ЧСИ , иначе кой ще плаща доброволно в страна като нашата.

Добре е разни левичари да не се упражняват със съдебното изпълнение . Помним какво беше при държавните съдии-изпълнители - никой не работеше и съдебните решения не се изпълняваха. Към това ли да се връщаме ????
8
Q
|
нерегистриран
14 септември 2017, 10:42
3
-3
До коментар [#2] от "Кукиша":
Та то да не би да си е отивало?
Мутрите са страховит инструмент на комунистите,именуващи се в момента социалисти.
В името на узорпираната власт и привилегии бившите комундели ще си разширят хастара,но ще ги държат.
...на теб комунистите и социалистите са ти виновни,че имаш даже и разстройство...абе пий лопедиум
7
|
нерегистриран
14 септември 2017, 10:10
18
-3
До коментар [#1] от "1":
Мутрите се страхуват от конкуренция

Трол-колектор си ти, с кого ще плашиш хората да плащат "задължения" отпреди 15 години като премахнат ЧСИ? Вместо да пишеш глупости върви да си харчите парите заедно с ММ.
6
|
нерегистриран
14 септември 2017, 09:22
14
0
НепротивоИПОНствайте!
5
тони
|
нерегистриран
13 септември 2017, 23:32
12
-15
До коментар [#4] от "Вън ЧСИ от Дисциплинарната комисия":
Трябват промени в ЗЧСИ, които да елиминират участието на ЧСИ в дисциплинарната комисия. В момента те са преобладаващата част в съставите и логично налагат наказания само на "непослушните" ЧСИ. Държавата е делегирала на ЧСИ властнически правомощия и затова тя само трябва да упражнява контрол над тях.
В момента повечето ЧСИ, които гравитират около онзи на снимката, се мислят за недосегаеми и хич не им пука кой какви жалби ще пуска срещу тях. До такава наглост се стига заради липсата на реален контрол от страна на Министерството на правосъдието над тях.

Така е - приятелския кръг е абсолютно недосегаем. По същата причина Дичев 10 години мълчи като мушната гайда и дума не обели за явната анти кампания.
Сетила се Мара ...
4
Вън ЧСИ от Дисциплинарната комисия
|
нерегистриран
13 септември 2017, 20:41
25
-21
Трябват промени в ЗЧСИ, които да елиминират участието на ЧСИ в дисциплинарната комисия. В момента те са преобладаващата част в съставите и логично налагат наказания само на "непослушните" ЧСИ. Държавата е делегирала на ЧСИ властнически правомощия и затова тя само трябва да упражнява контрол над тях.
В момента повечето ЧСИ, които гравитират около онзи на снимката, се мислят за недосегаеми и хич не им пука кой какви жалби ще пуска срещу тях. До такава наглост се стига заради липсата на реален контрол от страна на Министерството на правосъдието над тях.
3
3
|
нерегистриран
13 септември 2017, 20:35
30
-15
Едно нещо да работи в тази държава и те ще го съсипят. Така е когато банда мутри управляват народ от "андрешковци".
2
Кукиша
|
нерегистриран
13 септември 2017, 18:35
29
-11
Та то да не би да си е отивало?
Мутрите са страховит инструмент на комунистите,именуващи се в момента социалисти.
В името на узорпираната власт и привилегии бившите комундели ще си разширят хастара,но ще ги държат.
1
1
|
нерегистриран
13 септември 2017, 18:13
17
-24
Мутрите се страхуват от конкуренция
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно