Експерти отложиха делото за избора на членове на ВСС от съдийската квота
Внесено твърде късно заключение и заетост на вещо лице, принудиха съда да насрочи заседание само 4 дни преди встъпването на новите съдебни кадровици
Експерти отложиха делото за избора на членове на ВСС от съдийската квота

Върховните съдии ще имат само два дни, за да решат делото за избора на членове на следващия Висш съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота. Това стана ясно днес след като смесеният петчленен състав с председател Дария Проданова, въпреки усилията си да намери по-ранна дата, беше принуден да насрочи заседание по делото на 28 септември заради пътувания в чужбина на едно от вещите лица.

Мандатът на действащия съвет изтича на 3 октомври и самият състав от върховни съдии вече обяви, че след встъпването в длъжност на новите съдебни кадровици, произнасянето му ще е безпредметно.

Делото е по жалба на бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов, който беше един от кандидатите за членове на Съдийската колегия на ВСС от професионалната квота. Той изразява съмнения в надеждността на системата за електронно гласуване. По негово искане беше назначена експертиза, която да отговори на четири въпроса - извършен ли е нерегламентиран достъп до системата за електронно гласуване; ако е извършен, в какво се изразява и дали достъпът се е отразил на резултатите; имало ли е теч на информация от електронната система; да дадат и заключение за невалидните талони за електронно гласуване.

Заключението на вещите лица трябваше да бъде изслушано днес, но това не се случи заради забавяне на експертите. Оказа се, че въпреки указанието на съда, експертизата, която е от съществено значение за изхода на делото, да бъде готова най-късно до началото на септември, тя е внесена на 11 септември. Така, освен това не е спазено и изискването на закона заключенията на вещите лица да бъдат представяни най-малко една седмица преди съдебното заседание.

Искането заключението на експертите да не се приема днес направи Методи Лалов. Той настоя да не се дава ход на делото и защото не е ясно каква е квалификацията на вещите лица. Освен това заяви, че иска да бъде допуснат разпит на трима свидетели.

Смесеният петчленен състав имаше трудности да намери експерти, които да отговорят на въпросите, поставени от Лалов. От "Информационно обслужване" и от "Борика" отказаха да пратят специалисти, така да дадат заключение по делото се съгласиха проф. Красен Стефанов от катедрата "Информационни технологии" на Факултета по математика и информатика на СУ и двама експерти от Държавната агенция "Електронно управление" Красимир Грозев и Бисерка Радева. Днес те разясниха пред съдебния състав каква квалификация и специализации имат.

Смесеният петчленен състав, в който участват трима съдии от ВКС (Дария Проданова, Бойка Спасова и Зоя Атанасова), и двама от ВАС (Илиана Славовска и Любомир Гайдов) допусна трима свидетели на Методи Лалов.

"Първият е колега съдия, който е гласувал електронно и изслушването му е във връзка с начина на запазване на тайната на вота", обясни Лалов. Върховните съдии поискаха да разберат защо се налага някой друг да им обяснява как протича електронното гласуване, като самите те също са участвали в изборите за ВСС на 17 и 18 юни. "Всички ли сте гласували електронно?", попита Лалов. А съдия Славовска му каза: "Всички са грамотни хора, могат да четат, Методи".

Накрая председателката на състав Дария Проданова заяви, че двама от членовете му са гласували електронно, а останалите с хартиена бюлетина, но са запознати с методиката, по която следва да протече гласуването, но, "за да се даде възможност на Методи Лалов да установи тезата си, допуска свидетел при довеждане".  

Другите двама свидетели, които ще бъдат изслушани на 28 септември, са експертите Росен Радонов и Радослав Йошинов, които ВСС е наел за анализ на системата за електронно гласуване след като беше тествана. Тогава те са направили редица препоръки и забележки, които да подобрят функционалността и степента на защита на системата. Лалов обясни, че иска да се установи първо какви пропуски са констатирали и дали ВСС ги е отстранил. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
48
възмутен
|
нерегистриран
21 септември 2017, 16:48
1
-1
Учуден съм от редицата процесуални нарушения по време на делото и също от липса на задълбочено разглеждане мотивите на жалбата на Лалов. Същото е от изключително важен характер. Тат това е избор на Правителство на съдебната система, което ще кадрува всички магистрати. За какво говорим. Безобразие.
47
свидетел
|
нерегистриран
21 септември 2017, 16:37
1
0
Съдебния състав, който води делата се държи безобразно. Просто иска да претупа делото и толкоз.Може би така им е наредено и слушкат.
46
гражданин
|
нерегистриран
21 септември 2017, 16:34
1
0
Наблюдавайте делото на 28.09., и поради обстоятелството, че новия ВСС застъпва на 3.10., делото го прекратяват. Така четох някъде.И аз не виждам логика.
45
юрист
|
нерегистриран
21 септември 2017, 00:50
1
-1
До коментар [#17] от "логично":
Има ли такъв наивник, да повярва ,че на едно такова значимо дело, експертизата ще се предаде 11 дни по-късно от крайния срок и вещото лице ще замине в чужбина?? Плюс много други процесуални процедури.Всичко това е сценарий, само и само делото да се отложи и се прекрати.Друга логика отсъства.Явно е извършена манипулация на електронната система.И наистина ако това е така, не ми се мисли.
При 20 г. юридически стаж, всички в сферата на административното правораздаване, не разбрах как стигнахте до извода, че делото може да се прекрати???!!! Бихте ли се аргументирали...защото иначе звучи като "пълни глупости".
44
|
нерегистриран
21 септември 2017, 00:39
1
-1
До коментар [#40] от "😁":
Съставът си е виновен. Трябваше по АПК да конституират избраните, те да дойдат с адвокатите си и да изядат Лалов и адвокатка му, а състава да е само конферансие на цирка.
Ти явно си наказателен или граждански съдия /адвокат евентулано/ и не разабираш от административно право и процес
43
боец
|
нерегистриран
18 септември 2017, 18:51
3
-5
Методи, следвай принципите си смело. Със сградния фонд на СРС се справи отлично, сега и другите проблеми един по един. Вярвам в теб!
42
до 41
|
нерегистриран
17 септември 2017, 14:07
6
-4
Никой не се опъва. Прочети закона.Обжалват се решенията на комисията с които тези хора са избрани. Те може да се отменят или ако комисията е сгафила или ако данните посочени в решенията са манипулирани. Значи конкретните данни в конкретните решения. Виж задачата на експертизата. Всичко друго е неотносимо.
41
до 40
|
нерегистриран
17 септември 2017, 13:28
3
-6
В делото никъде не се споменава да е някой против избраните и качествата им членове на ВСС. Които и да са те. В него на прицел е сигурността на електронната система за гласуване. И в случая те нямат отношение, въпреки , че некоственно ги засяга.Учудващо е, защо се опъват и не искат професионално да се провери? Това е въпроса.
40
😁
|
нерегистриран
17 септември 2017, 12:24
15
-1
Съставът си е виновен. Трябваше по АПК да конституират избраните, те да дойдат с адвокатите си и да изядат Лалов и адвокатка му, а състава да е само конферансие на цирка.
39
до 29
|
нерегистриран
17 септември 2017, 09:05
11
-4
Интересно, съдиите от състава пишат ли на страниците си във Фейсбук коментари за адвокатката?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно