Първи арести във връзка с референдума в Каталуния

Първи арести във връзка с референдума в Каталуния. След като Конституционният съд на Испания обяви, че планираният референдум за отделяне на автономния регион Каталония от кралството е извън закона, централните власти в Мадрид засилиха натиска над сепаратистите. В сряда, в Барселона бяха извършени обиски в сградите на регионалното правителство.

В рамките на полицейската акция бяха задържани общо 14 души, всичките от които - длъжностни лица. Сред тях и генералният секретар на правителството и на регионалния департамент на икономиката - Жозеп Мария Хове.

Арестите са заради референдума, който ще се състои на 1-ви октомври и който Мадрид обяви за незаконен. По време на операцията, при претърсване на сгради, са намерени над 9 млн. бюлетини с "да" и "не" за референдума.

Хиляди хора се събраха пред министерството на икономиката в знак на протест срещу арестите.

Припомняме, че испанското правителство се опитва да възпрепятства провеждането на признатия за противоконституционен референдум в автономния регион Каталуния. След като вечерта на 6-и септември депутатите в Барселона утвърдиха закон, който позволи организирането на референдума за отделяне от страната, централните власти в Мадрид обявиха контрамерки. Тъй като приетият в Каталуния закон бе в разрез с Конституцията на Испания, Мадрид се обърна към Конституционния съд, който преустанови действието му. Освен това Мадрид обеща да привлече под отговорност лидерите на "сепаратистите".

Министър-председателят Мариано Рахой вече поиска процес срещу председателя на каталунския парламент Карме Форкадел и четирима членове на парламента в Барселона. Депутатите, които утвърдиха закона за референдума, са изправени пред лишаване от свобода за дълъг период от време и парични глоби.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно