Обновена  25 сеп 08:04
Парламентът е кандидат за антинаграда заради ретроградни закони

Народното събрание е сред номинираните за антинаграда за достъп до информация. Традиционно "Програма достъп до информация" (ПДИ) раздава награди и антинагради по случай 28 септември - Международния ден на правото да знам. Парламентът е номиниран заради измененията в някои закони тази година.

Промените в Закона за опазване на околната среда, Административнопроцесуалния кодекс, Закона за съдебната власт (ЗСВ) и т.н. бяха приети скоростно, в нарушение на изискванията за прозрачност на законодателния процес и без обществено обсъждане, обяснява адвокат Александър Кашъмов от ПДИ, който е направил номинацията. Върху промените в закона за околната среда, които ограничават обжалването на екооценките, бе наложено вето от президента. Без да проведе обсъждане, водещата парламентарна комисия проведе заседание само с участието на едната страна в дискусията - представителите на организациите на работодателите, а парламентът гласува отново закона в същата редакция на 14 септември.

За да обоснове внесените промени, председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите заяви публично, че има държави от ЕС, в които няма касационна инстанция по дела, свързани с оценка на въздействието върху околната среда на стратегически проекти. ПДИ подаде заявление за достъп до обществена информация, с което поиска копие от изследването, на което се основава това твърдение. Отговор все още няма, макар че срокът изтече на 31 август.

За антинагради са номинирани още общините във Варна и София, Висшият съдебен съвет, Софийската градска прокуратура.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно