И Ясен Тодоров обяви, че няма да се възползва от привилегия за членовете на ВСС
И Ясен Тодоров обяви, че няма да се възползва от привилегия за членовете на ВСС

Ясен Тодоров обяви, че няма да се възползва от тълкуванието, благодарение на което членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) решиха, че имат право на обезщетение от до 20 заплати след края на мандата им. Пред бТВ той заяви, че се връща на работа в следствието и един ден, когато реши да напусне системата, ще вземе полагащите му се заплати.

През март тази година ВСС направи тълкуване на чл. 29 и чл. 225 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). То засяга най-вече тези съдебни кадровици, които не са били магистрати към момента на избора им и имат предходен стаж в системата. С него им беше дадено право, сега, в края на мандата, да вземат обезщетението, което всеки съдия, прокурор или следовател може да получи при напускането ѝ с над 10 години стаж. От тълкуването могат да се ползват и членовете на ВСС, които се връщат в системата, но не са взели това парично обезщетение в началото на мандата им в съвета. На последното заседание на ВСС Калин Калпакчиев и Соня Найденова обявиха, че те няма да се възползват от този бонус и определиха тълкуванието на закона, че и членове на ВСС имат право на тези до 20 заплати, като неправилно.

"Това са леки интриги на финала на работата на съвета. Видях колегите Калпакчиев и Найденова с каква декларация излязоха. Много е удобно да летиш на крилете на популизма. Аз също няма да се възползвам от това право, от това обезщетение, което може би ще вземат някои мои колеги. Подал съм молба да се върна, където съм работил, но не съм излязъл да бия тъпана за това", заяви днес Ясен Тодоров.

И продължи: "За разлика от него (Калин Калпакчиев – бел. ред.) аз не съм взел нито един лев от проекти, а предполагам, че той ще вземе една сума от порядъка на 50 000 лв. Аз не искам да гледам в канчето на другите хора, аз си гледам да си върша моята работа. За разлика от Найденова съм бил 4 пъти в командировка в чужбина, предполагам, че тя е била 24. Но аз това не го използвам срещу тях. Не бива да си правиш пиар на гърба на колегите си".

Ясен Тодоров прогнозира, че новият състав на ВСС ще бъде подложен на натиск. И заяви: "Пожелавам на колегите да работят в много по-спокойна обстановка от тази, в която работихме ние, но знаците отначало не са такива". Според него отиващият си съвет е бил подложен на огромен медиен натиск. Тодоров заяви, че положителните неща през мандата не са били малко, като даде за пример, че за 5 години заплатите на магистратите са били увеличени с 24%, което определи като висок ръст.

Той коментира и избора на членовете на новия съвет от парламентарната квота и заяви, че процедурата не е била опорочена. Тодоров подчерта, че за първи път при нея се изискваше мнозинство от 2/3. "Познавам голяма част от кандидатите и за тях мога да кажа много добри думи. Те бяха представени на обществеността поне преди три месеца. Всеки, който се интересува от тази процедура, е имал възможност да я проследи в детайли и да прецени качествата на кандидатите. За един от тях - Вероника Имова, през последната година имам преки наблюдения върху работата ѝ и мога да кажа, че тя е един изключителен професионалист", каза Тодоров.

По думите му нещата при избора на членове на ВСС от парламента много са се променили през последните 10 години. "Сега съотношението на парламентарните сили в Народното събрание горе-долу отговаря на това на членовете във ВСС. Спомняте ли си през 2007 г. как се гласуваше ВСС - имаше един списък от 11 души и се гласуваше анблок и всичките 11 души бяха от управляващата коалиция. Нямаше нито един човек от опозицията", каза Ясен Тодоров.

Самият Тодоров беше избран за член на ВСС по предложение на "Атака". Днес той заяви, че е бил лично предложение на Николай Пехливанов и не познава Волен Сидеров. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
12
редови съдия
|
нерегистриран
27 септември 2017, 11:37
2
0
Не мога да разбера защо прокуратурата не се намеси а прекрати това присвояване на средства от бюджета ?
Как така ще получават хем обезщетение (20 заплати) , хем ще се върнат в системата.
Та нали аз мога да получа обезщетение само когато напускам системата ?. Затова и те да решат - да си вземат заплатите и да се махат или да се върнат и да работят и да получат това обезщетение едва когато наистина напуснат системата . Всичко останало е изопачаване на закона и престъпление. А прокуратурата спи !
11
|
нерегистриран
26 септември 2017, 09:33
10
-4
Ясен Тодоров се възползва от привилегията да уреди дъщеря си .Възползва се от привилегията да бъде в мнозинството на Цацаров
10
*****************************************
|
нерегистриран
26 септември 2017, 06:52
1
-4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9
|
нерегистриран
25 септември 2017, 21:58
12
0
НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО,КАКТО БЕШЕ КАЗАЛ ЕДИН МЪДРЕЦ. ГРИГОРОВ ПРИ НАПУСКАНЕТО СИ ОТ ВКС ПОИСКА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ, ВКЛЮЧВАЙКИ И ГОДИНИТЕ, КАТО КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ ЗА МАГИСТРАТСКИ СТАЖ. ПРОФ.ГРУЕВ СЪЩО СЕ ОПИТА ДА ВЗЕМЕ СЛЕД МАНДАТА СИ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ВКЛЮЧВАЙКИ, НЕ САМО СТАЖА КАТО КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ.
ПРИ ТАКОВА РАЗШИРИТЕЛНО ТЪЛКУВАНЕ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ГРИГОРОВ И ПРОФ.ГРУЕВ НА ОБЩО ОСНОВАНИЕ МОГАТ ДА ПОИСКАТ ОТ ВСС ДА ИМ СЕ ИЗПЛАТЯТ ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА, СЪГЛАСНО ЧЛ.29 АЛ.3 ЗСВ.
8
Галка
|
нерегистриран
25 септември 2017, 21:53
13
-1
се запътила към САС.
Там я чакали с нетърпение!
7
съдия от СГС
|
нерегистриран
25 септември 2017, 21:39
7
-2
Вярно колега, някои от членовете на новия ВСС също се възмутиха от заповедта на УЗУНОВ, с която нареди изплащане на обезщетенията на членовете, след тълкуването на мандата в ИВСС и ВСС през м.ІІІ.2017 г.
В СГС знаят, че М.ИТОВА е получила при напущането й през 2012 г. още 4 заплати на основание мандата и като член на ИВСС. Понеже чакаха проверка от Сметната палата, ръководството поиска тълкуване от ВСС - Правната комисия и оттам излязоха в решение,че стажа като инспектор не се зачита като магистратски стаж при определяне на обезщетение. Друг бивш член на ВСС поиска и разлики в размера на обезщетенията, получени преди отиването му във ВСС и след напущането на съдебната система.На заседание на Правната комисия към ВСС има ясно и категорично
решение по Протокол 44/ 3.ХІІ.2012 г.- т.4 1 и т.4,2,че и в първия и втория случай това е недопустимо.
6
съдия
|
нерегистриран
25 септември 2017, 20:58
22
0
Този ВСС абсолютно незаконосъобразно изтълкува нормата на чл.225 от ЗСВ, в полза основно за В.Петров и за Н.Стоева. За М. Кожарев който нямаше 10 години в системата също.Както и да се тълкува разпоредбата, тя се отнася само до действащи магистрати, при напускането има.Ако можеше и други извън посочените,законодателят щеше да посочи в чл.29 ал.2 от ЗСВ и разпоредбата на 225.Грозно изключително грозно и срамно решение на ВСС. Те даже изтълкуваха и обратно действие, щом като В.Петров и Н.Стоева с по три години магистратски стаж, три години като прокурор през 80 години на миналия век сега ще вземат по 114 000 лв. Новият състав на ВСС трябва да образува дела за връщане незаконосъобразно получените обезщетения, ако не го направи ще се срине имиджа му още в края на 2017 г.
5
Кукиша
|
нерегистриран
25 септември 2017, 20:49
15
0
Неправилното тълкуване на правна норма не освобождава от наказателна отговорност при извършване на съставомерно по НК деяние.
4
|
нерегистриран
25 септември 2017, 20:46
14
0
До коментар [#3] от "нерегистриран":
Благодарности, Ясене, за това, че не изпълнихте своевременно задълженията си във връзка с актуализиране на минималните размери на възнагражденията на съдиите и прокурорите нито веднъж !
Благодарности, Ясене, за това, че си пътувал само 4 пъти на разноски на бюджета на съдебната власт !
Благодарности, Ясене, за това, че няма да осъществиш престъпление, като си вземеш обезщетение, което не ти се дължи !
Апропо, къде ще се върнат съдиите, които са си получили обезшетенията при встъпване в длъжност членове на ВСС ? С този акт не са ли афиширали волята си при приключване на мандата да не искат възстановяване на преди заеманите длъжности ?
Да видим сега кой ще е следващия директор на НСлС и как след като Ясен се върне на длъжността, която е заемал ще оглави НСлС. Приемам залози!
3
|
нерегистриран
25 септември 2017, 15:54
29
-3
Благодарности, Ясене, за това, че не изпълнихте своевременно задълженията си във връзка с актуализиране на минималните размери на възнагражденията на съдиите и прокурорите нито веднъж !
Благодарности, Ясене, за това, че си пътувал само 4 пъти на разноски на бюджета на съдебната власт !
Благодарности, Ясене, за това, че няма да осъществиш престъпление, като си вземеш обезщетение, което не ти се дължи !
Апропо, къде ще се върнат съдиите, които са си получили обезшетенията при встъпване в длъжност членове на ВСС ? С този акт не са ли афиширали волята си при приключване на мандата да не искат възстановяване на преди заеманите длъжности ?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно