Обновена  28 сеп 07:30
Тирана отказва да признае българско малцинство в Албания

С проектозакона за защита на малцинствата в Албания, подготвен от правителството, официална Тирана признава наличието на македонско, гръцко, влашко, черногорско, сръбско, босненско и египетско малцинство в страната, но не и на българско, предаде "Фокус", като се позовава на македонската информационна агенция Макфакс.

Албанският външен министър Дитмир Бушати, който представи законопроекта, подчерта, че в съответствие с препоръките на ЕС Тирана ще приеме този важен закон, който регламентира всички права на малцинствата в страната. Той подчерта, че този закон ще регулира използването на малцинствения език в администрацията. Според Брюксел приемането на Закон за защита на малцинствата трябва да бъде един от приоритетите на Тирана. В подготвения проект обаче не се споменава за наличието на българско малцинство в страната.

През февруари Европейският парламент за първи път в своите годишни доклади за напредъка на Албания призова Тирана да признае българско малцинство в страната.

МВнР е в контакт с албанските власти предвид изразеното желание на българите в Албания да бъдат включени в обхвата на закона, съобщиха от МВнР за "Сега". По време на визитата на вицепремиера Екатерина Захариева в Тирана президентът Илир Мета я увери, че никой не може да бъде дискредитиран в Албания и да му се пречи да се самоопредели като българин. Представители на българите в Албания заявиха вече своето желание за включването им в закона чрез внасяне на подписка в парламента. Очакваме въпросът да намери своето решение в духа на добрите двустранни отношения и на европейските принципи и ценности, уточниха още от Външно.

ОТКАЗ

Българите в Албания, които по неофициални данни са между 50 000 и 100 000 души, чакат от десетилетия да бъдат признати за официално малцинство.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно