Обновена  28 сеп 07:30
БСП иска да се разровят злоупотреби в агенцията за подслушване

БСП ще поиска изслушване на шефа на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков заради данни за злоупотреби в Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Това обяви Славчо Велков, зам.-председател на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност и СРС-тата. Велков посочи, че докладът за дейността на ДАТО не е приет в комисията.

През 2017 г. от бюрото са констатирали, че ДАТО, Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура пазят извън законовите срокове информация, събрана със СРС. Освен това ДАТО е подавала невярна информация към бюрото за 9 души - че срещу тях не са прилагани СРС-та. Сред хората, за които от ДАТО са изпращали невярна информация, има един политик и двама магистрати. От бюрото са сезирали главния прокурор, но от кабинета му отговориха какво е направено по тези сигнали.

Поводът за искането за изслушване са гласуваните в сряда на първо четене промени в Закона за СРС, внесени от ГЕРБ. Според тях мандатът на председателя на ДАТО ще стане 5 г. с възможност за втори мандат. Вносител на поправката е зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Шеф на ДАТО вече 4 г. е Цветан Китов. През август ГЕРБ се усети, че той не е преназначен по регламента на Закона за СРС, приет още преди 2 г. Той предвижда президентски указ при назначаването. През август кабинетът предложи на Румен Радев да назначи Китов, но до момента това не се е случило, като официално обяснение няма.

КАША

Според Славчо Велков положението с Китов е много объркано. "Той вече има мандат от 4 г. Ако вие признавате този негов мандат за валиден, би трябвало да се предложи на президента да издаде указ за 1 г. Ако кажете, че тези години не представляват мандат, тогава би трябвало да оспорваме легитимността на подписаните от него разрешения за СРС", обясни той.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно