Обновена  28 сеп 07:30
ГЕРБ готвят Антон Тодоров за шеф на Комисията по досиетата
БСП пък внесе законопроект за закриване на Комисията

Парламентарната група на ГЕРБ номинира Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата. "Номиниран съм, да, детска мечта ми е това, както би казал Румен Петков" - заяви Тодоров пред БНТ.

В Комисията има над 1 милион архивни единици. Има много неща за проучване, има около 25% документи от военното разузнаване, трябва да дойде цялата дирекция от Военния архив - Търново за периода 1944-1989 г., и съдебните дела. Като си знам какъв кофти човек съм, всичко това ще го събера и след 5 години, като свърши този мандат, ще имаме след това Институт за национална памет. Надявам се БСП тогава да е много слаба опозиция, нещо от порядъка на трийсетина депутати, да има нормални хора, а не да бламират всяко нещо, каза още Тодоров.

Същевременно вестник "Дума" съобщава в утрешния си брой, че БСП е внесла законопроект за закриване на Комисията по досиетата.

Социалистите предлагат да бъде отменен Законът за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА и да се закрие Комисията по досиетата.

На мястото й те искат да се създаде Институт за национална памет, който да събере целия архив на комисията. Той трябвало да "осъществява изследователска и издателска дейност, ще организира образователно-информационни форуми и ще си сътрудничи с чуждестранни институции."

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно