Обновена  04 окт 08:00
Парламентът ще гледа изцяло нов закон срещу прането на пари с повече контрол над политиците

Парламентът ще разглежда изцяло нов закон срещу изпирането на пари на първо четене днес. Законопроектът беше изготвен от съвместна работна група на ДАНС и МВР, а в мотивите бе записано, че са необходими множество и съществени промени и затова е възприето да се изработи проект на нов Закон за мерките срещу изпирането на пари, който да отмени сега действащия.

Основният аргумент за законовата промяна е съответствие с европейското законодателство. Главната промяна пък е

разширяването на кръга от хора, които попадат в дефиницията за видна политическа личност,

и които подлежат на по-обстойна проверка. Към тях се добавят членове на управителните органи на политически партии. Те ще бъдат проверявани освен за произхода на средствата си, а и за източника на богатството им.

Службите ще изискват информацията от банките, нотариусите, партиите, лизинговите компании, попечителски фондове и други подобни чуждестранни образувания.

За спазване на изискванията на европейските директиви в мерките срещу прането на пари се "включват комплексна проверка на клиентите, събиране и изготвяне на документи и друга информация и тяхното съхраняване, оценка на риска от изпиране на пари, разкриване на информация за съмнителни операции, сделки и клиенти, разкриване на друга информация за целите на закона, контрол върху дейността на задължените субекти и обмен на информация".

"Забранено е откриването или поддържането на анонимна сметка или сметка на фиктивно име,

както и откриването или поддържането на анонимни депозитни сертификати или депозитни сертификати на фиктивно име", се казва още в мотивите на законопроекта.

Глоба до 10 млн. лв. пък ще грози прикриващите пране на пари

при системни нарушения. За системен нарушител пък се приема задължено по закона лице, което е извършило 5 или повече административни нарушения за една година. За това наказанията стигат до 10 млн. лв. за фирми и еднолични търговци или до 10 % от годишния оборот на предприятието за предходната година.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно