Съдийската колегия реши бившите членове на ВСС да работят, където искат
Решението за Галя Георгиева и Магдалена Лазарова ще бъде взето, ако утре Пленумът разкрие още един щат в Апелативния спецсъд
Съдийската колегия реши бившите членове на ВСС да работят, където искат

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да уважи желанието на всички бивши членове на съвета да продължат кариерата си в избрания от тях съд. Нерешен окончателно остана единствено казусът с Галя Георгиева и Магдалена Лазарова (която беше член на Прокурорската колегия), защото и двете са изявили предпочитание да бъдат възстановени в Апелативния специализиран наказателен съд. Тъй като в Апелативния спецсъд има само една свободна бройка за магистрат, колегията реши да предложи на утрешното заседание на Пленума на ВСС да бъде разкрита още една и след това на извънредно свое заседание да гласува и двете предложения.

Първоначално председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев поиска да бъде гласувано възстановяването на Галя Георгиева, а след това да се направи искане за отпускане на бройка и за Лазарова. Преди да стане член на ВСС, Георгиева беше съдия в Апелативния съд в Пловдив, в който няма свободни места. Тя сама е изявила желание да бъде възстановена в АСНС, в който има едно свободно място и от тази гледна точка дилема около нея нямаше, доколкото колегията след дълги спорове реши да се съобрази с желанията на останалите. Тъй като и Магдалена Лазарова обаче иска възстановяване в същия съд, Драгомир Кояджиков попита защо да бъде възстановена Георгиева, а не Лазарова, след което беше прието предложението му да бъде взето общо решение и за двете утре.

Преди това дебат имаше и около искането на Елка Атанасова, също от Прокурорската колегия и бивш шеф на ОП-Благоевград, да бъде възстановена на работа в Административен съд София-град (АССГ). С 9 гласа "за" и 5 "против", желанието ѝ беше удовлетворено.

Красимир Шекерджиев поиска да бъдат отложени изобщо точките, свързани с молбите на Атанасова и Лазарова. Според него е редно те да бъдат разгледани преди това в Комисията за атестирането и конкурсите и тя да предложи решение. По думите му, в противен случай с вземане на решение се заобикаля законът, защото хипотезата за възстановяване не е идентична с останалите случаи. Георги Колев вметна, че в случая няма да бъде възстановяван прокурор, а бивш член на ВСС. Шекерджиев отново взе думата и попита дали в края на мандата на този ВСС, Боян Новански, който беше адвокат, може да поиска да бъде възстановен като съдия или прокурор. В дебата се включи и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и посочи, че Новански не е бил магистрат, но до края на мандата законодателят може да предвиди и такава възможност за възстановяване.

Атанаска Дишева пък подчерта, че с охота ще подкрепи предложението за възстановяване на Елка Атанасова именно в АССГ. "Изненадана съм от решението на бивш член на ВСС да отиде в АССГ, защото той е в пъти по-натоверен съд. Адмирирам такова желание, защото показва, че колегата очевидно иска да работи", каза Дишева.

Другото прието и гласувано днес възстановяване, но след дълги спорове, беше на Милка Итова и Каролина Неделчева в Административен съд София-област (АССО). Милка Итова е работила преди това в Софийския градски съд, който е силно натоварен и има свободни места, но има желание да продължи кариерата си в АССО, който е по-слабо натоварен. Каролина Неделчева пък работеше в Окръжен съд-Варна и също иска да продължи в АССО, в който освен това имаше само една свободна бройка, но още вчера Пленумът на ВСС разкри втора.

В колегията днес последва дълъг дебат около това дали членовете ѝ имат оперативна самостоятелност при вземането на решение, или действат в условията на обвързана компетентност.

Даниела Марчева каза, че тази привилегия с избора на място за възстановяване е изключение от правилото и няма логика бивши членове на ВСС да не се връщат на местата, от които са дошли, когато там има и свободни места. Боян Магдалинчев опонира, че законът е такъв, а друг въпрос е колко е справедлив. Лозан Панов пък попита, какво щеше да реши колегията, ако всички бивши членове на съвета бяха заявили желание да бъдат възстановени в АССО.

Без спорове минаха всички предложения за възстановяване на бившите членове на съвета, които се връщат на местата, заемани от тях преди избора им: Соня Найденова и Мария Кузманова в СГС, Юлия Ковачева и Галина Карагьозова във ВАС, Калин Калпакчиев и Камен Иванов в САС и Димитър Узунов в Районен съд-Сандански. Без дебат колегията гласува и Даниела Костова да бъде възстановена на работа в Специализирания наказателен съд, въпреки че е била преди това съдия ОС-Варна.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
24
metf
|
нерегистриран
05 октомври 2017, 08:47
11
-3
Гнусното е , че каките и батковците много добре знаят натоварените съдилища - СРС , СГС , АССГ и повечето гледат да се отърват от тях . ЧЕТИРИ ГОДИНИ имаха с всички правомощия - да променят съдебни райони , да откриват и закриват съдилища , да назначават и преместват съдии. И какво направиха ЗА ДРУГИТЕ , за себе си много неща направиха . Сега се крият като мишки.

Гледам някой се изказал горе "съдия от СГС" , че Топалов влошил отношенията в съда . Не е виновен Топалов , нито тия преди него . Проблемът е в КАКИТЕ, които си налягаха парцалите за реформи и ходеха по хотели и командировки . Нищо не свършиха , а нещата на революция са при нас !
23
Те Рариум
|
нерегистриран
04 октомври 2017, 23:45
9
-4
До коментар [#22] от "нерегистриран":
Дали очакват с нетърпение във вас Юлия Ковачева и Галина карагозова, и дали съдиите от вас не се молят Атанаска Дишева да предпочете след 5 години нисконатоварена прокуратура
Ковачева и Карагьозова са корифеи.Ще им отива например данъчното отделение.......Те всичко могат и всякак го могат...и навсякъде го могаааат...Дишева също!
22
|
нерегистриран
04 октомври 2017, 23:00
13
-9
Дали очакват с нетърпение във вас Юлия Ковачева и Галина карагозова, и дали съдиите от вас не се молят Атанаска Дишева да предпочете след 5 години нисконатоварена прокуратура
21
съдия от СГС
|
нерегистриран
04 октомври 2017, 22:52
18
-3
Добре дошли на съдиите,които се възстановихте в СГС, много скоро ще разберете колко е натоварено в Търговско и в Гражданско отделение, колко различно е това което съществуваше като колегиалност и почтеност през 2012 г. и какви междуличностни отношения съществуват през 2017 г. между съдиите и зам. председателите. Но пак сте късметлийки, защото вече го няма КАЛОЯН ТОПАЛОВ.
20
|
нерегистриран
04 октомври 2017, 22:25
23
-4
М.ИТОВА, не се върна в СГС -Гражданска колегия, К.НЕДЕЛЧЕВА и Д.КОСТОВА не се възстановиха в Гражданската и Наказателната колегии на ОС-Варна,защото най вероятно поискаха да си отдъхнат и разочароваха съдиите, които ги избраха. Г.ГЕОРГИЕВА за да запази ведомствения апартамент поиска да дойде в АспНС,но все пак като наказателен съдия. Е.АТАНАСОВА избрана от професионалната квота на прокурорите,ако се налагаше отчет пред избралите я прокурори, какво щеше да каже най вероятно че е харесала професията на административен съдия. За М.ЛАЗАРОВА доста се писа по форумите, що за човек е, но нали си има приятели от медиите, лошите коментари веднага се трият. Д.УЗУНОВ показа висок морал за разлика от двете македонки. М.КУЗМАНОВА и С.НАЙДЕНОВА се връщат там откъдето са дошли в СГС- Търговска и Гражданска колегия,няма да им е лесно, но решенията им заслужават уважение, въпреки че няма на кого да дават отчет, бяха избрани от парламентарната квота. Равносметката е следната: ИТОВА,КОСТОВА и ГЕОРГИЕВА избрани от съдиите, не се върнаха там откъдето са дошли, АТАНАСОВА избрана от прокурорите, не само не се връща там откъдето е дошла, но и сменя органа -става съдия,от парламентарната квота - НЕДЕЛЧЕВА не се връща във ВОС,а ЛАЗАРОВА сменя органа.Значи по морални са тези от парламентарната квота, а не тези които избираме директно.
19
*******
|
нерегистриран
04 октомври 2017, 22:06
5
-2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
18
Дюнерджия
|
нерегистриран
04 октомври 2017, 21:58
14
-1
Имам свободно място в дюнерджийницата ми у "Обеля"-5. Предпочитам да го заемат бивши членове на ВСС. И за мияч на мазни тави ми се оваканти. Аз действам в условията на оперативна самостоятелност...
17
1
|
нерегистриран
04 октомври 2017, 21:31
9
-2
Гледам, Марчева се е изказала най-разумно, а останалите, щом са приели, че се дължи съобразяване с желанията на бившите членове къде искат да се върнат, не са имали друг избор освен да гласуват и прокурорите да станат съдии. Като считат, че действат в условията на обвързана компетентност, защото явно така излиза и след вчерашното им решение, което не игнорираха днес /а трябваше, защото то не беше от компетентност на Пленума/, то следва да назначат бивш районен съдия и във ВКС, ако поиска. Такава логика споделиха, та не разбирам напъните срещу Атанасова и Лазарова. Ако човек не е шизофреник, следва да се следва)))
16
|
нерегистриран
04 октомври 2017, 20:46
1
-16
Във великобритания съдиите не са юристи, и не получават заплата. Не става дума за журите, а точно за съдиите. Пощальони, месари, учители, ако имат повече свободно време могат да станат magistrates и да правораздават.
15
Pilat Pontiiski
|
нерегистриран
04 октомври 2017, 20:41
3
-6
Preki izbori za sadii. Az si izmivam ratsete . Narodat da sadi....
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно