Обновена  05 окт 07:40
Глухотата на институциите предизвика Марш за за европейско правосъдие

Марш за европейско правосъдие ще се проведе днес от 18 ч. пред Съдебната палата в София. Организаторите - инициативата "Правосъдие за всеки" съобщават, че до акцията се е стигнало след като институциите са останали глухи за призивите за диалог с гражданите по жизнено важни за държавата проблеми.

Идеята на протестиращите е да покажат, че не са съгласни да живеят в страна, която може да се нарече "пленена държава". "Призоваваме гражданите да застанат единни срещу системата, която заличава разделението на властите и ни отнема правото да живеем в демократична държава. Бъдете там с Вашите семейства и приятели, това засяга всички нас", призовават организаторите.

В призива си към гражданите организаторите заявяват, че трите власти са положили системни и координирани усилия да подчинят правото на политиката, съда - на прокуратурата, а хората - на олигархията, която се е настанила трайно в държавните институции.

"На спринт, на тъмно и в условията на тежък външен натиск Народното събрание промени Наказателно процесуалния кодекс, Закона за съдебната власт и Закона за опазване на околната среда в една категорична посока – абсолютна прокурорска власт, занижен съдебен контрол, отнемане независимостта на съда и ограничаване правото на защита", отбелязва още "Правосъдие за всеки".

Според организацията всичко това е било допълнено с постигането на почти пълен прокурорски контрол при избора на парламентарната квота в новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), където ще заседават 11 прокурори от общо 22 души в избираемия му състав. "Министерството на правосъдието и председателят на правната комисия в Народното събрание пък ампутираха напълно декларираната на книга воля и препоръката на ЕК за създаване на силен антикорупционен орган с разследващи функции, в чийто състав да влизат и независими прокурори. Те искат да оставят отново пълната власт и контрол на главния прокурор в корупционните разследвания", коментират още организаторите на протеста.

И допълват: "Канят се да ни отнемат и единствената съдебна защита от произвола на властта с явно дирижирания и предизвестен избор на председател на Върховния административен съд". Случаят с "държавната сопа", размахана над "Дунарит" и "Емко", и недопустимата прокурорска намеса там е най-яркото доказателство, че олигархията е осъществила "триединство на властите", посочва "Правосъдие за всеки" за финал.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно