Спряно е разследването на убийството на общинарка в Пазарджик
Спряно е разследването на убийството на общинарка в Пазарджик

Снимка: БГНЕС

Близо 3 г. след показното убийство на Татяна Стоянова в Пазарджик Софийската градска прокуратура, която наблюдава и ръководи разследването, спря наказателното производство за разкриване на тежкото престъпление, пише в. "24 часа".

До смъртта си на 12 януари 2015 г. 33-годишната Стоянова бе шеф на кабинета на кмета на Пазарджик Тодор Попов и ключова фигура в администрацията на общината. Въпреки мащабното разследване, в което са ангажирани оперативни екипи от дирекцията на националната полиция и техни колеги от Пазарджик, и което бе удължавано многократно от прокуратурата, самоличността на убиеца така и не бе разкрита.

Това е и причината досъдебното производство, образувано срещу неизвестен извършител, да бъде спряно, съобщиха от държавното обвинение. Оттам уточниха, че разследването е върнато на полицията за провеждане на допълнителни оперативно-издирвателни мероприятия. Ако се установят нови данни за убийството и самоличността на неизвестния килър, наказателното производство ще бъде възстановено.

Професионалисти в разследването на убийства обаче са скептични и допускат единствено, че след подобен продължителен период разкриването на подобно престъпление може да стане случайно. Все пак в рамките на 33-месечното разследване е събрана огромно количество информация.

Навръх имения си ден - 12 януари 2015 г., Татяна Стоянова излиза малко след 18 ч от сградата на община Пазарджик, както винаги последна. Пред входа я чака майка ѝ с букет цветя, за да я поздрави за празника.

Минути по-късно Стоянова вече е в джипа си Нисан "Кашкай" и пътува към апартамента си, в който живее сама. Жилището е в нова кооперация в кв. "Мостът на Лютата" в Пазарджик. Татяна бърза да се преоблече и приготви, защото е поканила приятели в местно заведение за имения си ден. Около 18,30 ч тя паркира джипа в гаража си. Прави 2 крачки и вижда пред себе си мъж с пистолет в ръка. Дали двамата са се познавали преди това и разменили ли са някакви реплики, едва ли някога ще стане ясно. В следващите секунди убиецът изстрелва 5 куршума в тялото на жертвата си.

Без да събере гилзите от пистолета си, неизвестният мъж изчезва от местопрестъплението. Куршумите пронизват Татяна Стоянова в гърдите, стомаха и главата и тя се свлича безжизнена до предната лява гума на джипа си. Въпреки че по това време кварталът е доста оживен, свидетели на убийството няма, тъй като гаражите са в задната част на кооперацията без видимост към улицата.

Отиващ към гаража си съсед вижда тялото на падналата жена и се обажда на тел. 112. Изпратеният на мястото автопатрул установява, че тя е мъртва и става въпрос за убийство. След минути мястото е отцепено от полицията, а новината за убийството на Стоянова се разнася мълниеносно из града.

На местопрестъплението за броени минути пристига и кметът на Пазарджик Тодор Попов, който си тръгва изключително разстроен, след като разменя няколко думи с полицаи. Образуваното досъдебно производство се ръководи от бившия окръжен прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева, която е дежурна в деня на разстрела и лично присъства на огледа на местопрестъплението. Тя е с богат опит в разплитането на тежки престъпления, беше обвинител по убийството на сестри Белнейски и внася в съда обвинителния акт срещу осъдения на всички инстанции като извършител Лазар Колев.

По време на огледа около тялото на Татяна Стоянова криминалистите намират 5 гилзи калибър 9 мм, взети са проби за ДНК и други анализи. При обиск в апартамента на убитата са намерени няколко плика с пари, общата сума е 4500 лв. На някои от тях е написано името на Татяна. Иззети са компютрите и мобилните телефони на младата жена за проверка на съдържанието им.

Версиите, по които тръгва разследването, са за нарушени финансово-икономически интереси, разчистване на сметки между партньори, любовна драма, отмъщение, неизпълнени сериозни ангажименти от страна на служителката на общината.

Анализът на престъплението сочи, че то е било старателно подготвено и най-вероятно е дело на професионалист. Жертвата е била следена известен период от време, вследствие на което убиецът добре е познавал графика и навиците на Стоянова. Въпреки многобройните разпити на хора от квартала не е открит свидетел, който да е чул изстрелите или да е видял съмнителен човек в района.

Балистичната експертиза установява, че убийството е извършено с преправен пистолет със заглушител. Експерти смятат, че пистолетът е бил сглобен от корпус на "Макаров" с цев от газов пистолет, която е гладка и не оставя следи по куршумите. На практика това прави оръжието неоткриваемо.

Никакви насоки към убиеца не дават и първите разпити на лица, близки до Татяна Стоянова. Проверени са и такива, за които има данни, че са имали конфликти с нея, дори на елементарно ниво. Някои от тях са подлагани на детектор на лъжата, но няма основания за съмнения в показанията им. Няма резултати и от прегледа на записите на видеокамери в района на престъплението. Не е открито и чуждо ДНК, което да даде следа към извършителя.

Изненадващо две седмици след убийството по заповед на главния прокурор Сотир Цацаров разследването е иззето от Пазарджишката окръжна прокуратура и прехвърлено в софийска градска. Оперативната работа по досъдебното производство е възложена на служители на Дирекция "Национална полиция" към МВР, към които е прикрепен и екип от областната полицейска дирекция в Пазарджик. Става ясно, че неочакваната рокада е извършена по молба на директора на полицията в Пазарджик Йордан Рогачев. Той се обърнал лично към главния прокурор с мотив, че така има по-големи шансове убийството да бъде разкрито.

В Пазарджик обаче общественото мнение е скептично настроено и коментарите за разкриване на убиеца са предимно негативни. Поради това всички са изненадани, когато в края на март 2015 г. в пленарната зала на Народното събрание в отговор на депутатско питане тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщава, че има установени лица, съпричастни към убийството на Стоянова. Тя пояснява, че разстрелът е свързан с финансово-икономически интереси. Казаното от Бъчварова обаче остана без потвърждение във времето и до момента официално заподозрени, задържани или обвинени за разстрела на 33-годишната жена няма.

Според официални данни от разследването на убийството в рамките на досъдебното производство са били разпитани близо 200 свидетели, но видимо и от това няма резултат. Всъщност някакви насоки със сигурност има, възможно е разследващите да са били съвсем близко до убиеца, но да не могат да съберат достатъчно сигурни доказателства, от които да последва обвинение.

В Пазарджик още от първите минути след разстрела на Татяна Стоянова, че и до момента малко хора вярват, че убийството ѝ някога ще бъде разкрито. Спряното наказателно производство въпреки уверенията, че полицията ще продължи да работи по случая, затвърждават мнението, че едва ли някога ще видим убиеца в съда.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
2
Суджук
|
нерегистриран
12 октомври 2017, 11:13
1
0
И най-вкусният суджук свършва!
1
|
нерегистриран
11 октомври 2017, 17:04
2
0
Суджуците знаят, ама не казват...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно