Обновена  11 окт 07:45
БСП ще спира шуробаджанащината с отхвърлен проект

БСП продължава кампанията си срещу роднинските и партийните назначения в общински и държавни структури с повторното внасяне на проекта си за закон за публичните предприятия. Целта на текстовете е да регламентират управлението на държавни и общински дружества с над 50% държавно или общинско участие, обясни депутатът Драгомир Стойнев. Той призна, че групата му се готви да внесе същия законопроект, който бе отхвърлен от мнозинството в миналото Народно събрание. Решението за повторното му предлагане е взето след разразилите се скандали с шуробаджанашки назначения в Хасково, Габрово и в "Булгартрансгаз".

"Радвам се, че на този законопроект отново му идва времето. В предишния парламент си направихме труда с огромни усилия да го предложим на всички народни представители. За съжаление тогава той бе отхвърлен", заяви Стойнев. Според депутата партията му го предлага отново, защото е "изключително важно на тези постове да има знаещи, можещи, компетентни хора, които ги заемат единствено и само чрез конкурс". "Тези хора ще могат да бъдат сменени единствено и само ако не изпълняват бизнес плана, който е залегнал при тяхното назначение", допълни Стойнев.

В мотивите към миналия законопроект, внесен от БСП, се казваше, че действащото законодателство в сферата е "разпокъсано и без необходимата систематичност" и че уредбата се намира в "различни по ранг нормативни актове". Вносителите тогава не се занимаваха изобщо с хипотезата, че бордовете на публичните предприятия могат да се превърнат в хранилка за партийни кадри, каквато аномалия се наблюдава в Хасково, Габрово и "Булгартрансгаз". Законопроектът изтъкваше доста общо, че има за цел да "създаде законова основа за провеждане на открити процедури за номиниране, обсъждане на кандидатурите и прозрачен избор на компетентни ръководства". При отхвърлянето му м.г. шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че в сегашното законодателство няма празноти, а по-скоро има "неразбиране на съществуващите разпоредби".

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно