Прокуратурата отказа разследване
Елена Йончева не е разгласила държавна тайна за граничната ограда
Елена Йончева не е разгласила държавна тайна за граничната ограда

Снимка: БГНЕС

Депутатката от БСП Елена Йончева не е разгласила държавна тайна с изнесената информация, че граничната ограда в района на Хасково е едноредова. От Софийската градска прокуратура (СГП) съобщиха, че са отказали да образуват досъдебно производство срещу Йончева по сигнала на вицепремиера Валери Симеонов, тъй като изнесената от депутатката информация е публична и преди това е била оповестена и от служебния вътрешен министър Пламен Узунов.

През юни Йончева показа пред медиите снимки и коментира, че оградата по българо-турската граница и конкретно в района на Хасково е едноредова. Валери Симеонов се възмути, че думите ѝ поставят под риск националната сигурност на страната и дават насока на имигрантския поток.

Той подаде сигнал в прокуратурата и СГП е възложила проверка на ДАНС дали с разпространяването на информацията са последвали значителни вреди за държавата, риск за националната сигурност на страната, дали е разгласена държавна тайна или съобщена поверена информация. Последвало е снемане на писмени обяснения, изискана е била информация от "Гранична полиция", Министерския съвет, ДКСИ и др.

В крайна сметка прокуратурата е стигнала до извод, че Йончева не е извършила престъпление, тъй като разпространената формация е публично достъпна и почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при проведеното на 3 май заседание на Народното събрание.

"Информацията за инженерно възпрепятстващо съоръжение (ИВС) и прилежаща инфраструктура по българо-турската граница не представлява  класифицирана информация. Не е класифицирана и информацията относно проектирането (извършено от публична фирма), заготовката на материалите (също от публични фирми) и последващото изграждане на аналогично ИВС от Българската армия през 2014 г. в района от Гранична пирамида (ГП) 206 до ГП 268 по същата граница", посочат от държавното обвинение.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
4
Сега и завинаги
|
нерегистриран
11 октомври 2017, 23:53
0
0
В разградената държава тайни няма. То като образуваха пък дело щяха да я осъдят ли? Сещам се за един подобен случай преди време фето тъй го осъдиха горкия, та да заплачеш. Вие сетихте ли се?
3
а
|
нерегистриран
11 октомври 2017, 14:48
5
-1
До коментар [#1] от "Dx":
Политиците да спрат с образуване на подобен род дела и преписки . Все пак има много по-важна работа за вършене от занимаване с техните словесни престрелки , обиди , клевети и т.н .
Ако не спрат с това,те просто незнаят какво друга да правят!
2
|
нерегистриран
11 октомври 2017, 13:30
5
-5
В смисъл, че се е оказало, че публикациите на топ-журналстката на са никаква сензация, а са били бездарно преразказване на съвсем изтъркани от употреба новини?
1
Dx
|
нерегистриран
11 октомври 2017, 12:26
13
-1
Политиците да спрат с образуване на подобен род дела и преписки . Все пак има много по-важна работа за вършене от занимаване с техните словесни престрелки , обиди , клевети и т.н .
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно