Софийската адвокатска колегия отбеляза 120 години от създаването си
Софийската адвокатска колегия отбеляза 120 години от създаването си

С молебен и тържествено заседание на Софийския адвокатски съвет днес столичните адвокати отбелязаха 120-годишнината от създаването на колегията. Те бяха уважени от депутати, председателя на ВАС Георги Колев, зам.-председателката на ВКС Павлина Панова, представляващия ВСС Боян Магдалинчев и шефката на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

На 11 октомври 1897 г. е проведено първото Общо събрание на софийските адвокати. С него на практика е поставено началото на самостоятелното съществуване и самоуправлението на Софийската адвокатура и е избран първият адвокатски съвет, с председател адвокат Димитър Греков.

Председателят на САК Ивайло Данов заяви при откриването на днешното тържествено заседание в зала "България", че приносът на българските адвокати за развитието на доктрината и практиката е безспорен, но открои специално ролята им за демократичното развитие на страната.

"Адвокатите никога не са били пасивни при неблагоприятни обществени промени, те са носители на законността и бранители на човешките права", каза Данов. И подчерта, че адвокатите носят отговорност пред историята, защото в много случаи се явяват обществен двигател на важни процеси. "Адвокатите имат ясно съзнание за своята обществена мисия и отговорност", заяви Ивайло Данов и посочи, че адвокатурата е гилдията, излъчила най-много министър-председатели на България - 14, от Драган Цанков до Филип Димитров.

Той припомни още, че в първите правителства на България в края на 19 и началото на 20 век поне половината от министрите са били адвокати, а в някои, като това на Петко Каравелов от 1901 г., почти всички членове на кабинета са били от адвокатурата.

Той специално изтъкна приноса на Димитър Греков - първия председател на Софийския адвокатски съвет. И припомни впечатляващата му биография пред събралите се на тържественото заседание, тъй като Греков е и първият председател на Върховния съд на България и първият министър на правосъдието на страната.

Ивайло Данов посочи, че провеждането на учредителното събрание преди 120 години е довело до еманципирането на софийските адвокати от съда. До 11 октомври 1897 г. Общото събрание на съдиите от Софийския окръжен съд е налагало дисциплинарни наказания на адвокатите, а от този момент дисциплинарната власт е преминала в избрания първи адвокатски съвет, който е поел и защитата на професионалните интереси  на адвокатите.

Преди 120 години колегията в София е обединявала 90 адвокати, като едва 59 от тях са били с юридическо образование. Днес столичните адвокати са 6036. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
3
Адвокат
|
нерегистриран
15 октомври 2017, 12:40
1
0
Червената Ралица Негенцова като всеки комунист продължава да разединява българската адвокатура. Схеми, простотии... до безкрай! Голям срам е това Ралица да е председател на ВАС. Един език не знае тая. Да не говорим за простакелското й селско поведение!
2
|
нерегистриран
11 октомври 2017, 16:58
7
-3
Няма да намалеят, колега, няма. Докато има на кого да се носят куфарчетата и кой да ги пълни.
1
Марко
|
нерегистриран
11 октомври 2017, 16:52
10
-2
Честито и дано "преносвачите на куфарчета" и "посредници за услуги..." да намалеят за сметка на знаещите,можещите и практикуващите тази благородна професия!

От мен наздраве
и поздрав с песента: "Адвокате" :)

https://www.youtube.com/watch?v=5qV45kIgkg0
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно