На първо четене в правната комисия
Приеха промените в ЗСВ, но с уговорка за редакция за бонусите за спецправосъдието
Приеха промените в ЗСВ, но с уговорка за редакция за бонусите за спецправосъдието

Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт, но с изричната уговорка, че ще се прецизира текстът за бонуса от до 6 заплати в спецправосъдието. Не стана ясно точно каква ще бъде редакцията, но гласуването мина със 17 гласа "за" и 2 "въздържали се".

Както вече "Правен свят" писа, депутати предлагат допълнителна алинея в чл. 233 от ЗСВ, която да гласи: "Съдиите в апелативния специализиран наказателен съд, в специализирания наказателен съд, прокурорите в апелативната специализирана прокуратура, в специализирана прокуратура и следователите в следствения отдел на специализираната прокуратура получават допълнително възнаграждение на всяко тримесечие, в размер, определен по утвърдени от съответната колегия /пленума/ на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, но не повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно". Сходна разпоредба има и за служителите в специализираните съд и прокуратура.

Срещу този текст имаше сериозни възражения от присъстващите на заседанието на правната комисия представители на Върховния касационен съд.

Зам.-председателката на ВКС Павлина Панова обясни, че въвеждането на допълнителни бонуси за магистратите от спецправосъдието ще ги конфронтира с колегите им от системата и това няма да доведе до положителен тласък в развитието на правосъдието. "Притеснявам се, че това ще бъде стимул за хора без определени професионални възможности, които ще се стремят да станат магистрати само заради допълнителните възнаграждения. Надявам се да са малък брой, но допускам, че няма да е така. Да не ги превръщаме в специални, в богопомазани, с по-добри битови условия и т.н., каквито другаде няма и да им дадем възможност за допълнителни задължителни до 6 заплати", каза още Панова.

Тя даде и следния пример - магистрат от спецсъда ще гледа дело за присвоително престъпление по чл.201 от НК срещу кмет и ще получава повече пари от колегата си от друг съд, който също ще гледа дело за присвоително престъпление, което може да е по-тежко, но понеже субектът не е кмет, ще взима по-малко пари. За какво ги възнаграждаваме, защото ще гледат дела спрямо определени субекти?, попита Панова.

Тя добави, че делата от спецсъда ще стигнат и до ВКС. "Съдиите, които там ще ги гледат и също са натоварени, не трябва ли да получат стимул, къде отива справедливостта?", попита Панова. И заключи: "Един съдия, за да е справедлив, не му е нужно да има по-високо възнаграждение".

Панова изрази притеснението си от това разделение, което се предлага. Зам.-шефката на ВКС припомни и как е бил запълнен съставът на спецорганите при формирането им. "Нека сега новите щатове да не бъдат запълнени от хора, които ще бъдат водени от желание за по-висока заплата, а от хора професионалисти, знаещи и можещи, а не заради пари", каза още тя и призова да не се създават конфронтации между магистратите.

Заместник-главният прокурор Мария Шишкова изрази позицията на държавното обвинение, която е положителна за тази промяна. Тя каза, че и в момента има вид стимул за софийските съдилища и за спецорганите и тя е, че са с по-високи рангове, а сегашното предложение ще бъде за допълнителни възнаграждения за резултати от работата им.

"Какво значи резултат? В миналото провалени дела се наричаха онези, по които имаше оправдателни присъди, надявам се сега да не е така. Резултат може да е това, че един съдия гледа 120 дела, а друг - 20. Резултат е и това, че има осъдителна присъда. Това означава ли, че те ще бъдат стимулирани, за да има повече осъдителни присъди. Нали разбирате порочността на тази теза. Това е страшно", отвърна Павлина Панова.

Тя предложи въпросната разпоредба да бъде изключена от проекта, да се запази сегашното положение и ВСС да определя дали на някого трябва да се дават бонуси или не. И после попита - ако се стимулират магистратите за резултати, какво общо имат съдебните служители от спецорганите, за които също се предлага допълнително възнаграждение.

Филип Попов (БСП) изрази опасенията си, че отпускането на бонуси ще доведе до демотивация сред останалите магистрати. Не може да толерираме едните, за сметка на другите, каза той.

Явор Нотев (Обединени патриоти) призна, че след като е чул аргументите на съдия Панова, смята, че текстът трябва да бъде прецизиран, дори може да отпадне. Призна и друго – че както е написана разпоредбата, означава, че тези бонуси са задължителни.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов се съгласи, че текстът подлежи на редакция и прецизиране.

Това бе и единстваната разпоредба, по която имаше спорове. Текстовете за командироването бяха подкрепени от всички депутати.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
25
до 4 и 23
|
нерегистриран
13 октомври 2017, 15:19
4
0
Колеги,
проблемът е, че вече сайтът укрива новини, мнения, позиции.
Очевидно е, че има реакция на съсловната органзация по приетите на първо четене изменения в ЗСВ.
Но няма кой да я публикува, не и Правен свят. Да се замислим, дали да продължим да го четем.
Мразя да ме манипулират евтино, както и 90 процента от читателите тук.
24
Марко но не магаре
|
нерегистриран
12 октомври 2017, 16:41
8
-15
Преди доста години успях безпроблемно и без връзки , но с много акъл и четене да стана съдия в София . Преди мен слушах какво говорят кандидати за прованса и ми беше тъжно и съжалително за комисията . Е , виждам , че някой все пак са вързали тройката и са станали съдии. Сега са пуснали шкембета и се изживяват като "фактори" на село .

Дали са станали по-умни от лов и риболов и копаене на домати ? Едва ли . Простотията в този форум и отношението им на завист към колегите от София го доказва. Посредствените хора винаги ще се оправдаят с липса на връзки , те дори няма да заподозрат колко са зле. Ясно , че и едно време на конкурса "всичко са си казали".

Поне не бъдете толкова злобни , акълът е наследствен , но добродетели могат и да се формират с времето.
23
ССБ
|
нерегистриран
12 октомври 2017, 16:12
6
-2
Тъй като някой беше питал няма ли ССБ да реагира, а не виждам това да е отразено, давам линк:
http://www.judgesbg.org/bg/component/k2/item/1339-становище-относно-внесения-на-05-10-17-проект-на-зид-на-зсв.html
22
киликандзер
|
нерегистриран
12 октомври 2017, 15:51
18
-2
Законова възможност, предвидена нарочно, че в специализираните съдилища да вземат повече пари. Г-да, дайте малко по-сериозно - там гледат средно по 2 дела месечно. И за тая синекура ще им дадете право да прибират още 6 заплати?!?? Смърди на поръчков съд, та се не трае ...
21
|
нерегистриран
12 октомври 2017, 15:40
4
0
Като си говорим за законопроекти - оня, по който бяха направи последните промени в ЗСВ за декларациите се оказа, че е без подписи и имена на вносителите (поне на скана на сайта на НС няма такива).
http://www.parliament.bg/bills/44/754-01-35.pdf
Явно ще да е правен в офиса на някой олигарх и направо е входиран, без да си правят труда да го дадат за подписване. Но нали е даден за изпълнение от правилния човек, никой не е правил ингел че това не е никакъв законопроект, а набързо е прокаран и прогласуван, за да се изпълни поръчката.
20
|
нерегистриран
12 октомври 2017, 15:12
9
-5
Със спецорганите си остава факта, че желаещите не са особено много. Тъй че няма нищо лошо в това там да има по-високи заплати. Заплати, а не персонални бонуси за изпълнени поръчки - най-често оправдателни присъди на ВИП-крадци. За разлика от софийските съдилища, за които борбата за място е най-голяма, но въпреки това те са по-добре платени от всички останали органи в страната, вкл. и от тези в големите градове, където натовареността и делата са също много и тежки. Тъй че по-скоро по-основателно е да се постави въпроса откъде-накъде тези в София взимат повече от равните по степен органи в страната. Защото в разни години в много съдебни органи в страната имаше незает щат, но в София и тогава имаше борба за място. София да не е Рим, дето е завоювал провинции, та тези там да са нещо повече от останалите в страната.

А за изказването, че в съдебната система не трябвало да се пита за заплата - е, не всички си имат по някой Черен лебед, та той да вади големите пари, а поста да се използва само за властово подпомагане на семейния бизнес. Що ли не се изненадвам откъде идва подобно изказване. Няма да се изненадам ако и някой държавен лидер се съгласи с дамата, щото и той си има Лебед с банка, която има един и същ управител с една фондация.
19
Марко
|
нерегистриран
12 октомври 2017, 13:53
6
-2
До коментар [#7] от "Марко":


Ух, уморих се да слушам колко е тежко,страшно и опасно да си магистрат в София!

Аз зная ,че всичко е "между ушите под косата" т.е. в ума и когато не сте готови,ама наистина не сте готови да доминирате и да контролирате ума си той прави т.нар."призрачни проекции" ,които описвам в един от новите си бесцелъри.

Ето няколко добри съвети :

1. Престанете да мислите ,че сте зле ,тъй като наистина ще се чувствате и ще станете зле;
2. Престанете да мислите ,че сте "свръх натоварени" ,а го приемете като "малко повече работа" за прилични за Р.Б.пари,
3. Уплътнявайте т.нар."работно време" с работа ,доколкото е възможно ,за да имате повече лично и свободно такова,
4. Не пишете актове вкл.съдебни тип "романи",защото в 2-5 листа се хваща и най-големия казус и
5. Усмихвайте се повече и се дръжте любезно не само у дома ,а и на работното си място. :)

Гарантирам ,че ако спазвате поне 3 от тези "съвети" няма да страдате и да се чувствате толкова онеправдани. :)


Уважаеми,

опитайте да приложите поне 3 от горните ми съвети и ще разберете ,че ще преодолеете почти 99%-та от настоящите си проблеми и ядове.
Много са простички ,но са изпитано ефективни поне 30-на години. :)
18
|
нерегистриран
12 октомври 2017, 13:06
11
-3
До коментар [#16] от " ":
Колега, като искате да вземате "големите" пари, преместете се в София. А за още по-големите пари - открива Ви се прекрасна възможност за спецовете...


Няма как да стане. За преместване в София са нужни връзки.
За провинцията не чак толкоз.
Та заповядайте "на почивка", щом смятате, че там е така.
17
|
нерегистриран
12 октомври 2017, 13:05
17
-1
Този бонус е израз на най- несправедливото, житейски неоправдано, непрофесионално, нелогично и несправедливо решение на управляващите.
Няма по-голяма гавра със справедливостта от него.
То прави категорична заявка за това, кои са лицата, които са и ще бъдат назначени в специализираните съдебни органи и че те ще бъдат по-послушни от останалите си колеги, защото ги очаква допълнително възнаграждение.
На кой изобщо му хрумна подобна идея?
На КОЙ???
16
|
нерегистриран
12 октомври 2017, 11:46
6
-6
До коментар [#14] от "до 5":
Колега, като ти е много работата и си много натоварен в София, премести се в провинцията. Там ще ти е по-спокойно!!!!!
Колега, като искате да вземате "големите" пари, преместете се в София. А за още по-големите пари - открива Ви се прекрасна възможност за спецовете...
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно