Обновена  12 окт 07:51
Съдебният съвет ще реши какво да прави с избора за председател на Върховния административен съд

След като миналата седмица се осведоми, че президентът Румен Радев е върнал процедурата за избор на председател на Върховния административен съд, Висшият съдебен съвет (ВСС) днес и ще обсъди какво да предприеме.

Съставът трябва да обсъди дали да прегласува само избраният Георги Чолаков, дали да прегласува и двамата кандидати - Чолаков и Соня Янкулова, или да открие изцяло нова процедура. Указът на Радев, с който процедурата се връща в съвета, беше публикуван в броя на "Държавен вестник" от петък.

Според Закона за съдебната власт "когато президентът на републиката откаже да назначи предложен от пленума на Висшия съдебен съвет кандидат и няма повторно направено предложение за същия кандидат, новият избор се извършва при условията и по реда на ал. 1 - 12".

Според Правилата за избор на председателите на ВКС и ВАС и главен прокурор, приети от предишния състав на ВСС, ако президентът не подпише указа, тогава се пристъпва към откриването и провеждането на изцяло нова процедура.

Миналата седмица представляващият съдебният съвет Боян Магдалинчев и бивш заместник-председател на ВАС, който публично заяви, че ВСС трябва само да прегласува, каза, че крайното решение ще бъде взето от съвета.

Георги Чолаков, който междувременно зае мястото на Боян Магдалиннчев, беше избран на 11-ти септември от стария Висш съдебен съвет с 20 гласа "за". За Соня Янкулова, съдия от ВАС гласуваха петима от членовете на съвета. Мотивът, с който Радев върна процедурата, беше че е трябвало новият кадрови орган на Темида, да проведе избора.

Възможно е съветът да реши да прегласува само Чолаков и той да не събере необходимите 17 гласа "за". Тогава процедурата ще започне отначало.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно