Обновена  12 окт 07:52
Индийският Върховен съд криминализира секса с непълнолетни омъжени момичета

Индийският върховен съд постанови, че даден мъж би извършил изнасилване при полов акт със съпругата си, ако тя е на възраст между 15 и 18 години. Решението се определя като знаково и ще засегне милиони непълнолетни булки, предаде "Ройтерс".

Възрастта за навършване на пълнолетие в Индия е 18 години. Според закона полов акт с жена под 16 години следва да се разглежда като изнасилване, без значение дали е по взаимно съгласие. Досега изключение се правеше за актове между съпруг и съпруга, чиято възраст е между 15 и 18 години.

Съгласно решението на съда възрастта на пълнолетие е 18 години и тази възрастова граница важи "за всякакви цели". То беше постановено по иск, заведен от "Независима мисъл", неправителствена организация, бореща се за криминализиране на половите актове с непълнолетни съпруги.

Пред "Ройтерс" адвокат на организацията изрази задоволство от решението. Представителят на държавата по делото отказа коментар.

В решението си съдът уточнява, че то не бива да се прилага при заварено положение и че се основава на индийския Закон за забрана на детските бракове. Макар и незаконни детските бракове са често явление в Индия, отбелязва "Ройтерс". Изнасилването от съпруг не се смята за престъпление.

Също така днес се отбелязва Международния ден на момичето. Това е инициатива на ООН, която цели да привлече внимание към проблемите на децата от женски пол в международен мащаб: неравният достъп до образование и здравеопазване в световен мащаб, както и насилието срещу жените, включително браковете на мъже с непълнолетни момичета, които се практикуват на много места по света.

В световен мащаб на всеки седем секунди едно момиче под 15-годишна възраст е принудено да се омъжи, показват данните на хуманитарната организация "Спасете децата".

Всяка година 15 млн. момичета се омъжват, преди да навършат 18 г. В развиващите се страни това е едно момиче на всеки три. Около 700 млн. жени и момичета в цял свят са сключили брак, преди да навършат 18 години.

Според прогноза на ООН до 2050 г. около 1.2 млрд. непълнолетни може да бъдат принудени да се омъжат, като сред основните причини за това са бедността и кризите.

Живеещите в конфликтни зони деца са в най-голяма опасност – много от семействата им ги омъжват рано с надеждата, че така ще са в безопасност. Международната организация "СОС Детски селища" предупреди миналия май, че все повече деца бежанци биват принудени да се омъжат против волята си, като особено уязвими са сирийчетата.

Бедността също е фактор – в Нигерия 40% от най-бедните момичета встъпват в брак преди 15 г. на фона на 3% от най-богатите. Най-високият брой омъжени непълнолетни е регистриран в Индия – 24.6 млн. Страните с най-ниска възраст на децата булки са Афганистан, Йемен, Индия и Сомалия.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
1
|
нерегистриран
12 октомври 2017, 08:41
0
0
Че сред тъмнозелените в България -момиче на 17г е твърде старо. Вече трябва да е баба.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно