По сигнал на Антон Тодоров
СГП отказа да разследва началника на кабинета на президента
Администрацията на държавния глава е спазила всички изисквания на Закона за защита на класифицираната информация
СГП отказа да разследва началника на кабинета на президента

Началникът на кабинета на президента Иво Христов, снимка: president.bg

Софийска градска прокуратура отказа да образува наказателно производство по сигнал от бившия депутат Антон Тодоров, съдържащ твърдения за допуснати нарушения на Закона за защита на класифицирана информация от началника на кабинета на президента – Иво Христов, поради липса на данни за извършено престъпление и недопускане на нарушения на ЗЗКИ и ППЗЗКИ, съобщиха от държавното обвинение.

В сигнала си Антон Тодоров е посочил, че при изпълнение на възложените му функции в качеството му на член на "Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет", се е запознал със секретна шифрограма от Посолството на България във Вашингтон. Шифрограмата била адресирана до началника на кабинета на президента Румен Радев – Иво Христов, а последният няма достъп до секретна информация, установено от ДКСИ.

По този сигнал прокурор от СГП е извършил лична проверка, при която е установено следното:

На 26.02.2017 г. в администрацията на президента е постъпила грама от МВнР, съдържаща класифицирана информация, представляваща "държавна тайна", маркирана с гриф за сигурност "секретно". Документът е регистриран в съответния входящ регистър и е предоставен на главния секретар на администрацията на президента Димитър Стоянов.

В хода на проверката е установено, че макар в документа, съдържащ класифицирана информация да е посочено име на получател - Иво Христов – началник на кабинета на президента, този документ не му е предоставян от регистратурата, тъй като Христов няма достъп до класифицирана информация и не е преминал съответните изискуеми по закон обучения. Фактът, че е посочено конкретно лице като получател върху документ, съдържащ класифицирана информация не задължава служителите от регистратурата да му го предоставят.

Установено е от Софийска градска прокуратура, че независимо дали документът е адресиран до началника на кабинета, в случай, че съдържа класифицирана информация, той се докладва на главния секретар, каквото е сторено и със секретната грама.

В администрацията на президента са спазени всички изисквания на ЗЗКИ и ППЗЗКИ и не са установени нарушения при обработването и съхраняването на класифицирана информация, както и условията и реда за предоставяне на достъп до нея.

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
Няма коментари към новината.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно