Обновена  25 окт 16:20
Петима от Прокурорската колегия на ВСС предлагат
Борислав Сарафов за директор на НСлС
"Ползва се с авторитет на колега с открит характер, който умее да търси и носи отговорност", гласят част от мотивите на единствената кандидатура
Борислав Сарафов за директор на НСлС

Главният прокурор Сотир Цацаров и единственият кандидат за директор на Националното следствие Борислав Сарафов, снимка: архив, БГНЕС

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов е единственият кандидат за директор на Националната следствена служба (НСлС). 

На основание чл. 174, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) номинацията бе издигната от петима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), сред които и главният прокурор Сотир Цацаров. Останалите четирима са – Евгени Диков (доскорошен директор на НСлС – бел.ред.), Даниела Машева, Пламен Найденов, Пламена Апостолова. 

Постът директор на следствието бе овакантен на 3 октомври т.г., когато Диков встъпи в длъжност като член на ВСС от квотата на следователите. Изслушването и гласуването на кандидатурата на Сарафов ще е на 6 декември. За да бъде избран, той трябва да получи подкрепа на поне 8 от 11-те членове на Прокурорската колегия. В случай че бъде избран за директор, Сарафов ще запази поста си и на заместник главен прокурор. Според ЗСВ, административният ръководител на НСлС има статут на заместник на обвинител №1. Директорът на следствието има мандат от пет години. 

В процедурата по избор на нов състав на ВСС Борислав Сарафов бе номиниран за член на Съвета от 31 прокурори. Заместник главният прокурор обаче оттегли сам кандидатурата си за изборен член на кадровия орган. 

Цялата професионална биография на Борислав Сарафов е свързана с правоохранителните органи. Бил е служител на Главно управление на местата за лишаване от свобода, следовател в Окръжна следствена служба – София, заместник районен прокурор на Сливница, прокурор в Софийската окръжна прокуратура и във Върховната административна прокуратура. От 2007 г. до 2011 г. е прокурор във Върховната касационна прокуратура в отдел "Противодействие на организираната престъпност". Награден е с почетна грамота за ефективна работа от директора на ФБР Робърт Милър. В периода 2011-2013 г. е ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. 

Като следовател Сарафов е работил по разкриването на първата нарколаборатория у нас – "Опицвет" и по престъпната дейност на един от емблематичните криминални герои – Боян Петракиев – Барона. Като прокурор през последните десет години Сарафов е участвал в работата по редица разследвания за убийства, корупция и търговия с наркотици, част от които са приключили с ефективни осъдителни присъди. Сред тях са разследванията срещу групата на "Килърите", Златомир Иванов – "Баретата", Братя Галеви, Атанас Мъндев от "Клуб 777", Стефан Бонев – Сако, Огнян Атанасов.

Професионалното развитие на Сарафов се свързва и с успешните разследвания за корупция по високите етажи на властта – делата срещу двама бивши депутати от ДПС Гюнер Сефер и Митхат Табаков. 

Името на Борислав Сарафов се свързва и с разследването на тежката железопътна катастрофа на гара Хитрино на 10 декември 2016 г., при която загинаха 7 души.

Именно днес Окръжната прокуратура в Шумен внесе обвинителен акт срещу двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков. Напрегнатата обстановка след инцидента в Хитрино, породена от евекуацията на населението и обществените очаквания за бързо изясняване на причините, довели до катастрофата, стана причина за конфликт между разследващите органи. 

Следователят от Националното следствие Страхил Каменички заведе дело за обида срещу Борислав Сарафов. Каменички се почувствал засегнат от думите на заместник главния прокурор, че "цяла България знае, че са безделници, деквалифицирани и мислят само за ишиас и лумбаго". Сарафов казал на Каменички, че има заешко сърце, тъй като не бил повдигнал обвинение на двамата машинисти. Съдът в Шумен прекрати делото срещу Сарафов, тъй като по Конституция заместник главният обвинител се ползва с функционален имунитет.

Няколко месеца по-рано, дознателка от Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) бе завела две дела срещу Сарафов, с мотива че й е оказван натиск по разследване срещу строителна компания. След като прокурорът и служителката на МВР изясниха отношенията си, антимафиотката оттегли съдебните си искове.

Запознати с двата казуса коментираха, че те са преекспонирани излишно, а с действията на заместник главния прокурор е целял единствено ускоряване на разследванията. Едно е сигурно, че ако бъде избран за директор на Националната следствена служба, Борислав Сарафов ще подобри работата на институцията.

В този дух звучат и част от мотивите на петимата номинирали Сарафов. "Познаваме го като изявен професионалист с познания и опит. Ползва се с авторитет на колега с открит характер, който умее да търси и носи отговорност. С поведението си показва решителност и отстоява позициите си, а в работата си се отличава с компетентно отношение, поради което очакваме бъдещата му стратегия за административното и организационно управление да отговори на потребностите на следователите и на съдебната система като цяло", пишат Диков, Цветанова, Найденов, Цацаров и Машева. 

Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
58
анонимен
|
нерегистриран
27 октомври 2017, 21:31
7
-1
Идеален ход...Сарафов отива трета глуха, ходещите мощи- следователи в НСлС почват да се раздвижват и търпят обиди в синхрон със заплатките от по 4500, а Яско получава нагледен урок и отива да разследва на Монтевидео !!!
53
До 54
От тая трета глуха има двама членове в настоящия ВСС. Ходещите мощи нямат против да се раздвижат, или пък имат избор да се пенсионират.А що се отнася до обидите, то няма да има повече такива, защото и двете страни са си взели поука. Всичко ще е окей. Сарафов е достатъчно амбициозен и вярвайте ми, ще има изненади, но само в полза на Националната следствена служба.
57
|
нерегистриран
27 октомври 2017, 11:47
5
-1
Странно! Още няма съобщение от пресцентъра, че е станала грешка и вместо да напишат, че щели да пенсионират Сарафов и да започнат да събират предложения за шеф на следствието са написали, че Сарафов е предложен за шеф на следствието.
56
Чистата истина
|
нерегистриран
26 октомври 2017, 20:49
6
-4
До 51...Прав си! В ГДБОП се говори, че Каменички ходи в Гърция и Турция, горкият, докато разследващата полицайка само по Малдивите и Бали! ;)
55
?
|
нерегистриран
26 октомври 2017, 20:39
6
-2
Ясно че Главния се чисти от Сарафов, но по любопитно е взел ли е съгласието на Пеевски или го дразни с тази рокада
54
Абсолютна давност...
|
нерегистриран
26 октомври 2017, 20:31
8
-4
Идеален ход...Сарафов отива трета глуха, ходещите мощи- следователи в НСлС почват да се раздвижват и търпят обиди в синхрон със заплатките от по 4500, а Яско получава нагледен урок и отива да разследва на Монтевидео !!!
53
До 51
|
нерегистриран
26 октомври 2017, 20:26
2
-1
Явно клюки различни. При нас се чу, че похваления от теб ги е взел, а и по му приляга!
52
BG-fil
|
нерегистриран
26 октомври 2017, 20:21
3
-1
#51 Аз чух за 6 милиона, и гаранция от БНБ че ще бъдат изплащани в продължение на 10 години+ южния склон на Родопите с една ферма за кашкавал.
51
|
нерегистриран
26 октомври 2017, 16:51
8
-10
Ако стане той, най-накрая мързеливците в НСлС ще видят зора. По отношение на разследващата полицайка - защо не попитате самите полицаи в ГДБОП,веднага ще ви кажат какви пари са се опитали да си делнат деликатната разследваща и някой вече натирени нейни шефове-говори се за сума от около 600 000евра, а по отношение на Каменички - готин човек, но в последните 20 години само това - ако го послушаш разказва негови случаи от 80-те години, когато за последно явно е работил, а за ежедневието си обикновено говори, че е бил на почивка в Гърция и след ден заминава за Турция на почивка.
50
Вишински
|
нерегистриран
26 октомври 2017, 15:18
6
-2
От всички останали е най-добре ... па макар да има хиляди по-подходящи от него за поста извън системата на ... МВР и следствието.

49
Екстрасенс
|
нерегистриран
26 октомври 2017, 14:55
9
-4
Какво ли му е сега на бившия фатмак от УБО, несполучил адвокат и настоящ псевдоследовател от НСС...pd25e2
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно