Обновена  27 окт 16:22
С питане до Конституционния съд
Пленумът на ВКС се обяви срещу прехвърлянето на делата за корупция в Специализирания съд
Мнозинството от съдиите са подкрепили Светла Димитрова за заместник на Лозан Панов
Пленумът на ВКС се обяви срещу прехвърлянето на делата за корупция в Специализирания съд

На заседание на Пленума на Върховния касационен съд (ВКС) е взето решение за сезиране на Конституционния съд (КС) заради поправките на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които предвиждат от 5 ноември 2017 г. делата за корупция по високите етажи на властта и срещу магистрати да се разглеждат не от Софийския градски съд (СГС), а от Специализирания наказателен съд (СпНС). Промяната в НПК бе гласувана в края на първата сесия на 44-то Народно събрание. 

Мнозинството от върховните съдии са на мнение, че промяната на подсъдността на престъпленията срещу високопоставени служители на държавната администрация, както и срещу съдии, прокурори и следователи, противоречи на основния закон, коментираха пред "Правен свят" магистрати, участвали в заседанието на Пленума на трите колегии на ВКС. Освен това върховните съдии били възмутени от решението на депутатите да дадат повече правомощия на специализираните магистрати, още повече, че анализи именно на Наказателната колегия на ВКС са разкрили неефективната работа на спецправосъдието от неговото създаване преди пет години.  

На днешния Пленум на ВКС е решен и друг казус - възникналият конфликт между председателя на ВКС Лозан Панов и досегашния му заместник и ръководител на Гражданската колегия Красимир Влахов. Мнозинството от върховните съдии са подкрепили Панов в искането му да предложи за одобрение от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за негов заместник - кандидатурата на съдия Светла Димитрова, която е ръководител на Трето гражданско отделение на съда. Дори Красимир Влахов е гласувал в подкрепа на Димитрова. Въпреки това, Влахов е отказал да подаде оставка като досегашен заместник-председател на ВКС, заради начина, по който Лозан Панов се е опитал да го смени, включително чрез прекъсване на заседание на Общото събрание на съдиите от Гражданското отделение на ВКС. 

Час след информацията на "Правен свят", Пресофисът на ВКС разпространи следното съобщение до медиите:

На свое заседание, проведено на 27 октомври 2017 г., Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) отложи обсъждането на т. 1 от дневния ред – "Проект на искане до Конституционния съд на Република България за установяване на противоконституционност на разпоредбите на чл. 230, ал. 1, ал. 2, ал. 3 и ал. 4 от Закона за съдебната власт (ЗСВ)", с оглед на гласуваните днес от Народното събрание изменения и допълнения на ЗСВ.
 
По отношение на т. 2 от дневния ред – "Проект на искане до Конституционния съд на Република България за обявяване на противоконституционност и несъответствие с международните договори, по които Република България е страна, на разпоредбите на чл. 127, ал. 1, предложения предпоследно и последно и на чл. 411а, ал. 1, т. 4 от Наказателно-процесуалния кодекс, приети със ЗИДНПК", Пленумът на Върховния касационен съд гласува мандат на Аналитичното звено на Наказателната колегия на ВКС за допълване на искането.
 
В рамките на т. 3 от дневния ред – "Изслушване на кандидат за заместник на председателя и ръководител на Гражданската колегия на ВКС по реда на чл. 111, ал. 2, т. 3 от Закона за съдебната власт", Пленумът на ВКС изслуша съдия Светла Димитрова – председател на Трето гражданско отделение, предложена от председателя на Върховния касационен съд. Върховните съдии изразиха своето положително становище за съдия Димитрова със 67 гласа "за", 9 "против" и 2 "въздържал се", като на заседанието присъстваха 81 съдии.
 
Пленумът изслуша и предложените по реда на чл. 111, ал. 2, т. 4 от Закона за съдебната власт кандидати съответно за председател на Трето наказателно отделение – съдия Красимир Харалампиев, и за председател на Второ наказателно отделение – съдия Галина Захарова.
 
Коментари от FACEBOOK
Коментари от правен свят
   Започни с:  Първите  |  Последните  
16
Капиталист
|
нерегистриран
31 октомври 2017, 13:17
2
0
Тъкмо изкупих единия съд, те прехвърлиха делата в друг, та сега ще трябва да изкупувам и него. Дано не ме тикнат в затвора преди да съм успял да изкупя и втория, дето ще гледа делото ми.

По-силно ревете, наемници мои, че ако ме опандизат кой ще ви плаща?
15
Еманация
|
нерегистриран
28 октомври 2017, 18:52
13
-4
Отдавна трябваше да се промени състава на ВКС! Мандатност и изборност за всеки един съдия във ВКС!
14
|
нерегистриран
28 октомври 2017, 17:43
18
-3
До коментар [#13] от "нерегистриран":

Е, те вече го написаха и дори гласуваха. Сега е на ход да се подберат кадрите - по възможност граматически неподготвени /някои дори не знаят нищо за пълен и кратък член, а пък за за запетайките.../, без особени познания за логическо мислене, да не говорим за изискуем доказателствен анализ, а нещо за стандартите за справедлив процес в различните му аспекти май изобщо не трябва и да са чували. Жална им майка на върховните съдии дето ще им проверяват работата. Ако и те не успеят, ще се плащат много държавни пари за нарушени права. Това е бъдещето със спец съдилищата. За право и процес - забравете.
Я по-добре кажете във ВКС какви са-болшинството , стари тарикати ,за които правосъдието се е превърнало в бизнес,а желанието да се вземат парите отдавна е довело до уникални "попадения"и в тълкуването и на материалния и процесуалния закон.Вижте им практиката и ТР и постановления ,всичко е с оглед на клиента и който даде повече печели!!!Взаимно противоречащи си решения не са едно и две, а десетки!!!В България правосъдие отдавна няма и за това не са виновни долните инстанции , или специалните а "главата на рибата"!
13
|
нерегистриран
28 октомври 2017, 12:39
11
-1
До коментар [#9] от "Студента":
Данчо Ментата и Шиши Свинята ще напишат закон за прехвърляне на всички интересни дела при специалните.

Е, те вече го написаха и дори гласуваха. Сега е на ход да се подберат кадрите - по възможност граматически неподготвени /някои дори не знаят нищо за пълен и кратък член, а пък за за запетайките.../, без особени познания за логическо мислене, да не говорим за изискуем доказателствен анализ, а нещо за стандартите за справедлив процес в различните му аспекти май изобщо не трябва и да са чували. Жална им майка на върховните съдии дето ще им проверяват работата. Ако и те не успеят, ще се плащат много държавни пари за нарушени права. Това е бъдещето със спец съдилищата. За право и процес - забравете.
12
гост
|
нерегистриран
28 октомври 2017, 12:22
6
0
Има някаква печатна грешка. С дела срещу корупцията / политици, магистрати, влиятелни лица / следва да се занимава всеки можещ и честен човек, който работи в съдебната система.
11
112
|
нерегистриран
27 октомври 2017, 22:40
21
-6
След като Топалов вече не е начело на СГС, законодателната промяна губи смисъл - тези дела ще могат да се решават по "правилния" начин и без да се харчат пари за бонуси. По-добре да ги дадат за лечение на дечица и да върнат старото положение.
10
до 7
|
нерегистриран
27 октомври 2017, 22:06
26
-6
СГС наред с тези дела гледаше мн други, това е разлика 1. Втора разлика-СГС е като всеки друг окръжен съд, просто с доста тъпо име. И просто определени дела бяха с по-особена МЕСТНА подсъдност-София, СГС. Това е ок. А СНС е отделен съд, който гледа дела от определа материя и определен тип подсъдими-само министри и тн. Ето това е извънреден съд, извън общата система. Беше предложено за тия дела, които той гледа, мярката за неотколение да е по-дълга. Това безумие го оттеглиха в последния момент. То си беше извънредна мярка. Днес са приели да има бонуси за „резултати”. Какво значи резултати в наказателното правораздаване? Това е страшно. Изложеното, в кратце, обясява защо тази идея с този съд в този му вид няма НИЩО общо с КРБ. Впрочем, Венец. комисия е излизала с подобно становище. А за ВКС, който ги гледа тия дела като последна инстанция бонуси ще има ли?
9
Студента
|
нерегистриран
27 октомври 2017, 22:03
28
-3
Данчо Ментата и Шиши Свинята ще напишат закон за прехвърляне на всички интересни дела при специалните.
8
Българската юриспунденция - ЦИГАНИЯ
|
нерегистриран
27 октомври 2017, 21:08
6
-6
ПАРЛАМЕНТА с ЮРИДИЧЕСКАТА КОМИСИЯ - милиционерски участък от приравнени за юристи милиционери и патриотарстващи калинки с купени дипломи за "юрист" от множеството Уни-ЛаФки! КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД - свръх-луксозен пенсионерски клуб за политически заслужили поръчкови "юристи"! ВСС - партийно-кастово МЕШЕРЕ с председателстващ МанГалинчев! СЪДЪТ - боричкащи се КОТЕРИИ от правоимащи номенклатурчици и имащи се за вечни шефове за парите на правонямащите данъкопладци! ПРОКУРАТУРАТА - шкембеджийницата на Цаци с точен ценоразпис! СРС - трудово-поправителна рота настанена в централата на Трудови войски! ЧСИ и АДВОКАТУРАТА - безотговорни и ненаказуеми мародери под законова закрила! ПРАВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ и "НАУКА" - сервитьори на бакшишна заплата от студентите и мутро-спонсорите! ... Яшар Замфиркьо (извстен и като Тодор Живков - Тато) ht tp : //bit.ly/2l4CxAP заедно с делиорманския бр'атчед Пънчо Кубъдънъ радостно протриват ръце в казана в Пъкъла - мечтата им за ЦИГАНИЗАЦИЯ на България под лозунга "Къпе се [разбирай реформира се!] само този, който го мързи да се чеше [т.е. да чука с десетилетия пинг-понг на началническо бюро с разни умишлено изкалъпени и наложени членчета, алинейки, параграфчета по поръчка на БКП-шайката с шкембета]"! Нали за това Людмила направи Съдебната палата музей - за да се знае че правото, справедливостта и морала са далече назад в историята, когато тия земи не са били под "българска" власт!
7
|
нерегистриран
27 октомври 2017, 18:37
26
-54
Тия мухи от ВКС явно се мислят за законодателен орган!?!Кое е противоконституционното на това корупционните престъпления да се гледат от СпНС вместо от СГС , като те си остават последна инстанция?Кое пък беше конституционното основание тези дела да са подсъдни само и единствено на СГС?С какво този съд е по-различен от всички останали окръжни съдилища или просто преместването на хранилката обърква много и то чудесно работещи схеми за "правораздаване" което в България вече е платена "услуга" особено по инстанциите СГС-АС-ВКС!?!?
ТВОЯТ КОМЕНТАР
Име
Коментар
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4
Снимка 5
Снимка 6
Въведете буквите и цифрите от кода в дясно